Στα σκοτεινά νερά του Νείλου βάλτωσε η ειρηνευτική διάσκεψη του Καΐρου σε μία πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να επιτεθεί στην διεθνή κοινότητα κατηγορώντας την ότι δεν κάνει αρκετά για την ειρήνη. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, επειδή είχαν εκδηλωθεί διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη.
Η Αίγυπτος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς. “Η διεθνής σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες αποκάλυψε μια σοβαρή ανεπάρκεια στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, επειδή προσπάθησε να διαχειριστεί τη σύγκρουση και όχι να την τερματίσει οριστικά”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία το Σάββατο.
“Ο συνεχιζόμενος πόλεμος αποκάλυψε επίσης μια ανεπάρκεια στις αξίες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων”, αναφέρεται. «Ενώ βλέπομε μία πλευρά να σπεύδει και να ανταγωνίζεται για να καταδικάσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων, διαπιστώνουμε ακατανόητη διστακτικότητα στην καταδίκη της ίδιας πράξης σε έναν άλλο τόπο. Μάλιστα βλέπουμε προσπάθειες να δικαιολογηθεί αυτή η δολοφονία, λες και η ζωή του Παλαιστίνιου ανθρώπου είναι λιγότερο σημαντική από τη ζωή άλλων ανθρώπων”.
Η Αίγυπτος ελπίζει ότι υπό το πρίσμα της τρέχουσας κρίσης “θα αναδυθεί ένα νέο πολιτικό πνεύμα και μια νέα βούληση” που “θα ανοίξει το δρόμο για να ξεκλειδώσει μια πραγματική και σοβαρή ειρηνευτική διαδικασία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
“Αυτό θα οδηγήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κατά μήκος των συνόρων του Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ”, αναφέρεται.
Όπως επιβεβαίωσαν στο CNN Αιγύπτιος αξιωματούχος και διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα κατόπιν αυτών δεν θα εκδοθεί -μετά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής- κοινή ανακοίνωση λόγω των “διαφορών” μεταξύ των αντιπροσωπειών σχετικά με τη διατύπωση. Ένας από αυτούς μάλιστα είπε ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, πριν καν αρχίσει η διάσκεψη.
Τι έγινε στην διάσκεψη
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι δήλωσε ότι συγκέντρωσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να βρουν έναν “οδικό χάρτη” για τον τερματισμό της “ανθρωπιστικής τραγωδίας” που εκτυλίσσεται στη Γάζα.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής μαζί με εκπροσώπους από 34 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ απουσίαζε από τη συνάντηση.
Ο Αμπάς ήταν κάθετος, λέγοντας στους συγκεντρωμένους ηγέτες ότι “θα παραμείνουμε στη γη μας”. Το επανέλαβε τρεις τέσσερις φορές. Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησε τον “άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα”, επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων και μια μόνιμη λύση “στη βάση της λύσης των δύο κρατών”. Στην ίδια λύση επέμεινε και ο Αμπάς. Την ίδια λύση πρότεινε και ο πρόεδρος Μπάιντεν των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό, όταν τον συνάντησε στο Ισραήλ, το οποίο ανθίσταται στην συγκεκριμένη φόρμουλα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν το Σάββατο ότι αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έχει επίσης την ευθύνη να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Στην διατύπωση όλων αυτών, οι συμμετέχοντες απέτυχαν να συμφωνήσουν.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Σαρλ Μισέλ: Ευθύνη μας είναι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας προς την ειρήνη
Μπορείτε να βασιστείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί για αυτές τις αξίες που αγαπάμε, τις οποίες επιθυμούμε να μοιραστούμε παντού στον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό.
«Η θέση της Ελλάδος ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρη από την αρχή. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, θέλω να είμαι σαφής η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους και αυτοί οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να πούμε ότι υπάρχουν όρια στη βλάβη και στη ζημία που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλα ανθρώπινα όντα σε περιπτώσεις πολέμου. Και πρέπει επίσης να πω ότι η απόλυτη πολιορκία είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο. Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει αυτό. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο επικεφαλής των Παλαιστινίων, μίλησε γενναία εναντίον της βίας από την πρώτη μέρα της κρίσης. Είναι πολύ σαφές ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ένα μεγάλο βάρος και δικαίως αισθάνονται εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με την πιθανότητα εκτοπισμού των ανθρώπων στη Γάζα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Με άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο, είπε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Φιντάν: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εκπροσωπώντας στη Διάσκεψη τον Ταγίπ Ερντογάν, άφησε αιχμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ή η δρομολόγηση περιφερειακών συγκρούσεων με μη ρεαλιστικά και μη βιώσιμα σχέδια, δεν προκαλούν παρά την συνέχιση της κατοχής.
Την προοπτική δύο λαών και δύο κρατών επεσήμανε η πρωθυπουργός της Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι. Συγκεκριμένα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.
Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
“Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα”, δήλωσε ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.
“Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός.
O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος απορρίπτει “προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.
enikos