Κάτω από το νερό 450.000 στρέμματα – «Ψίχουλα αυτά του έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ούτε ένας υπεύθυνος δεν έχει έρθει να μας ενημερώσει»
Απελπισμένοι είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Δηλώνουν με δάκρυα στα μάτια ότι δεν ακόμα έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης από την κυβέρνηση, ενώ έχουν υποστεί 100% ζημιές από την κακοκαιρία Daniel και κυριολεκτικά δεν μπορούν να επιβιώσουν, όπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που δημοσίευσε η «διαΝΕΟσις».
«Ψίχουλα αυτά του έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ούτε ένας υπεύθυνος δεν έχει έρθει να μας ενημερώσει», τονίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ κάτω από το νερό βρίσκονται 450.000 στρέμματα λόγω της κακοκαιρία Daniel. «Ερημώνουν τα χωριά μας», τονίζουν.
Σε απελπισία οι αγρότες της Θεσσαλίας – «Η κυβέρνηση μας έχει αφήσει στο έλεός μας»
Επτά μήνες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία, αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με μία ολοκληρωτική καταστροφή, καταγγέλλοντας πως τα χωριά ερημώνουν από κατοίκους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κακοκαιρία Daniel έπνιξε 450.000 στρέμματα στη Θεσσαλία, με σχεδόν το 100% να ήταν καλλιεργήσιμη γη προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς.
Αγρότες: Τι δήλωσαν με δάκρυα στα μάτια
Οι αγρότες μίλησαν σήμερα (3/3) στην τηλεόραση για την κακοκαιρία Daniel και η συγκίνησή τους ήταν συγκλονιστική, αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής από τα καιρικά φαινόμενα. Ο Τρύφων Καρυώτης, νέος αγρότης από τη Φαλάνη Λάρισας, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του βλέποντας την απερίγραπτη ζημιά που έχουν υποστεί τα χωράφια του.
«Όσο χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν στα περιβόλια και τώρα τα βλέπω και κλαίω. Τα δέντρα ήταν πάνω στην παραγωγή και τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν», είπε μεταξύ άλλων.
Αγρότες: Ούτε μια προκαταβολή δεν έχουμε πάρει
Ο Χρήστος Καρυώτης, με τη σειρά του, υπογραμμίζει: «Εκτός από όλα τα άλλα, έχουμε και τα φερτά υλικά. Εμείς έχουμε 100% ζημιά, δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε προκαταβολή, ούτε έχει έρθει κάποιος υπεύθυνος για να μας πει τι κάνουμε». «Ο ένας έχει μείνει, οι άλλοι θα φύγουν. Θα πάνε στην Αθήνα για δουλειά. Αρχίζουν να ερημώνουν τα χωριά, η Πολιτεία δεν μας κοιτάζει και αυτά που έχουν εξαγγείλει είναι ψίχουλα», τονίζει μιλώντας για τα παιδιά, αλλά και τη βοήθεια της Πολιτείας.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι θα επιτάχυνε τις διαδικασίες των αποζημιώσεων. «Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να βοηθήσει τους αγρότες που για οποιοδήποτε λόγω δυσκολεύονται να καταθέσουν τους φακέλους, ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να θεραπεύσουμε το πρόβλημα», δήλωνε πριν από πάνω από έναν μήνα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Τόνιζε, δε, ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπήρχε άριστη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προ ημερών, δε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε μετά από το τέλος διυπουργικής σύσκεψης με θέμα την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας: «Η Θεσσαλία παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με βάση την επιλογή μας αυτή προχωρούμε με ταχύτητα στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».
Ο ίδιος προσέθεσε πως τη Δευτέρα 4 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο μέτρο που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου, ύψους 45 εκατ. ευρώ, για την δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να ξεπεράσουν το αρχικώς υπολογισθέν ποσό των 260 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της»
Από την πλευρά τους, οι αγρότες δηλώνουν σήμερα ότι, μολονότι γύρισαν στα χωράφια τους, δεν υποχωρούν από τον αγώνα τους κατά της κυβέρνησης και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι αγρότες έδωσαν, μάλιστα, νέο ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Κιλελέρ, με αφορμή την 114η επέτειο, «για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο το λαό μας».