Νέο αστέρι αναμένουν οι αστρονόμοι να εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό και θα είναι κάτι που βλέπει κανείς μία φορά στη ζωή του αφού συμβαίνει κάθε 80 χρόνια.
Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για το εξαιρετικά σπάνιο γεγονός που μπορεί να συμβεί από μέρα σε μέρα.
Στον αστερισμό της Corona Borealis, σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη, βρίσκεται ο αστέρας T Coronae Borealis (T CrB), έτοιμος για μια εντυπωσιακή έκρηξη που θα τον κάνει έναν από τους φωτεινότερους αστέρες στον νυχτερινό ουρανό.
Το φαινόμενο συνέβη για τελευταία φορά πριν από σχεδόν 80 χρόνια και δεν θα ξανασυμβεί για άλλα 80, καθιστώντας αυτή την εμπειρία κάτι που οι περισσότεροι θα βιώσουν μία φορά στη ζωή τους, αναφέρει το Space.com.
Πώς θα φανεί από τη Γη
Αν και ακόμα οι αστρονόμοι δεν έχουν προσδιορίσει επακριβώς πότε θα συμβεί η έκρηξη, εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου.
Το T Coronae Borealis παρακολουθείται από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γ Fermi της NASA.
Εκτός από το Fermi, τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb, Swift και INTEGRAL, καθώς και επίγεια ραδιοτηλεσκόπια στο Νέο Μεξικό θα ανακατευθυνθούν για να παρακολουθήσουν το γεγονός στην κορύφωσή του και κατά τη διάρκεια της πτώσης του στην άβυσσο του διαστήματος.
Μαζί, θα καταγράψουν για πρώτη φορά τον καινοφανή σε διάφορα μήκη κύματος.
Το γεγονός θα είναι ορατό με γυμνό μάτι μόνο για τις πρώτες ημέρες, στα τηλεσκόπια ακτίνων γ και ακτίνων χ για μερικούς μήνες και στα ραδιοτηλεσκόπια για τα επόμενα χρόνια.
newsit