Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να διαχειριστούμε το άγχος

Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να διαχειριστούμε το άγχος

Ο σύγχρονος τρόπος και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής προκαλούν άγχος (ή στρες), με τον κίνδυνο για πιθανά καρδιολογικά συμβάντα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι διαχείριση του άγχους.

Συγκεκριμένα, ο όρος «άγχος» προέρχεται από το ρήμα «ἄγχω», που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει «σφίγγω» ή «πνίγω». Είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει άγχος, το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλός του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις.

Το άγχος μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Επιπλέον, εξαρτάται από τις γνωστικές, συναισθηματικές διεργασίες, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψής του.

Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Το στρες μπορεί να είναι θετικό – το λεγόμενο «ευ στρες» – όταν κανείς καλείται να το αντιμετωπίσει σπάνια (ή μόνο μερικές φορές) και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και τον ενεργοποιεί για να αντεπεξέλθει στις όποιες καταστάσεις (όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις).

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όμως, το αυξημένο άγχος προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητες του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος

Ο κλινικός ψυχολόγος, Γιάννης Αθανασόπουλος, την Κυριακή (20/10) μίλησε στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας», που προβλήθηκε στο MEGA, για το άγχος.

Έτσι, ο Γιάννης Αθανασόπουλος σχολίασε για το άγχος: «Όταν είμαστε τελειοθηρικοί, αναρωτιόμαστε εάν είμαστε ικανοί να τα προλάβουμε όλα. Το πρόγραμμα και η ρουτίνα εάν το μεταφράσουμε σαν σεβασμό στην ύπαρξη και στην καθημερινότητά μου, σε πράγματα που έχουν σημασία, εκεί είναι το πραγματικό πρόγραμμα. Η ρουτίνα είναι μια γλυκιά τελετουργία προς τον εαυτό δεν είναι ένα βαρετό πράγμα».

Στη συνέχεια, τονίστηκε πως όλοι μας έχουμε κάνει πράγματα που τα θεωρούμε βαρετά και μας έχουν δείξει αυτό-αξία σχετικά με την άσκηση με βάρη και αντιστάσεις. «Ό,τι εσωτερικεύεται, θέλει εκτόνωση», είπε ο Γιάννης Αθανασόπουλος, προσθέτοντας: «Κάνουμε γυμναστική για να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας. αν το κάνουμε για ωραιοπάθεια, εκεί μπλέξαμε». Ακόμα, η επαφή με τη φύση επιστημονικά θεωρείται ένα από τα ζητούμενα, όπως άλλωστε και η επαφή με την ανώτερη εκδοχή σου, το συλλογικό ασυνείδητο.

Η αγκαλιά ακόμη και από κατοικίδια ζώα έχει, επίσης, μεγάλη δύναμη και ενέργεια, που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς επιστημονικούς τρόπους. Υπάρχει η εκδοχή της αγάπης και ψυχαναλυτικά είμαστε «ένα». Ο διαλογισμός και η προσευχή, αλλά και η αυτοφροντίδα είναι κάποιοι ακόμη τρόποι, τέλος, για να διαχειριστούμε το άγχος μας.

 

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...