Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Πεντανόστιμη και ιδιαίτερη μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ και κιμά

Πεντανόστιμη και ιδιαίτερη μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ και κιμά

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
  • 500 γρ. πένες ή κοφτό μακαρόνι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελ. σκόρδο (σπασμένη)
  • 1 καρότο (τριμμένο)
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ με τυρί και αυγό (σάλτσα Μορνέ)

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 lt γάλα
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • Πιπέρι λευκό
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη σάλτσα με κιμά

Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα για τη μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ και κιμά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, και ροδίζουμε τον κιμά για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και να ψηθεί.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και το καρότο, και αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ, και ψήνουμε για 1 λεπτό.

Τέλος, ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ελάχιστο νερό, και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί και να πιεί όλα τα υγρά του.

Θέλουμε να στεγνώσει καλά, θα χρειαστεί 30 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι, και το βάζουμε με το γάλα, σε κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.

Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα, και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Η προσθήκη αβγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μας δίνει τη σάλτσα Μορνέ.

Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη.

Η σάλτσα Μορνέ (μπεσαμέλ με αυγό και τυρί), καταναλώνεται την ίδια μέρα.

Για τη μακαρονόπιτα

Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε.

Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τον κιμά.

Ανακατεύουμε καλά να ρουφήξουν τα ζυμαρικά.

Λαδώνουμε μεγάλο ταψί 40 ή 42 εκατοστών, και απλώνουμε ακτινωτά, 7 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.

Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά, καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά.

Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα.

Σκεπάζουμε τη μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.

Χαράζουμε την επιφάνεια.

Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα να ροδίσει καλά.

Τη σερβίρουμε ζεστή σαν κανονικό γεύμα.

argiro.gr

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...