Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα με νέους «κόφτες»: Η απόφαση για το επίδομα παιδιού

Σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα με νέους «κόφτες»: Η απόφαση για το επίδομα παιδιού

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις προαναγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα επιδόματα με την ίδρυση του «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων» και τη θέσπιση νέων, αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων.

Στόχος αυτής της κεντρικής πλατφόρμας θα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, η οποία θα παρέχει συνολική εποπτεία για το ποιος λαμβάνει επιδόματα, ποια είναι αυτά, και γιατί τα λαμβάνει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την εξορθολογισμένη διαχείριση των επιδομάτων, στα πρότυπα του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία.

«Θα κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υπάρχει μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για τα επιδόματα σαν και αυτά που συζητούσαμε πριν το επίδομα θέρμανσης και να δούμε ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει. Επομένως όταν δεις τα επιδόματα στη ολότητά τους και έχεις τη συνολική εικόνα μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μία πιο δίκαια πιο στοχευμένη πολιτική» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Η σύσταση του μητρώου θα συνοδευτεί από την εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση βασικών επιδομάτων, με στόχο την εξαίρεση από τους δικαιούχους όσων, παρά το χαμηλό τους εισόδημα, διαθέτουν σημαντική ακίνητη ή κινητή περιουσία, όπως ακίνητα μεγάλης αξίας, οχήματα ή καταθέσεις.

Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού

Ειδικά για το επίδομα παιδιού, μία σημαντική αλλαγή που σχεδιάζεται είναι η εξαίρεση του 20% του εισοδήματος από μισθό από τον υπολογισμό των κριτηρίων. Αυτό θα επιτρέψει στους μισθωτούς να μη χάνουν μέρος του επιδόματος σε περίπτωση αύξησης του μισθού τους. Αντίστοιχες τροποποιήσεις θα εφαρμοστούν και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με τα κριτήρια ακίνητης και κινητής περιουσίας να αναθεωρούνται.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι το 2025 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών για τα κοινωνικά επιδόματα, με την έναρξη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ΟΠΕΚΑ και τη θέσπιση νέων, πιο δίκαιων κριτηρίων για τα βασικά επιδόματα, όπως το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα παιδιού. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν καλύτερη στόχευση και πιο δίκαιη κατανομή των επιδομάτων, ενσωματώνοντας περιουσιακά κριτήρια εκεί όπου μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, αλλά παράλληλα θα διασφαλιστεί η αύξηση των επιδομάτων σε όσους πραγματικά τα χρειάζονται.

Το νέο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή πρόσθετων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η είσπραξή τους δεν θα αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία.

Ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, κάθε επίδομα εξετάζεται μεμονωμένα από την πλατφόρμα που το διαχειρίζεται, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το αν ο ίδιος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. «Η εξέταση του κάθε επιδόματος αυτή τη στιγμή γίνεται από την κάθε πλατφόρμα διαχείρισης του επιδόματος ξεχωριστά χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν ο συγκεκριμένος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. Θεωρώ ότι με αυτή την πλατφόρμα που θα ενοποιήσει όλα αυτά τα επιδόματα ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν περιπτώσεις που κακώς ελήφθη ένα επίδομα ενώ έχει λάβει συγκεκριμένο διαφορετικό επίδομα για παρόμοιο λόγο ο δικαιούχος του επιδόματος αυτού», ανέφερε.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ οι αλλαγές στα κριτήρια θα τεθούν σε ισχύ από το 2025.

 

 

ieidiseis

Δες επίσης

Καιρός: Αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο προβλέπει χιόνια και ισχυρή κακοκαιρία στην Ελλάδα

Προβλέψεις για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών κάνει το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο, GFS, για τις πρώτες ...