Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Το γλυκό του Αγίου Δημητρίου

Το γλυκό του Αγίου Δημητρίου

Γλυκό για την ημέρα του Αγίου Δημητρίου! Σου έχω μια φοβερή συνταγή για να κάνεις στον Δημήτρη και την Δήμητρα της ζωής σου που θα τους ξετρελάνει όλους!!

ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Πάμε να δούμε μαζί τα υλικά για να κάνεις μια φοβερή τουρτράρα κωκ για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου! Μην ξεχάσεις να βάλεις τσεκ σε όλα τα βήματα που ολοκληρώνεις για να μην μπερδευτείς!

Γλυκό για του Αγίου Δημητρίου Για το κεικ

 

  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 120 μλ πλήρες γάλα
  • 70 γρ βούτυρο
  • 140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1¼ κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.τ.γ αλάτι
  • 1 βανίλια

Γλυκο για του αγιου δημητρίου– Για την Κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 6 κρόκοι αυγών θερμοκρασία δωματίου
  • 155 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ κορν φλαουρ
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 480 ml πλήρες γάλα
  • 15 γρ βούτυρο

Γλυκό για του Αγίου Δημητρίου– Για την Ganache

  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ κουβερτουρα ψιλοκομμένη

ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμους στον αέρα.
  • Βάλτε σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20εκ βούτυρο και αλευρώστε την.
  • Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ αφήστε το στην άκρη.
  • Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν, να πήξουν και να αφρατέψουν, περίπου 4 λεπτά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα και το βούτυρο.
  • Ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Ανακατεύουμε τη βανίλια στο ζεστό μείγμα γάλακτος.
  • προσθέσετε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος στο μείγμα των αυγών χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. (Το κουρκούτι θα μοιάζει με ένα παχύρρευστο κουρκούτι και θα έχει φυσαλίδες από πάνω.)
  • Ξύστε τα πλαϊνά του μπολ και διπλώστε το κουρκούτι μερικές φορές για να βεβαιωθείτε ότι έχει ομογενοποιηθεί.
  • Βάλετε τη ζύμη (κουρκούτι) στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ.
  • Ψήστε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο και το κέικ να αρχίσει να τραβιέται από τις πλευρές του ταψιού, περίπου 35 λεπτά.
  • Αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για λίγα λεπτά και μετά αναποδογυρίστε το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Γλυκό για του Αγίου Δημητρίου – για την κρέμα του κωκ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε ένα κατσαρολακι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Όταν ζεσταθεί θα αρχίζει να πήζει.
  • Μετά από λίγο βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο.
  • Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε ψυγείο να παγώσει.

Γλυκό για του Αγίου Δημητρίου – Το στήσιμο:

  • Κόψτε το κέικ στη μέση οριζόντια.
  • Τοποθετήστε το κάτω μισό, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
  • Απλώστε την παγωμένη, παχύρρευστη κρέμα ζαχαροπλαστικής πάνω από το κέικ, κάνοντας ένα περίγραμμα 3 πόντων.
  • Γεμίστε με το υπόλοιπο το κενό και πιέστε απαλά προς τα κάτω για να απλωθεί η γέμιση στην άκρη.
  • Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Καλύψτε με πλαστικό και αφήσετε την κρυώσει για περισσότερες από δύο ώρες.

Γλυκό για του Αγίου Δημητρίου – Για την γκανάζ:

  1. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος.
  2. Προσθέστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά.
  3. Ανακατέψτε το μείγμα σοκολάτας και κρέμας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Περιχύνουμε το κέικ, απλώνοντας στις άκρες.
  5. Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει μεμβράνη στον πάτο, να ρίξουμε το μείγμα από πάνω, έπειτα να το βάζουμε ψυγείο όταν παγώσει και όταν στήσουμε το γλυκό να το βάλουμε ολόκληρο όπως είναι το μείγμα σαν κομμάτι.

Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές μαγειρικής στο Petros-Syrigos.com, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα καθημερινά νέα μου και φυσικά κάντε SUBSCRIBE στο κανάλι μου στο YouTube για υπέροχες & εύκολες συνταγές!

Πηγή: petros-syrigos.com

Δες επίσης

Atelier Papaioannou: Μια ιστορία για την παραδοσιακή ψαροφαγία

Ένας νέος γαστρονομικός προορισμός άνοιξε χθες για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κέντρο της ...