Το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συζητηθεί σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπ. Ενέργειας και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ). Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο από 1η Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές ρεύματος στη χονδρική έχουν πάρει την ανηφόρα τον τελευταίο μήνα και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ενισχύουν τη ζήτηση. Οι εκτιμήσεις είναι πως εξαιτίας αυτής της συνθήκης θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια.
«Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των μονάδων ΑΠΕ για συγκράτηση των τιμών, αυτές πήραν την ανιούσα καθώς υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, οπότε και οι εισαγωγές είναι ακριβές», σημειώνει το ΙΕΝΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς το περασμένο επταήμερο διαμορφώθηκε στα 143,79 ευρώ/MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων και ήταν αυξημένη κατά 38,42% σε σχέση με αυτή της προηγούμενης.
Σε ανάρτησή του στο Linkedin, ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, απέδωσε την απότομη άνοδο των τιμών της χονδρεμπορικής στην Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη στη «σημαντική», όπως λέει, «εξασθένιση σύζευξης της αγοράς»
Οι τιμές, σημειώνει, ποικίλλουν κατά 2 φορές ή σχεδόν 3 φορές μεταξύ των χωρών (και ακόμη περισσότερο κατά τις ώρες αιχμής). «Διάφοροι παράγοντες μπορεί να εξηγήσουν την αύξηση της τιμής. Αλλά η ανομοιόμορφη φύση του σοκ υπογραμμίζει ότι μικρές διαφοροποιήσεις σε ένα μέρος του συστήματος μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες και δυσανάλογες επιπτώσεις σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλάτος», γράφει.
Καταλήγοντας παρουσιάζει ένα διάγραμμα, στο οποίο «αποτυπώνεται μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι η Ενεργειακή Ένωση παραμένει προς κατάκτηση και ταυτόχρονα ότι η ολοκλήρωσή της θα πρέπει να επιταχυνθεί».