Μια συνταγή για στριφτό τυροπιτάρι με το παραδοσιακό αρωματικό τυρί της Λήμνου, το μοναδικό καλαθάκι! Γεύση «λουκούμι» και αέρας αιγαιοπελαγίτικος στο πιάτο σας.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- περίπου 150-200 ml νερό
Για τη γέμιση
- 800 γρ. καλαθάκι Λήμνου, θρυμματισμένο (ή μαλακή φέτα, αναμεμειγμένη με ανθότυρο)
- 3 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Για τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18-20 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3 χλστ. Βάζουμε κατά μήκος 1-2 κουτ. σούπας από τη γέμιση.
- Τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό. Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλιγκαριού.
- Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Λαδώνουμε τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
athensmagazine.gr