Να μειωθούν και άλλοι οι μισθοί στην Ελλάδα και στις άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες που χτύπησε η κρίση ζητούν εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ!
Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από 2 ημέρες προσδιορίζεται η μείωση στο 2%. Οι υπόλοιπς χώρες εκτός από την Ελλάδα είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η μελέτη έγινε υπο την επίβλεψη του Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με το capital.gr οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι “η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών μετριάστηκε πολύ, αλλά οι μισθοί δεν έπεσαν σχετικά με τα προ -κρίσης επίπεδα στις περισσότερες από τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση”.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης “ο μετριασμός των μισθών είναι απαραίτητος σε αυτές τις οικονομίες σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση αλλά και να αποφευχθεί η επιστροφή των γιγάντιων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών”.
Πάντως οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν πως “οι συμβουλές του ΔΝΤ στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε πρόγραμμα έχουν δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από την άποψη της μείωσης της ανεργίας ή της αύξησης της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Αυτό το οποίο δεν έχει αποτελέσει μέρος οποιουδήποτε προγράμματος είναι το εξής: μία ρητή εισοδηματική πολιτική που θα φέρνει εσωτερική υποτίμηση”.
Συμπληρώνουν μάλιστα ότι η εισοδηματική πολιτική θα φέρει μία “συντονισμένη εξωγενή μείωση 2% στο πληθωρισμό των μισθών”.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ αναφέρουν πως “αν μία μόνη χώρα της ευρωζώνης η οποία έχει χτυπηθεί από την κρίση προβεί σε μετριασμό των μισθών, το καθαρό αποτέλεσμα είναι θετικό τόσο για την ίδια, όσο και για όλη την ευρωζώνη”.
Εξάλλου, “αν όλες μαζί οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση (οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) προβούν σε μετριασμό των μισθών από κοινού, η παραγωγή τους θα επεκταθεί βραχυπρόθεσμα αλλά σε χαμηλότερο βαθμό”.