Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / CNN: Διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου – Στο επίκεντρο τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

CNN: Διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου – Στο επίκεντρο τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι ΗΠΑ ερευνούν τη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το CNN.

Αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των εγγράφων, προσθέτει το αμερικανικό δίκτυο, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος, τόνισε πως η διαρροή είναι «βαθιά ανησυχητική».

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator».

Τα απόρρητα έγγραφα για τα σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα στο Ιράν

Τα έγγραφα χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και έχουν επισημάνσεις που υποδεικνύουν ότι προορίζονται να τα δουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «Five Eyes», δηλαδή Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ.

Επίσης, ένα άλλο έγγραφο περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφανείας, που πιστεύεται ότι προετοιμάζουν ένα χτύπημα στο Ιράν.

Το CNN δεν παραθέτει απευθείας αποσπάσματα από τα έγγραφα ούτε τα παρουσιάζει.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έρευνα εξετάζει ποιος είχε πρόσβαση στο έγγραφο του Πενταγώνου. Οποιαδήποτε τέτοια διαρροή θα προκαλούσε άμεσα έρευνα από το FBI με το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πάντως, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το timing που βάζει εμπόδια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ

Η διαρροή έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ και είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

«Αν αληθεύει ότι διέρρευσαν ισραηλινά τακτικά σχέδια για να απαντήσουν στην επίθεση του Ιράν, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Μικ Μαλρόι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

Ο Μαλρόι τόνισε ότι «θα μπορούσε να αμφισβητηθεί και ο μελλοντικός συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό της σχέσης και ανάλογα με το πώς έγινε η διαρροή, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να διαβρωθεί».

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «αυτά τα δύο έγγραφα είναι άσχημα, αλλά όχι φρικτά. Η ανησυχία είναι αν υπάρχουν περισσότερα».

Άγνωστο πώς έγινε η διαρροή και αν έγινε σκόπιμα

Πάντως, δεν είναι σαφές πώς δημοσιοποιήθηκαν τα έγγραφα, ούτε αν παραβιάστηκαν ή διέρρευσαν σκόπιμα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ιρανικές εκστρατείες hacking.

Μάλιστα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν τον Αύγουστο ότι το Ιράν είχε χακάρει έγγραφα που ανήκαν στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Το Axios ανέφερε για πρώτη φορά τα έγγραφα που διέρρευσαν το Σάββατο.

 

 

ieidiseis

Δες επίσης

Eurostat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ – Στην πρώτη τετράδα των χωρών η Ελλάδα

Κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διέτρεχαν 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21,4% του πληθυσμού) το 2023, σύμφωνα ...