Μόνο ξινομυζήθρα έχουν αυτά τα υπέροχα τυροπιτάκια, τα κατημέρια, που είναι πασπαρτού. Τρώγονται μόνα τους σαν αλμυρό σνακ, αλλά και με μέλι σαν μια γλυκάλμυρη λιχουδιά.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- 1 κιλό ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου), κάνουμε ως εξής: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, ρίχνοντας σταδιακά τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Το χωρίζουμε σε 30 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μικρό μπαλάκι.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο 20 x 10 εκ., πάχους περίπου 2-3 χλστ.
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια 2-3 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα και τυλίγουμε σε ρολό.
- Διπλώνουμε τη μία άκρη του ρολού για να σχηματίσουμε έναν σαλίγκαρο*.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου) σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα κατημέρια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
gastronomos.gr