Υλικά:
Για την μακαρονόπιτα
-
2 συσκευασίες έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή 800 γραμ. σπιτική σάλτσα ντομάτας
-
6 φύλλα Βηρυττού
-
100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
-
150 γραμ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
-
λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα
-
1 πακέτο σπαγγέτι ολικής
Για την κρέμα
-
75 γραμ. βούτυρο
-
75 γραμ. αλεύρι
-
750 ml γάλα
-
1 αυγό
-
50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
-
μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
-
αλάτι
-
πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τη μακαρονόπιτα με φύλλο κρούστας, βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο.
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια να πιούν τα υγρά τους και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να ζεσταθεί για 5′.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το τυρί και τη μισή κρέμα και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε μεγάλη φόρμα του κέικ ή ταψάκι και στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
Βάζουμε τα μισά μακαρόνια με σάλτσα και κάνουμε μια στρώση την υπόλοιπη κρέμα.
Από πάνω άλλη μια στρώση με τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
Καλύπτουμε τη μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες.
Τρυπάμε την επιφάνεια και αλείφουμε με λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά, στους 180ºC για περίπου 50′.
Αν θέλουμε, προς το τέλος του ψησίματος, αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μεγάλο ταψί τη μακαρονόπιτα και ψήνουμε για 10′-15 επιπλέον για πολύ τραγανό αποτέλεσμα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια, ή χοντρές φέτες.
Για την κρέμα
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για 2′.
Τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το τυρί και το αυγό και ανακατεύουμε.