Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Τραγανά απ’ έξω, φουλ μελωμένα μέσα: Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη & το μυστικό για τις 3 top συνταγές του

Τραγανά απ’ έξω, φουλ μελωμένα μέσα: Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη & το μυστικό για τις 3 top συνταγές του

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και είναι η τέλεια περίοδος για να φτιάξουμε τα αγαπημένα σε όλους μελομακάρονα κια να μυρίσει κανέλα και γαρύφαλο στο σπίτι.

Εμείς βρήκαμε τις 3 top συνταγές του Άκη Πετρετζίκη για μελομακάρονα που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε.

 

Τα κλασικά μελομακάρονα

Υλικά

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα ολόκληρα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

Advertisement

 

 

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. άχνη ζάχαρη

1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

 

μέλι

καρύδια

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.

Σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

 

Μελομακάρονα red velvet

Υλικά

Για το σιρόπι

400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

200 γρ. νερό

1 στικ κανέλας

3 γαρίφαλα ολόκληρα

φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

50 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

Advertisement

 

 

200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

200 γρ. σπορέλαιο

100 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

1 κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες, και αφήνουμε να πάρουν βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Τοποθετούμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε 30-35 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το κάθε ένα) και τα τοποθετούμε στα ταψιά.

Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. (Στον μισό χρόνο αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.)

Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε πίσω στα ταψιά.

Αφήνουμε να κρυώσουν 20-30 λεπτά.

Ρίχνουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και τα καρύδια, και σερβίρουμε.

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Υλικά

Για το σιρόπι

600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

500 γρ. νερό

2 στικ κανέλα

4 γαρίφαλα ολόκληρα

φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

100 γρ. μέλι

Για το μείγμα με τα υγρά

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

180 γρ. ελαιόλαδο

400 γρ. σπορέλαιο

50 γρ. άχνη ζάχαρη

2-3 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το μείγμα με τα στερεά

900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. κακάο

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες πορτοκαλιού, και σιγοβράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς, και προσθέτουμε το μέλι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί, και το αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε πάνω σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού με έναν τρίφτη χειρός.

Ρίχνουμε στο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη άχνη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά, και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια μας ώστε να μην κόψει το μείγμα. Θέλουμε το μείγμα να είναι στερεό ώστε να πλάθεται.

Πλάθουμε το μείγμα σε μελομακάρονα των 30 γρ. το καθένα.

Ακουμπάμε την επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου σε μια σχάρα ή σε μια κουτάλα τρυπητή αράχνη ώστε να δώσουμε το αντίστοιχο σχήμα στην επιφάνειά τους. Αν δεν έχουμε κάτι από τα 2, μπορούμε να χαράξουμε γραμμές πάνω από τα μελομακάρονα με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε 2 δόσεις στο ταψί.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 20-25 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να είναι τελείως βυθισμένα στο σιρόπι.

Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, και τα μεταφέρουμε ξανά στο ταψί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο ταψί.

Για το σερβίρισμα

Τοποθετούμε λίγα από τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με λίγο μέλι και καρύδια τα οποία σπάμε με τα χέρια μας, τοποθετούμε άλλη μια δόση από μελομακάρονα από πάνω, και πασπαλίζουμε ξανά με μέλι και καρύδια.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μελομακάρονα, και σερβίρουμε.

 

 

Πηγή: enimerotiko

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...