Σε πενθήμερο πένθος βρίσκεται το Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί. Τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών παραμένουν ασαφή.
Ωστόσο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκέρι έχει ξεκινήσει έρευνα για την διερεύνση των αιτιών της συντριβής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τελετές για την κηδεία του Ραΐσι και της συνοδείας του θα αρχίσουν αύριο, Τρίτη (21/5) στην Ταμπρίζ στις 9:30 το πρωί (τοπική ώρα). Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η επικήδεια πομπή για τον Ραϊσί θα γίνει το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη.
Οι υποστηρικτές της ιρανικής κυβέρνησης άρχισαν να συρρέουν στις πλατείες της Τεχεράνης για τις τελετές πένθους. Ωστόσο αρκετοί Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανηγύρισαν τον θάνατο του Ραϊσί, καθώς θεωρείται ένας από τους δικαστικούς που ευθύνεται για τις εκτελέσεις χιλιάδων Ιρανών αντιφρονούντων την δεκαετία του ’80.
Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές
Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου. «Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε» στη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετέδωσε η τηλεόραση. «Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Φρουρών, αποφασίστηκε οι 14ες προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου», πρόσθεσε.
Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».
Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».
Βίντεο ντοκουμέντο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου λίγο πριν συντριβεί
Βίντεο ντοκουμέντο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου, λίγο πριν από την συντριβή του, έδωσε στη δημοσιότητα η ιρανική κρατική τηλεόραση. Στις εικόνες διακρίνονται ο Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Σημειώνεται ότι ο Ιρανός πρόεδρος την ημέρα της συντριβής είχε παραστεί σε τελετή για το άνοιγμα φράγματος στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, κατά την επιστροφή το ελικόπτερο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι εννέα επιβαίνοντες.
Υπενθυμίζεται ότι στο μοιραίο ελικόπτερο, εκτός από τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, επέβαιναν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας σωματοφύλακας.
Δείτε το βίντεο:
Το ελικόπτερο χάθηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/5) από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σε πλαγιά βουνού.
Είχαν προηγηθεί ολονύχτιες έρευνες των διασωστών. Σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν οι σοροί του Ραϊσί και των άλλων οκτώ επιβαινόντων.
Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν που βρέθηκε στο στόχαστρο της Δύσης
Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι εθεωρείτο εδώ και καιρό προστατευόμενος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ και πιθανός διάδοχός του στο ανώτατο αξίωμα.
Ο Ιρανός ηγέτης αντιμετώπιζε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλα έθνη, λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση κρατουμένων το 1988. Ο 63χρονος κληρικός πριν γίνει πρόεδρος, ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, το οποίο εφαρμόζει ευλαβικά την σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Κατέβηκε ανεπιτυχώς στις προεδρικές εκλογές του 2017 εναντίον του Χασάν Ρουχανί, του σχετικά μετριοπαθούς κληρικού που ως πρόεδρος πέτυχε το 2015 την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης.
Το 2021, ο Ραΐσι ήταν και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Όλοι οι δυνητικά ισχυροί αντίπαλοί του αποκλείστηκαν και δεν κατάφεραν να είναι υποψήφιοι, βάσει του ιρανικού συστήματος ελέγχου. Ο Ραΐσι σάρωσε αποκομίζοντας σχεδόν το 62% των 28,9 εκατομμυρίων ψήφων. Οι προεδρικές εκλογές του 2021 είχαν την χαμηλότερη ποσοστιαία συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Εκατομμύρια έμειναν στο σπίτι τους και άλλοι ακύρωσαν τα ψηφοδέλτια που έριξαν στις κάλπες.
Ο Ραΐσι ήταν προκλητικός όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του σχετικά με τις ομαδικές εκτελέσεις του 1988. Συστάθηκαν τότε στην χώρα οι λεγόμενες «επιτροπές θανάτου», οι οποίες φρόντισαν να γίνουν εικονικές επαναληπτικές δίκες πολιτικών κρατουμένων, μαχητών και άλλων, μετά το τέλος του οκταετούς, αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.
Ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί αποδέχτηκε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Ωστόσο, μέλη της ιρανικής αντιπολιτευόμενης ομάδας Mujahedeen-e-Khalq, βαριά οπλισμένα από τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, εισέβαλαν στα ιρανικά σύνορα από το Ιράκ σε μια αιφνιδιαστική επίθεση. Το Ιράν απέκρουσε την επίθεσή τους και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν.
Οι δίκες ξεκίνησαν περίπου εκείνη την περίοδο, με τους κατηγορούμενους να καλούνται να δηλώσουν ποιοι είναι. Όσοι απάντησαν «μουτζαχεντίν» στάλθηκαν στο θάνατο, ενώ άλλοι ερωτήθηκαν για την προθυμία τους να «καθαρίσουν ναρκοπέδια για το στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας», και απάντησαν θετικά, για να μην εκτελεστούν, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 1990. Διεθνείς ομάδες για τα δικαιώματα εκτιμούν ότι εκτελέστηκαν τότε έως και 5.000 άτομα, όλοι διαφωνούντες με το ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς. Ο Ραΐσι συμμετείχε στις επιτροπές.
Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν εμπλούτισε πλέον ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμπόδιζε τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Το Ιράν έχει προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και πρόσφατα εξαπέλυσε μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Το Ιράν συνεχίζει να εξοπλίζει ομάδες πληρεξουσίων του στη Μέση Ανατολή, όπως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ποιος είναι ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ που αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση του Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο 68χρονος Μοχμπέρ διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος τον Αύγουστο του 2021 από τον Ραϊσί. Γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις.
Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad). Πρόκειται για ένα επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τον ανώτατο ηγέτη.
Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο Μοχμπέρ ήταν μέλος μιας ομάδας Ιρανών αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Μόσχα τον Οκτώβριο και συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραύλους επιφανείας και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ρωσικό στρατό, ανέφεραν τότε πηγές στο Reuters. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε τον Μοχμπέρ, σε κατάλογο προσώπων και οντοτήτων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη εμπλοκή σε «δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων». Δύο χρόνια αργότερα, τον αφαίρεσε από τη λίστα.
Τα συλλυπητήρια μηνύματα της διεθνούς κοινότητας
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.
Η Τουρκία “συναισθάνεται τον πόνο του φίλου και αδελφού ιρανικού λαού”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. “Δυστυχώς η είδηση που ήρθε από το Ιράν μας προκάλεσε βαθιά θλίψη”, πρόσθεσε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.
“Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για το ατύχημα, ήμασταν σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες (διάσωσης). Οι σχετικοί θεσμοί, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Άμυνάς μας και η αρχή (αντιμετώπισης) καταστροφών AFAD έκαναν το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις”, πρόσθεσε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πακιστανό ομόλογό του Ισάκ Νταρ.
Συλλυπητήρια Ερντογάν για τον θάνατο Ραϊσί – «Ήταν πολύτιμος συνάδελφος και αδελφός»
Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει ότι ο Ραϊσί ήταν ένας «πολύτιμος συνάδελφος και αδελφός».
«Ως συνάδελφος που στάθηκε προσωπικά μάρτυρας των προσπαθειών του για την ειρήνη του ιρανικού λαού και της περιοχής μας την περίοδο που ήταν στην εξουσία, θυμάμαι τον Ραϊσί με σεβασμό και ευγνωμοσύνη», τονίζει ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στο X.
Στη συνέχεια εκφράζει «τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στον φίλο και αδελφό λαό και την κυβέρνηση του Ιράν, ιδιαίτερα στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, (τον αγιατολάχ) Αλί Χαμενεΐ».
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αποστέλλει συλλυπητήρια
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί και δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας.
«Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου αναφορικά με τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Χαμενεΐ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Ο Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας εξαίρετος πολιτικός, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν αφιερωμένη στο να υπηρετεί την Πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεγράφημά του.
«Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε μια ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις οδηγήσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Η Χαμάς πενθεί για τον χαμό του Ιρανού προέδρου
Η Χαμάς πενθεί σήμερα για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος-σύμφωνα με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση-στήριξε τον παλαιστινιακό λαό στη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύρραξης με το Ισραήλ.
“Αυτοί οι ηγέτες στήριξαν τον νόμιμο αγώνα του λαού μας ενάντια στην σιωνιστική οντότητα, παρείχαν πολύτιμη στήριξη προς την παλαιστινιακή αντίσταση και κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες αλληλεγγύης και στήριξης σε όλα τα φόρα και τους τομείς για τον λαό μας στην ακλόνητη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της Μάχης της Πλημμύρας του Αλ Άκσα” (μια αναφορά στον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου). Κατέβαλαν επίσης σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν την σιωνιστική επιθετικότητα ενάντια στον παλαιστινιακό μας λαό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.
Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν επανειλημμένως ευχαριστήσει το Ιράν για την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς την οργάνωση κατά τον επί δεκαετίες αγώνα της κατά του Ισραήλ.
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Λίβανος – Συλλυπητήρια από την Χεζμπολάχ και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ
Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών κήρυξε σήμερα και ο Λίβανος. Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της σε ανακοίνωσή της.
Στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε κι εκείνος με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν διακηρύσσοντας την «αλληλεγγύη» του προς την Τεχεράνη, η οποία τον στηρίζει από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του. «Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (..)», δήλωσε ο πρόεδρος Άσαντ στο μήνυμά του προς τις ιρανικές αρχές.
«Εργαστήκαμε με τον εκλιπόντα πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν παρέμειναν πάντα σε ευημερία», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του. «Η Αίγυπτος θρηνεί, με μεγάλη θλίψη και βαθύ πόνο, για τον πρόεδρο και τον ανώτατο διπλωματικό αξιωματούχο του Ιράν, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε ένα θλιβερό δυστύχημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.
Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια προσέγγιση με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του» προς τον ιρανικό λαό.
Υπογράμμισε επίσης την «αλληλεγγύη του Καΐρου απέναντι στους ιρανούς ηγέτες και τον λαό μπροστά σε αυτή τη φοβερή απώλεια».
Επηρεασμένες από μια περιφερειακή τάση προς αποκλιμάκωση, που φαίνεται από την αιφνιδιαστική προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν πέρυσι, η Τεχεράνη και το Κάιρο προσπάθησαν να αναθερμάνουν τις σχέσεις μετά από χρόνια ψυχρότητας.
Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι διπλωματικές ανταλλαγές επισκέψεων και οι πρόεδροί τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Το Αμπού Ντάμπι, που ανανέωσε τους δεσμούς του με την Τεχεράνη έπειτα από χρόνια έντασης, δήλωσε «αλληλέγγυο με το Ιράν αυτούς τους δύσκολους καιρούς», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.
«Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και των ατόμων που τους συνόδευαν έπειτα από τραγικό δυστύχημα», έγραψε στο Χ.
Επίσης στην ίδια πλατφόρμα ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι χαρακτήρισε την είδηση«θλιβερή» και εξέφρασε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις με το Ιράν και υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα σε περιφερειακές συρράξεις.
Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνη εξομαλύνθηκαν τον Μάρτιο του 2023 έπειτα από επτά χρόνια ρήξης, με το Ιράν να αυξάνει έκτοτε τις ενδείξεις προσέγγισης τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με άλλες χώρες του Κόλπου.
Τον Ιούνιο ο Αμιραμπντολαχιάν είχε επισκεφθεί τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τα κράτη του Κόλπου.
«Μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε σήμερα “τραγικό” και “μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό” τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι (…) ο τραγικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό και ότι ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε συνέντευξη Τύπου.
Η EE εκφράζει τα συλλυπητήριά της
O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μέσω της πλατφόρμας “Χ” ότι η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του προέδρου του Ιράν και του Υπουργού Εξωτερικών του.
Στην ανακοίνωση της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλων Ιρανών αξιωματούχων που βρίσκονταν στην τραγική συντριβή του ελικοπτέρου την Κυριακή. Η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες όλων των θυμάτων και στους Ιρανούς πολίτες που επλήγησαν.”
Είχε προηγηθεί το μήνυμα μέσω του “Χ” του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο οποίο τονίζεται: «Η ΕΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν, καθώς και άλλων μελών της αντιπροσωπείας και του πληρώματος σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες».
enikos