Το ένα, «Το δέντρο των Ψυχών», που θα συμβολίζει την αρχή της διαδρομής πρόκειται να τοποθετηθεί στον δήμο Αθηναίων και το δεύτερο, «Το Δέντρο της Μνήμης», που θα σηματοδοτεί το τέλος, στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Για το θέμα έχουν αποστείλει στον κεντρικό δήμο σχετική επιστολή η πρόεδρος του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού, η εικαστικός Μαρία Μανδάκη και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής μέσω της οποίας κατέθεσαν πρόταση δωρεάς του γλυπτού έργου τέχνης, σύμφωνα με τη voria.gr.
Σύμφωνα με την πρόταση, «ο δήμος Αθηναίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, αποτελούν την αρχή και το τέλος μιας διαδρομής που ενώνει τις δυο πόλεις σε ένα κοινό δράμα». Όπως επισημαίνεται με το έργο αυτό αποδίδεται φόρος τιμής στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων ανθρώπων.
Τη χωροθέτηση του γλυπτού πρόκειται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την εισήγηση, το γλυπτό «Το Δέντρο της Μνήμης» επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στην μαρμάρινη προβλήτα στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο χώρος προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Πρόδρομο Νικηφορίδη με τη σύμφωνη γνώμη της κ. Καρυστιανού καθώς και της εικαστικού και του σιδηρουργού.
Τα δύο γλυπτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με την εισήγηση από την αρμόδια Διεύθυνση προς το δημοτικό συμβούλιο, το γλυπτό αφορά την κατασκευή ενός μαρμάρινου ασύμμετρου βράχου μήκους 1,80 μέτρων και ύψους ενός μέτρου. Επάνω του θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο διαστάσεων 4m ύψους με διάμετρο ανοίγματος.
Στις απολήξεις των κλαδιών, στο έργο της Αθήνας, θα υπάρχουν 57 πουλιά που στο κάθε ένα θα αναγράφεται το όνομα και η ηλικία του κάθε θύματος από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του δημάρχου Χάρη Δούκα κατά τη 10η Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων στις 27 Μαρτίου.
Στο έργο της Θεσσαλονίκης τα πουλιά θα είναι «πεσμένα» κάτω στην βάση του και στα κλαδιά θα υπάρχουν διάσπαρτα φύλλα που σκοπό έχουν να σηματοδοτήσουν τη συνέχεια της ζωής. Το σύνολο των εργασιών της κατασκευής του γλυπτού καθώς και η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο θα εκτελεστούν με μέριμνα και δαπάνες του δωρητή.