Υλικά:
-
650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
-
1 φακελάκι μαγιά ξερή
-
1/4 φλ. ζάχαρη
-
2 αυγά χτυπημένα
-
1 φλ. γάλα χλιαρό
-
1 βανίλια
-
50 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
-
1 πρέζα/ες αλάτι
-
Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο
-
Για τη γέμιση
-
Μερέντα
-
Μαρμελάδα ή κρέμα βανίλια
Για το σερβίρισμα
-
Λίγο λιωμένο βούτυρο
-
Λίγη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, τη μαγιά και με το σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλι.
Όταν αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη σε μπάλα, ζυμώνουμε με αλευρωμένο το χέρι μέχρι να καθαρίσει τελείως το μπολ.
Αν κολλάει πολύ στα χέρια, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη για 5′ τραβώντας την και ανοίγοντάς την.
Όσο πιο πολύ δουλέψουμε τη ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα γεμιστά ντόνατς στο φούρνο.
Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι εύπλαστη, απαλή και πολύ αφράτη.
Μαζεύουμε όλες τις ενώσεις της ζύμης από κάτω και την ακουμπάμε σε λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε πολύ καλά αεροστεγώς τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου γύρω στη 1 ώρα και 15′ με 1 ώρα και 30΄.
Αδειάζουμε την αφράτη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε καλά να ξεφουσκώσει.
Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι. Αν λίγο κολλάει στο χέρι, λαδώνουμε ελαφρά τα δάχτυλα.
Πλάθουμε σε χοντρό μακρύ ρόλο ζύμης.
Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε 12 ίσα μέρη.
Πιέζουμε ελαφρά κάθε κομμάτι ζύμης στην παλάμη μας να γίνει πλακέ όπως κάνουμε τα κουρού τυροπιτάκια.
Γεμίζουμε με 1 κ.γλ. ό,τι γέμιση μας αρέσει, κομμάτια σοκολάτας, σφιχτή μαρμελάδα ή μερέντα και κλείνουμε τη γέμιση σε σφαιρικό σχήμα.
Μαζεύουμε και τσιμπάμε τις ενώσεις να κλείσουμε τη γέμιση μέσα στη ζύμη.
Με τις ενώσεις της ζύμης από κάτω, ακουμπάμε τα ντόνατς σε λαδόκολλα ψησίματος πάνω στη λαμαρίνα.
Ακουμπάμε τα ντόνατς αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους να πλατύνουν.
Σκεπάζουμε τα ντόνατς και τα αφήνουμε να σταθούν για 20΄ σε ζεστό σημείο να ξεκουραστούν.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, για 20΄, να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Μόλις τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο.
Τα αφήνουμε λίγο να γίνουν χλιαρά και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Απολαύστε τα όλες τις ώρες.
Είναι αφράτα μαλακά και ακαταμάχητα.
Εναλλακτικά, ψήνουμε τα ντόνατς σκέτα, αφράτα και φουσκωτά.
Σαν γλυκά αφράτα ψωμάκια.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν κάνουμε τρύπα με σουβλί στο πλάι και γεμίζουμε μπόλικη κρέμα βανίλιας για γεμιστά ντόνατς.
Μυστικά
Διατηρήστε τα ντόνατς φούρνου κλεισμένα σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.
Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα ζυγίζουμε τη ζύμη και διαιρούμε δια 12 ζυγίζοντας τα κομμάτια.
Γεμίστε τα ντόνατς φούρνου με κρέμα βανίλια.
Μπορείτε να καταψύξετε τα ντόνατς φούρνου αφού ψηθούν και πριν τα αλείψετε με βούτυρο και άχνη.
Τα ξεπαγώνετε στην συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ.
Ιδανικά για πρωινό καφέ, για το σχολείο και το γραφείο.
Μπορείτε να βάλετε πάνω σε λαδόκολλα κουταλιές μερέντα για 10΄ στην κατάψυξη ώστε να παγώσει καλά και μπορείτε εύκολα να γεμίσετε τα ντόνατς.
Διαλέξτε μια σφιχτή μαρμελάδα για να γεμίσετε τα ντόνατς για να μην σας δυσκολέψει στο τύλιγμα της γέμισης μέσα στη ζύμη ντόνατς.
Να προσέξετε το κλείσιμο της ζύμης ώστε να σφραγίσουν καλά τη γέμιση μέσα και να μην αδειάσουν στο ψήσιμο.