Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Μητσοτάκης: Θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Μητσοτάκης: Θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέγης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στα Χανιά, τόνισε ότι προς ώρας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δις ευρώ και με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πιθανώς στα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 40-50.

Σε ό,τι αφορά στο air bnb, είπε ” μελετούμε περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους”.

Σε ερώτηση για τα περιστατικά bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτοβουλία της επέκτασης του panic button και στους εφήβους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε αυστηρό τόνο λέγοντας ότι «καθόμαστε σε μία βόμβα σε ό,τι αφορά στους νέους, θα απαιτηθεί κανονιστικό πλαίσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι συγκεκριμένες εταιρείες».

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο της αποχής , ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «έχω ιδρώσει τη φανέλα για να πείσω τους πολίτες ότι οι Ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές». Δήλωσε, πάντως, προβληματισμένος για το φαινόμενο, που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο όταν Έλληνες ευρωβουλευτές στράφηκαν εναντίον της χώρας τους: «Να μη στείλουμε τέτοιους Ευρωβουλευτές στην Ευρώπη παρακαλώ», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι άμεσα, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες πολίτες, που διαβιούν εκτός της χώρας. Για τους κατοίκους εντός της χώρας το εγχείρημα είναι πιο σύνθετο, αλλά θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες να εξεύρουμε συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.»

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε ένα μεγάλο αριθμό τουριστών ως προς τις υποδομές μας είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα του υπερτουρισμού, αλλά επισήμανε ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρσι. ‘Αφησε αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη ο οποίος-όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- έφυγε από μια συνέντευξη επειδή “η δημοσιογράφος του είπε το αυτονόητο ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρσι”. Προσέθεσε ότι ο ίδιος είχε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου την ευκαιρία να δει την αύξηση στις πτήσεις, και αναφερόμενος στα έργα υποδομής στην Κρήτη είπε ότι αυτά προχωρούν και θα ολοκληρωθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο θέμα της διαχείρισης νερού, το οποίο είπε ότι θα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος και εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

“Δρομολογούμε ολιστική διαχείριση του νερού όλης της Κρήτης. Να αφήσουμε τους τοπικούς ανταγωνισμούς” είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μελέτη για την διαχείριση νερού. Προσέθεσε ότι θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό και όχι κατ’ ανάγκη περισσότερο, κάτι που όπως είπε θα αυξήσει και τους μισθούς των εργαζομένων εάν υποδέχονται υψηλού επιπέδου τουρίστες.

“Να μην γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας και του υπερτουρισμού. Να κατανέμουμε τους τουρίστες μέσα στη χρονιά, όπως κάνουμε στην Ακρόπολη. Πρέπει να υπάρχει πειθαρχία στη δόμηση, ακόμη αναφερόμαστε στο νόμο του 1923” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι δεν έχουμε εξέλιξη στο θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που είναι η βασική διαφορά που πάει πίσω 50 χρόνια. “Καταγράφω τη σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχει ουσιαστικό πρακτικό αντίκρισμα” είπε και σημείωσε ότι δεν έχουμε παραβιάσεις επί 15 μήνες και αυτό είναι αποτέλεσμα ειλικρινούς προσπάθειας να έρθουν πιο κοντά οι δυο χώρες, όπως επίσης και στο μεταναστευτικό. Τόνισε όμως ότι τα προβλήματα παραμένουν “δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη η πολιτική της Τουρκίας. Υφέρπει ένας αναθεωρητισμός στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας που διασφαλίζονται από διεθνείς συνθήκες” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Ας κρατήσουμε όμως τη βελτίωση στις σχέσεις μας” είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι εάν η Ευρώπη χρηματοδοτούσε αντιπυραυλική ασπίδα αυτό θα ωφελούσε την πατρίδα μας αφού θα απελευθέρωνε χρήματα για άλλες δράσεις.

“Ποιοι θα τα διαπραγματευτούν αυτά στο ευρωκοινοβούλιο;’ αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη για να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες αυτά τα ζητήματα.

«Η χώρα μας είναι απελπιστικά αργή στην απονομή Δικαιοσύνης και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε θέσει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους εντός 4ετίας.Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση, υπήρξαν αντιδράσεις για τη συνένωση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, δεν ήταν μία εύκολη μεταρρύθμιση. Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, η περισσότερη βοήθεια στους δικαστές, η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας είναι μία σειρά μεταρρυθμίσεων, αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη».

«Θεωρώ ότι η σύμβαση παραχώρησης για τον ΒΟΑΚ θα υπογραφεί πολύ σύντομα, πλέον έχουμε βρει προτιμητέο πλειοδότη, μην υποτιμούμε τη δυσκολία του εγχειρήματος γιατί είχαμε παραλάβει το απόλυτο κενό, έως τότε θα πρέπει να προσέχουμε πολύ χρησιμοποιώντας τον υφιστάμενο δρόμο» απήντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα έργα υποδομής στην Κρήτη. Στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξετάσει λύσεις τύπου Ρουάντα και επανέλαβε ότι έχουμε μία δίκαιη πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία, που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο στο νότιο διάδρομο, «δεν έχουμε έξαρση στο νότιο διάδρομο, γιατί λάβαμε εγκαίρως τα μέτρα μας». Στο θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια αποδίδονται στο γεγονός ότι έχουμε σημαντικό μερίδιο από ΑΠΕ. «Έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό επίπεδο στα Χανιά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη διακαναλική συνέντευξη στα Χανιά.

Δες επίσης

Το… μήνυμα που έστειλαν 11 «γαλάζιοι» βουλευτές στην κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και η απάντηση

Σε μια κίνηση, που όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησε συζητήσεις, προχώρησαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής ...