Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / ΣΥΡΙΖΑ: Υποψηφιοτήτες μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και εκλογές στις 24 Νοεμβρίου η εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψηφιοτήτες μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και εκλογές στις 24 Νοεμβρίου η εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή

Με την εισήγηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου (21.9.24) η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και θα καθορίσει τον οδικό χάρτη και τα διαδικαστικά προς το έκτακτο συνέδριο και τις νέες εσωκομματικές εκλογές, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, που σήμερα βρίσκεται στην Άρτα, όπου, ως γνωστόν εκλέγεται, η Όλγα Γεροβασίλη.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα και με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή την κατάθεση υποψηφιοτήτων προέδρων μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης. Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου με μέτρο αυτά που ίσχυε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, «η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών των οργάνων». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η διατύπωση θα καθορίσει την μελλοντική στάση του Στέφανου Κασσελάκη. Καθώς εφόσον θέσει υποψηφιότητα θα σημαίναι ότι αποδέχεται τις αποφάσεις των οργάνων και έτσι δεν θα μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες και θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους. Η Κεντρική πιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι στις 5 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

 

Νίκος Παππάς: Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα

Στο έκτακτο συνέδριο να τεθεί επί τάπητος και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Νίκος Παππάς στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Να επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες», τόνισε.

«Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση», υπογράμμισε.

 

«Και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό.
Οι ηγεσίες στην Aριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές», επισήμανε.

«Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη “Xούντα” και η λέξη “πραξικόπημα”. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί Xούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της αʼ κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο», σχολίασε.

Και κατέληξε λέγοντας πως «οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».

Στην Άρτα σήμερα ο Κασσελάκης

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν είναι παρών στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (αλλά δεν αποκλείεται να κάνει παρέμβαση), βρίσκεται σήμερα στην Άρτα, στην ιδιαίτερα πατρίδα της Όλγας Γεροβασίλη και αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από τη Δευτέρα.

Στην επίσκεψή του στην Άρτα τον κ. Κασσελάκη συνόδευε η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, 24 χρόνια εκλεγμένη στην αυτοδιοίκηση στις θέσεις του αντιδημάρχου, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου,αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, υποψήφια δήμαρχος Άρτας το 2019, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης, καθηγήτρια Γαλλικών, γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΠΟΠΕΚ).

Τι θα κάνουν «87» και Πολάκης

Την ίδια στιγμή, οι «87», που συνεδρίαζαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής για το πώς θα κινηθούν στην Κεντρική Επιτροπή, φαίνεται ότι συνεχίζουν τις συζητήσεις με τον Σωκράτη Φάμελλο, καθώς ο βουλευτής και πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί η υποψηφιότητα του την κρίσιμη αυτή στιγμή να λειτουργήσει ενωτικά για το κόμμα.

 

Ο Παύλος Πολάκης, που έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, έχει προτείνει διαρκές συνέδριο στις 5 Οκτωβρίου και πρώτο γύρο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου. Στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο βουλευτής Χανίων, αναμένεται να καταθέσει την πρόταση η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει έκτακτο συνέδριο με τη συμμετοχή των συνέδρων που είχαν πρόσφατα εκλεγεί. Το συνέδριο, (με πρόβλεψη για φυσική αλλά και εξ αποστάσεων συμμετοχή), θα αποφασίσει την ανάδειξη των υποψηφίων και θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση.

Στην ομιλία της η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή για έκτακτο συνέδριο στις 5-6 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 9 Νοεμβρίου.

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται εν μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Μετά την χθεσινή τρικυμία που προκάλεσε η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, με την ίδια να υποβάλει την παραίτησή της και τον πρόεδρο της ΚΟ, Νίκο Παππά να αρνείται να την δεχθεί και τον Πέτρο Παππά να καταφέρεται εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη, σήμερα η Θεοδώρα Τζάκρη, που είναι στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, έκανε γνωστό πως θα υποβάλει μήνυση στον Γιάννη Ραγκούση(που έχει συνταχθεί με τους «87») για bullying, με τον πρώην υπουργό να αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί και αυτός δικαστικά εναντίον της.

Πηγή:newsit

Δες επίσης

Καιρός: Συνεχίζεται η αστάθεια, με βροχές και καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Αστατος με βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα στη δυτική, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, ...