Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από εξειδικευμένους κατασκευαστές συμπληρωμάτων ματιών της MacuShield, διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (73 τοις εκατό) των Βρετανών παρατηρούν τα μάτια τους να «φθείρονται» με την ηλικία. Ωστόσο, δυστυχώς «λίγοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους παίρνοντας τα σωστά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών μέσω της διατροφής αλλά και καλύπτοντας τα κενά με τα κατάλληλα συμπληρώματα ματιών», όπως τονίζει η οφθαλμίατρος Francesca Marchetti.
«Δυστυχώς, μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων ηλικίας 19 έως 64 ετών πετυχαίνει το “5 A Day” (σ.σ. τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα -εκτός από πατάτες και άλλα αμυλώδη) σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Δίαιτας και Διατροφής (NDNS) της κυβέρνησης, που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα του έθνους μπορεί να έχουν έλλειψη ζωτικής σημασίας σε θρεπτικά συστατικά. Η καλή διατροφή συμβάλλει ζωτικά στο μάτι, με τις βιταμίνες (A, B2, C και E) και τα μέταλλα (χαλκός και ψευδάργυρος) να παίζουν βασικό ρόλο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ειδικός στη Mirror.
«Τα καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας (λουτεΐνη, μεσο-ζεαξανθίνη και ζεαξανθίνη) βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο μάτι. Ως αποτέλεσμα, οι εξαιρετικές διατροφικές συνήθειες συμβαδίζουν με τη συνολική υγεία».
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας των Οφθαλμών που τιμάται στη Βρετανία και που διαρκεί από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, η επιστήμονας μοιράστηκε αποκλειστικά στη Mirror τις πέντε τοπ τροφές για τη βέλτιστη υγεία των ματιών.
Στρείδια
Τα στρείδια περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό είναι δύσκολο να ληφθεί από τη διατροφή, εκτός εάν συμπεριλάβουμε ζωικές τροφές σε καθημερινή βάση. Συνολικά το 6 τοις εκατό των ενηλίκων ανδρών (19-64 ετών) και το 7 τοις εκατό των γυναικών έχουν προσλήψεις ψευδαργύρου κάτω από το όριο (LRNI – το επίπεδο στο οποίο εμφανίζεται ανεπάρκεια).
Ωστόσο, ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στο μάτι για την παραγωγή μελανίνης, μια προστατευτική χρωστική ουσία στα μάτια. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς, των κυτταρικών μεμβρανών και των πρωτεϊνικών δομών του ματιού.
Μια ανεπάρκεια σε αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό έχει συνδεθεί με κακή νυχτερινή όραση, γι’ αυτό η ειδικός προτείνει συμπλήρωμα σε ημερήσια δόση, σε περίπτωση που δεν καταναλώνουμε αρκετό ψευδάργυρο στην καθημερινή μας διατροφή.
Φύτρο σιταριού
Αυτό είναι μέρος του πυρήνα του σιταριού και παρέχει βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες -που μεταξύ άλλων, καταστρέφει και την υγεία των ματιών μας.
Γάλα
Το γάλα είναι σημαντικό για την πρόσληψη βιταμίνης Β2. Μία στις οκτώ ενήλικες γυναίκες (19-64 ετών) έχει πρόσληψη Β2 κάτω από το όριο και η Β2 βοηθά τον αμφιβληστροειδή να δέχεται και να επεξεργάζεται το φως που εισέρχεται στο μάτι. Η ανεπάρκεια μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Ως εκ τούτου, για εκείνους τους ανθρώπους που στερούνται βιταμίνης Β2 στη διατροφή τους, η Francesca προτείνει να δοκιμάσουν να καλύψουν τα διατροφικά κενά με συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνη Β2 -που υποστηρίζει την υγεία των ματιών και συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης.
Μούρα
Τα μούρα παρέχουν βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου που προστατεύει τη δομή των ματιών. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα κολλαγόνου μας μειώνονται, καθιστώντας πιο σημαντική την εστίαση στη βιταμίνη C.
Kale και πορτοκαλί πιπεριές
Το λάχανο και οι πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν τα τρία καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας -λουτεΐνη, μεσο-ζεαξανθίνη και ζεαξανθίνη. Το σώμα εναποθέτει φυσικά τα τρία καροτενοειδή στην ωχρά κηλίδα -το τμήμα του ματιού που είναι υπεύθυνο για την καθαρή όραση. Το kale περιέχει ικανοποιητικά επίπεδα δύο καροτενοειδών της ωχράς κηλίδας -λουτεΐνης και ζεαξανθίνης (15mg ανά 100g). Λίγα ακόμα λαχανικά παρέχουν παρόμοια ποσότητα με το σπανάκι που περιέχει τη μισή ποσότητα λάχανου με βάση το βάρος (μαγειρεμένο). Οι πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν ένα από τα καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας -τη ζεαξανθίνη.
Δεδομένου ότι λίγοι άνθρωποι πετυχαίνουν το 5 A Day (τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα -εκτός από πατάτες και άλλα αμυλώδη), είναι πιθανές οι ελλείψεις σε καροτενοειδές. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας, επομένως πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή ή με ένα στοχευμένο συμπλήρωμα για τα μάτια, όπως τονίζει η Francesca.