Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια πεντανόστιμη και κρεμώδη κρεμ καραμελέ; Σίγουρα κανείς! Μιλάμε για το απόλυτο γλυκό ψυγείου που μπορείς να φτιάξεις όλο το χρόνο και όλοι να το λατρέψουν.
Εξοπλισμός
Φόρμα 10 x14 εκ
Υλικά
Για την καραμέλα:
- 120 γρ ζάχαρη
- 3 ΚΣ νερό
Για τη γέμιση:
- 5 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
- 397 γρ ζαχαρούχο γάλα (1 κουτί)
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 450 ml νερό
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζω την ζάχαρη και τη βρέχω με το νερό.
- Ανάβω την ένταση σε μέτρια και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα σταματάω το ανακάτεμα (μπορώ να ανακινήσω μόνο από τη λαβή του σκεύους) και περιμένω να βράσει η ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει παίρνοντας καφετί χρώμα.
- Όταν αρχίσει να αλλάζει το χρώμα, προσέχω να μην καεί γιατί θα πικρίσει η καραμέλα. Μόλις αποκτήσει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα της, την αποσύρω από την εστία και την ρίχνω στη φόρμα 10×14 εκ (την οποία έχω τοποθετήσει πάνω σε προστατευτική επιφάνεια γιατί η καραμέλα έχει υψηλή θερμοκρασία).
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
- Προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας και το ζαχαρούχο γάλα συνεχίζοντας την ανάδευση (κυρίως προς τον πάτο που κολλάει το ζαχαρούχο).
- Τέλος βάζω το νερό και το ενσωματώνω στο μείγμα.
- Ρίχνω το μείγμα μέσα στη φόρμα πάνω από την καραμέλα.
- Μεταφέρω τη φόρμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και γεμίζω μέχρι τη μέση με βραστό νερό (μπεν μαρί).
- Τα βάζω στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στις αντιστάσεις στους 180*C, για 50-55 λεπτά.
- Τα βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ το ταψί με το νερό και αφήνω τη φόρμα να κρυώσει 10 λεπτά.
- Με ένα μαχαίρι αποκολλώ το γλυκό από τη φόρμα περιμετρικά και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα (προσεκτικά γιατί θα γεμίσει και με λιωμένη καραμέλα).
- Το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
athensmagazine.gr