Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ είναι εύθραυστο σαν ιστός αράχνης – Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ είναι εύθραυστο σαν ιστός αράχνης – Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Επίθεση στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στην διεθνή κοινότητα εξαπέλυσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, στην πρώτη του μετά από καιρό δημόσια εμφάνιση, που έκανε σήμερα, μιλώντας σε τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε πολλά σημεία της Βηρυτού, για να παρακολουθήσει το διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο.

Ηταν επίσης και η πρώτη του ομιλία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο μαγνητοσκόπηθηκε το διάγγελμα, το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι στις τηλεοράσεις τους.

Η Χεζμπολάχ – η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλους – είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο.
Ο Χασάν Νασράλα άρχισε την ομιλία του επαινώντας “τους πεσόντες μάρτυρες” της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν.
“Ξεκινώ εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου”, είπε.

Ο Νασράλα είπε ότι η «πλημμύρα Αλ Ακτσά» επεκτάθηκε σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Για τον λόγο Αυτό εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τα χέρια του Ιράκ και της Υεμένης που συμμετείχαν σε αυτή τη μάχη.

Ο Νασράλα είπε ότι πολλές αλήθειες αποκαλύφθηκαν και πρέπει να τις μάθουν όλοι. Τόνισε ακόμα ότι το Ισραήλ είναι πιο εύθραυστο και από ιστό αράχνης.  Χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «100% παλαιστινιακές», αποστροφή που  υπονοεί ότι η Χεζμπολάχ δεν συμμετείχε στην οργάνωση της επιδρομής που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Δήλωσε συγκεκριμένα πως «αυτή επιχείρηση είναι σπουδαία, αυτή η ιερή επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή και υλοποιήθηκε από Παλαιστίνιους. Δεν υπήρχε καμία αρνητική πλευρά αυτής της επιχείρησης και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλο τρόπο», είπε και σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ δεν ήξερε τίποτα για την επιδρομή αυτή.

Είπε ακόμα  ότι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι βάναυσος, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αγχωτικές καταστάσεις και κανείς στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται. Αυτό συμβαίνει εδώ και 23 χρόνια», είπε επίσης εξαπολύοντας πυρά κατά της διεθνούς κοινότητας. «Σκοτώνουν τον λαό μας καθημερινά» είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι για τον πόλεμο ευθύνονται οι ΗΠΑ, επειδή εμποδίζουν τις προσπάθειες για εκεχειρία. Οι σκοτωμοί αμάχων και η εκτόπιση χιλιάδων ανθρώπων όμως δεν θα φέρουν την ειρήνη, ούτε μπορούν να σταματήσουν την αντίσταση, είπε ο Νασράλα,

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ, τόνισε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ήρθε τη σωστή στιγμή» υπογράμμισε. «Μπαίνουμε σε μια νέα ιστορική φάση του πολέμου με το Ισραήλ,  είπε και χαρακτήρισε σοφή την απόφαση της ισλαμικής αντίστασης στο Ιράκ να επιτεθεί στις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία. Σημείωσε επίσης ότι το Ιράν δεν εξασκεί έλεγχο στην αντίσταση.  Αυτή η μάχη είναι παλαιστινιακή και δεν έχει σχέση με κανένα άλλο περιφερειακό ζήτημα» είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε . «καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε τη Χαμάς στη Γάζα. Θα συνεχίζουμε τις επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία».

Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι αυτές που διέπραξαν μαζικές δολοφονίες κατά του ισραηλινού λαού, τόνισε ενώ είπε ότι «το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω του ομήρους μόνο μέσω διαπραγματεύσεων». Τώρα οι στόχοι είναι δύο, είπε: Ο πρώτος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και ο δεύτερος είναι η Χαμάς να είναι νικήτρια σε αυτόν τον πόλεμο.

«Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά, αλλά απέτυχε να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ ολόκληρος ο κόσμος έχει δει εικόνες παλαιστίνιων παιδιών που βομβαρδίζονται στη Γάζα», είπε και συνέχισε : «Οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα, ως εκ τούτου τα κινήματα αντίστασης επιτέθηκαν και θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία».

«Μια νίκη της Γάζας εναντίον του Ισραήλ δεν θα είναι νίκη για το Ιράν ή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα είναι πρωτίστως μια πατριωτική νίκη για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία και επίσης τον Λίβανο. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τη Χαμάς στη Γάζα»., είπε και κάλεσε τις αραβικές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στο Ισραήλ.

Θα συνεχίζουμε τις επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία. Οι σκηνές που βλέπουμε στην Γάζα θα μας κάνουν πιο πιστούς και πιο πρόθυμους στην αντίσταση. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ έναντι του Λιβάνου, είπε υπονοώντας ότι η Χεζμπολάχ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της, αν το Ισραήλ επιτεθεί στον Λίβανο. O Νασράλα είπε ότι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε βάρος του Ισραήλ είναι πολύ σημαντική μέχρι στιγμής γιατί απασχολεί ισραηλινές δυνάμεις στον Βορρά.

Έκανε λόγο για  πρωτοφανείς διασυνοριακές μάχες με το Ισραήλ και απείλησε με κλιμάκωση. Ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει πλήρη εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης  στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Είπε μόνο ότι οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ “δεν θα περιοριστούν” στην κλίμακα που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα.  Δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο του πολέμου και δήλωσε:  «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

 

 

Δες επίσης

Αυτή η χώρα ψηφίστηκε ως η πιο φιλική στην Ευρώπη -Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Είναι εύκολο να θεωρήσεις μια πόλη «φιλική». Οι άνθρωποι ευχαριστούν τον οδηγό του λεωφορείου όταν ...