Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Μηνύματα Μητσοτάκη σε Σαμαρά και «υπερπατριώτες» στα δεξιά της ΝΔ

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Σαμαρά και «υπερπατριώτες» στα δεξιά της ΝΔ

Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, καθώς και στις φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση για λάθος -έως μειοδοτική- προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κύπρο, την Τετάρτη (16/10), ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «καταστροφικές και άδικες λύσεις» που ακούγονται ότι «μαγειρεύονται» σε Αιγαίο και στη Μεγαλόνησο.

Κληθείς να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και κατά πόσο η Αθήνα με την Άγκυρα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τις φωνές όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Να κάνω μια διάκριση μεταξύ του κ. Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται. Είναι πρώην πρωθυπουργός και οι απόψεις του είναι σεβαστές. Και ο ίδιος στο παρελθόν συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Και τότε γινόντουσαν διερευνητικές επαφές.

Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές και εξαιρετικά ακραίες φωνές, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση πως είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητάμε με την Τουρκία; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για “πατριώτες της φακής”. Και, εν πάση περιπτώσει, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή απ ό,τι ήταν το 2019. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν.

Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες όταν δεχόμασταν υβριδική απειλή τον Μάρτιο του 2020 και εμείς φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί όταν επεκτείναμε τη ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια, την αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα; Πού ήταν αυτοί όταν αγοράζαμε τις Belhara και τα Rafalle, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F35; Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ιστορία της αυτήν την ακραία ρητορική και σίγουρα δεν κομίζει καμία εναλλακτική πολιτική στο τραπέζι».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα -και σε αυτό στηρίζω απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών- θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κύριο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει, ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Αλλά, ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από εμάς, γα τους οποίους υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

«Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ήρθε πολύ πιο κοντά στης Ελλάδας»

Αρχικά, κληθείς να σχολιάσει τα σημεία σύγκλισης και τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Το ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για τα συμπεράσματα του μεταναστευτικού, είναι μια θετική εξέλιξη».

Έκανε λόγο για μια «αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική» της χώρας μας από το 2019 και εξήγησε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη τον Μάρτιο 2020» και για τον λόγο αυτό «έχει την πλήρη συμπαράστασή μας. Ακόμη, τόνισε ότι τώρα «η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτήν την εντολή δώσαμε στην ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση, ότι δεν είναι δυνατό να καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα εισέρχονται την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέγοντας επίσης ότι «η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα στην ΕΕ πως θα πρέπει «να επεξεργαστεί γρήγορα το πλαίσιο για τις επιστροφές» και ξεκαθάρισε τη θέση του πως «όποιος δεν μπορεί να έχει και δεν θα δικαιούται άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφει από τη χώρα που ήρθε».

Μητσοτάκης: Δεν θα λέγαμε «όχι» σε συνεργασία με τρίτες χώρες

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις δομές που άνοιξε η Ιταλία στην Αλβανία και εάν θα μπορούσε να εξεταστεί μια γενικότερη παρόμοια πολιτική με κλειστά κέντρα κράτησης, δεν το απέκλεισε. Αρχικά, τόνισε πως «κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της» και συμπλήρωσε ότι «είναι μια καινούρια και ενδιαφέρουσα λύση για τις περιπτώσεις μεταναστών που συλλέγονται στα διεθνή ύδατα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «οι άνθρωποι αυτοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα περάσουν μέσα από την Ιταλία. Είναι μία διμερής συμφωνία χωρίς διεθνή διάσταση».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η ΕΕ, είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Αυτό που έχει αξία στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις επιστροφές, είναι πως θα εξεταστούν καινοτόμες λύσεις, όπως η αποστολή μεταναστών σε τρίτες χώρες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και διευκρίνισε: «Όταν δούμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε θα τοποθετηθούμε».

«Να επιμείνουμε στις επιστροφές στην Τουρκία»

Για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που προβλέπει επιστροφές μεταναστών, αλλά αυτές δεν έγιναν ποτέ, απάντησε: «Έχω τονίσει πολλές φορές ότι έχει βελτιωθεί η συμφωνία μας με την Τουρκία, σε επιχειρησιακή διάσταση και σε συνεργασία των Αρχών. Ωστόσο, οι επιστροφές δεν γίνονται, αλλά θα πρέπει να γίνονται. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιμείνουμε».

Στη συνέχεια και επί του ίδιου θέματος παρατήρησε ότι «η Ελλάδα κάνει επιστροφές«, αλλά παραδέχθηκε πως «είναι μία δύσκολη συνθήκη. Στατιστικά μόνο 1/5 τελικά επιστρέφει στη χώρα προέλευσης».

«Η Ελλάδα επέμενε πολλά χρόνια σε αυτήν τη διάσταση, την οποία τονίζω ότι ερχόμαστε να συμπληρώσουμε με συμφωνίες νόμιμης μετανάστευσης, διμερείς». Επέμεινε στο να επιστρέφουν οι μετανάστες στη χώρα προέλευσής τους και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι εάν μπεις παράνομα στην ΕΕ, πρέπει να βρεθεί τρόπος για να γυρίσεις στη χώρα από την οποία ξεκίνησες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ξανά πως «πρέπει αν σκεφτούμε έξω από το κουτί» και επανέλαβε: «Δεν είμαι εξ αρχής αντίθετος σε καμία καινοτόμα πρόταση. Έχουμε πρόβλημα ως Ευρώπη και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

ieidiseis

Δες επίσης

Βουλή: Παραπέμπει στην Δικαιοσύνη πέντε υποθέσεις βουλευτών – Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας τους

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση ασυλίας για πέντε βουλευτές, ώστε να παραπεμφθούν για ...