Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Ουρικό οξύ: 5 ξηροί καρποί που βοηθούν στη μείωσή του με φυσικό τρόπο

Ουρικό οξύ: 5 ξηροί καρποί που βοηθούν στη μείωσή του με φυσικό τρόπο

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο που παράγεται από τον οργανισμό κατά την διάσπαση των πουρινών. Οι πουρίνες είναι ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτα. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως η ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στα νεφρά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η εξισορρόπηση υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.  Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και υγιεινών λιπαρών που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

5 ξηροί καρποί που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος 

  • Καρύδια
  • Κάσιους
  • Φιστίκια
  • Αμύγδαλα
  • Χουρμάδες

Καρύδια

Τα καρύδια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και της δυσφορίας που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η φλεγμονή στις αρθρώσεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ουρικής αρθρίτιδας.

Τα καρύδια είναι επίσης χαμηλά σε πουρίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή σνακ για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν τα επίπεδα ουρικού οξέος χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω συσσώρευση στο σώμα.

Κάσιους

Τα κάσιους περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του συνολικού μεταβολισμού των λιπιδίων του σώματος. Ένας καλά ρυθμισμένος μεταβολισμός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ουρικού οξέος υπό έλεγχο.

Τα κάσιους είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της συνολικής νεφρικής λειτουργίας, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει αποτελεσματικά την περίσσεια ουρικού οξέος.

Ωστόσο, επειδή τα κάσιους είναι ελαφρώς υψηλότερα σε πουρίνες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι απαραίτητο να τα καταναλώνετε με μέτρο για βέλτιστα οφέλη.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Τα αντιοξειδωτικά στα φιστίκια βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Τα φιστίκια είναι χαμηλά σε πουρίνες, καθιστώντας τα μια ασφαλή και υγιεινή επιλογή για όσους διαχειρίζονται την ουρική αρθρίτιδα.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο στη διατήρηση της σωστής πέψης και στην υποβοήθηση της απομάκρυνσης της περίσσειας ουρικού οξέος μέσω των νεφρών.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Επειδή τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε πουρίνες και βοηθούν στην προώθηση της υγιεινής πέψης, αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια διατροφή που στοχεύει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και καλίου, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας. Η σωστή νεφρική λειτουργία είναι απαραίτητη για την εξάλειψη του ουρικού οξέος από την κυκλοφορία του αίματος.

Αν και οι χουρμάδες έχουν γλυκιά γεύση και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από άλλους ξηρούς καρπούς, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πουρίνες, καθιστώντας τους μια ασφαλή επιλογή για όσους χρειάζεται να ελέγχουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Ουρικό οξύ: τι προκαλεί την αύξηση του;

Η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο σώμα προκαλείται κυρίως από αυξημένη παραγωγή ή μειωμένη αποβολή του ουρικού οξέος. Το ουρικό οξύ είναι μία ουσία που παράγεται κυρίως κατά τον μεταβολισμό των πουρινών, οι οποίες αποτελούν μέρος του DNA και είτε απελευθερώνονται κατά την καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού, είτε προσλαμβάνονται μέσω διαφόρων τροφών και ποτών.

Οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε πουρίνες, όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ, μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Όταν τα επίπεδα γίνουν πολύ υψηλά, μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις, προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα ή να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά.

enikos

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...