Υλικά:
-
500 γρ. κρέμα γάλακτος
-
500 γρ. γάλα
-
3 σκελ. σκόρδο
-
2 πρέζα/ες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
-
1 κ.γ. πάπρικα καυτερή (η γλυκιά)
-
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
-
8 πατάτες μέτριες
-
2 φέτ. μπέικον ψιλοκομμένο
-
300 γρ. μανιτάρια
-
1 πιπεριά Φλωρίνης
-
100 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
-
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε πρώτα τον φούρνο. Θα ψήσουμε στους 180 ºC.
Φτιάχνουμε την κρέμα. Σε κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και το θυμάρι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες φέτες.
Τις ρίχνουμε στην κρέμα και σιγοβράζουμε για 4′. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Απαλά ανακατεύουμε τις πατάτες να ξεκολλήσουν μεταξύ τους.
Βγάζουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο, βαθύ σκεύος.
Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το μπέικον. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά. Αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά.
Τα ρίχνουμε στις πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα (αφαιρούμε το σκόρδο).
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βάζουμε βάρος στην επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε την πατατόπιτα για 25′ – 30′. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε για επιπλέον 10′, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά.
Αφήνουμε την πατατόπιτα να σταθεί 10′ και έπειτα σερβίρουμε.