Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο με τη βοήθεια προληπτικών εξετάσεων αυξάνει κατακόρυφα την επιβίωση των ασθενών, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Η προληπτική εξέταση επιλογής είναι η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία (low dose CT). Συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο στους μεσήλικες και ηλικιωμένους νυν και πρώην καπνιστές.
Ο προληπτικός έλεγχος κρίνεται επιβεβλημένος, διότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ίασης. Δυστυχώς, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς πεθαίνουν εντός ενός έτους από τη διάγνωσή τους. Και αυτό διότι η νόσος τους ανιχνεύεται όταν πια είναι προχωρημένη.
Στην πραγματικότητα, μόλις το 16% των καρκίνων του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αν και οι θεραπείες των προχωρημένων όγκων έχουν εξελιχθεί πολύ, το καλύτερο εργαλείο για μείωση των θανάτων είναι η έγκαιρη διάγνωση, λένε οι ερευνητές.
Η διάγνωση είναι έγκαιρη όταν γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, επισημαίνουν.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Radiology. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, ενέταξαν σε αυτήν 1.257 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα. Το 81% είχαν νόσο σταδίου Ι, δηλαδή έφεραν έναν μικρό όγκο ο οποίος ήταν τοπικά περιορισμένος (δεν είχε εξαπλωθεί).
Οι ερευνητές εξέτασαν την επιβίωση σε βάθος 20ετίας. Όπως διαπίστωσαν, η μέση επιβίωση των εθελοντών που είχαν διαγνωστεί με τον προσυμπτωματικό έλεγχο έφτασε στο 81%. Ειδικά σε εκείνους, όμως, που είχαν διαγνωστεί στο στάδιο Ι, έφτασε στο 95%.
«Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται τα μακροχρόνια ποσοστά επιβίωσης μετά από τον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Claudia Henschke, καθηγήτρια Ακτινολογίας στο Icahn. «Η 20ετής επιβίωση του 81% αντιστοιχεί στην ίαση των ασθενών που διαγιγνώσκονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Είναι τεράστιο το όφελος σε σύγκριση τη συνήθη διάγνωση που επέρχεται μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».
Οι συστάσεις της ΕΠΕ
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και άλλοι επιστημονικοί φορείς της χώρας μας συνιστούν να κάνουν χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία όσοι:
- Έχουν ηλικία 50 έως 80 ετών και
- Έχουν συγκεντρώσει 20 πακέτα/έτη καπνίσματος και
- Είναι νυν καπνιστές ή πρώην που έχουν διακόψει το κάπνισμα λιγότερο από 15 χρόνια
Τα 20 πακέτα/έτη καπνίσματος σημαίνουν, λ.χ., πως κάποιος κάπνισε από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 20 χρόνια ή από δύο πακέτα την ημέρα επί 10 χρόνια.
Εάν η εξέταση δεν έχει ευρήματα ύποπτα για καρκίνο, θα καθοριστεί αν θα γίνει η επανάληψή της σε 12 ή σε 24 μήνες. Εάν έχει ύποπτα ευρήματα που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, θα συνταγογραφηθούν οι απαιτούμενες εξετάσεις.
iatropedia.gr/Φωτογραφία: iStock