Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Η κακή δίαιτα οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία – 8 τροφές «φάρμακα» που συστήνουν οι επιστήμονες

Η κακή δίαιτα οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία – 8 τροφές «φάρμακα» που συστήνουν οι επιστήμονες

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος, ορμονικές ανισορροπίες, παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με προβλήματα στη σχέση, το χρόνιο στρες και το άγχος απόδοσης, «σκοτώνουν» την ερωτική ζωή εκατομμυρίων ανδρών.

Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται άμεσα με τροφές και ποτά που καταναλώνουμε.

Μελέτες που επικαλείται η βρετανική Telegraph καταδεικνύουν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, υποφέρουν από κακά υγεία του εντέρου, δεδομένου ότι το εντερικό μικροβίωμα είναι γνωστό ότι παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά βιολογικών λειτουργιών.

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι σαν ένα παράθυρο στην υγεία ενός άνδρα», λέει ο δρ. Τσάνα Τζαγιέσενα, ειδικός αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας στο Imperial College του Λονδίνου. «Αν είστε ολιστικά λιγότερο σε φόρμα και υγιής από ό,τι ήσασταν, διατρέχετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσετε στυτική δυσλειτουργία. Αυτό είναι απολύτως λογικό, γιατί πολλά πράγματα πρέπει να είναι σωστά για να είναι το σώμα σας έτοιμο για σεξ» λέει ο ειδικός.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών δεν είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τη βελτίωση της στύσης, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της κακής υγείας του εντέρου και της στυτικής δυσλειτουργίας. Μελέτη του 2021 έδειξε ότι υπήρχαν ορισμένες μικροχλωρίδες του εντέρου λιγότερο πιθανό να ανιχνευθούν στην ομάδα που εμφάνισε στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με την ομάδα των ανδρών που δεν είχαν.

Η κακή υγεία του εντέρου σχετίζεται επίσης με καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να αποδυναμώσει τη λίμπιντο.

Ο δρ. Τζαγιέσενα βλέπει τη διατροφή ως ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της στυτικής διαταραχής. «Θα συμβούλευα τους ανθρώπους να μην υιοθετούν φαινομενικές δίαιτες που στοχεύουν μόνο στο μικροβίωμα», λέει, «αλλά να σκεφτούν ολιστικά την υγεία τους – απλά πράγματα όπως η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στα επίπεδα δραστηριότητάς σας».

Επιπλέον, όταν υπάρχει ανισορροπία στη μικροβιακή κοινότητα του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη δυσβίωση του εντέρου, δηλαδή ανισορροπία μικροοργανισμένων στη  χλωρίδα του εντέρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικές διαταραχές, που όλα συμβάλλουν στην στυτική δυσλειτουργία.

«Όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ανάκαμψης, η παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών είναι βέβαιο ότι θα πέσει, γιατί είναι εντελώς ακατάλληλο να κάνεις σεξ εκείνη την εποχή – ιδιαίτερα για τους άνδρες, επειδή η εκσπερμάτιση καταστρέφει πολύ τα θρεπτικά συστατικά» λέει ο Βρετανίδα διατροφολόγος  Μουρ.

Προσθέτει ότι η φλεγμονή είναι επίσης γνωστό ότι βλάπτει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, «το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Η μείωση της ποσότητας υπερεπεξεργασμένων και ζαχαρούχων τροφίμων, αλκοόλ, αντιβιοτικών και αντιόξινων συμβάλει στην προστασία του μικροβιώματος του εντέρου, προσφέροντας μια συνολική ευεξία και συνεπώς σεξουαλική υγεία. «Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, φλεγμονές κ.λπ.», λέει η Μουρ. «Και όταν τα συστήματα του σώματος διακυβεύονται, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κατασταλεί είναι η σεξουαλική λειτουργία».

Οι οκτώ ευεργετικές τροφές

Η καλή διατροφή της μικροβιακής σας κοινότητας με μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και ζωικών προϊόντων καλής ποιότητας και το να έχετε εκτεταμένα διαλείμματα νηστείας μεταξύ των γευμάτων, θα ωφελήσει το μικροβίωμα του εντέρου σας. «Και με αυτόν τον τρόπο», λέει, «το σώμα σας θα είναι πιο εξοπλισμένο για να επιλύει προβλήματα, σε όλο το σύστημα» λέει η Μουρ.

Ο Τζαγιέσενα συμφωνεί ότι η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου θα βοηθήσουν να μας κάνουν πιο υγιείς γενικά και επομένως θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για στυτικής δυσλειτουργίας. «Όλα τα πράγματα που είναι καλά για το μικροβίωμα σας είναι επίσης καλά για να ζήσετε περισσότερο και να είστε πιο υγιείς», λέει. «Με τον ίδιο τρόπο, ιδιαίτερα αν είστε άνω των 40, είναι πιθανό να έχουν θετικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς σας να επιτύχετε και να διατηρήσετε στύση. Τέλος, μην αγνοείτε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σεξουαλική υγεία είναι σχεδιασμένο να αποτύχει εάν αυτά τα άλλα πράγματα επιδεινωθούν».

Έτσι, η Στέφανι Μουρ προτείνει οκτώ τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή της στυτικής δυσλειτουργίας

Λαχανικά

Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο περιέχουν σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη, που βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας της τεστοστερόνης προς τα οιστρογόνα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν πρόκειται για την κάθαρση των οιστρογόνων. Περιέχουν επίσης μερικές πολύ χρήσιμες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του D-γλυκονικού ασβεστίου, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της B-γλυκουρονιδάσης.

Συκώτι

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξισορρόπηση των ορμονών σας. Το λαμβάνουμε μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, αλλά μπορεί να βρεθεί στα γαλακτοκομικά τρόφιμα και στα κόκκινα κρέατα – ειδικά σε εντόσθια όπως το συκώτι. Τα εντόσθια είναι εξαιρετικά για τη γενική λειτουργία των οργάνων και ειδικότερα για την ορμονική υγεία, την ψυχική υγεία και τη στυτική δυσλειτουργιά.

Κολοκυθόσποροι

Για να παραχθεί η τεστοστερόνη, η κύρια ορμόνη στους άνδρες που θα επιτρέψει την υγιή στυτική λειτουργία, το σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να πάρεις αρκετό ψευδάργυρο – βλέπω πολλούς ανθρώπους των οποίων τα επίπεδα είναι χαμηλά. Δυστυχώς, δεν το περιέχουν πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά οι σπόροι κολοκύθας είναι μια καλή πηγή. Είναι πολύ καλό να τα ρίχνετε σε φαγητά πρωινού ή στο γιαούρτι. Είναι νόστιμα, περιέχουν φυτικές ίνες και είναι εξαιρετικά για τα μικρόβια του εντέρου σας.

Κόκκινο κρέας

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης πολύ σημαντικός για τη μετατροπή των ορμονών του θυρεοειδούς – και ο χαμηλός θυρεοειδής είναι σχεδόν πάντα παρόν σε άνδρες που έχουν χαμηλή λίμπιντο και κακή στυτική λειτουργία, επειδή, και πάλι, όλα συνδέονται με την παραγωγή ορμονών. Το καλής ποιότητας κόκκινο κρέας είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στρείδια

Ο λόγος για τον οποίο τα στρείδια συνδέονται με το ότι είναι αφροδισιακό είναι επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Τα οστρακοειδή και οι γαρίδες γενικά είναι μια καλή πηγή – και είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας.

Παντζάρι και σπανάκι

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι θεμελιώδες για πολλές βιολογικές λειτουργίες, αλλά το σώμα μας παράγει λιγότερο από αυτό καθώς μεγαλώνουμε. Διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία εύκαμπτα, ανοίγοντάς τα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας τη ροή του αίματος, κάτι που φυσικά θα βοηθήσει στην ανακούφιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η μέτρια άσκηση και η κατανάλωση καλών τροφών που περιέχουν νιτρικά άλατα –όπως το παντζάρι και το σπανάκι– θα βοηθήσουν το σώμα να παράγει περισσότερο οξείδιο του αζώτου.

Τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Οι Δραστικές Ρίζες Οξυγόνου (ROS) –που μπορούν να επιδεινώσουν τη στυτική δυλειτουργία – προκαλούνται από εξαιρετικά επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα, καθώς και από απανθρακωμένα τρόφιμα όπως τα υπερβολικά ψημένα κρέατα. Η ζημιά που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες μπορεί να μετριαστεί, ωστόσο, τρώγοντας άφθονες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φιλικές προς το έντερο, φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών και φρούτων με έντονα χρώματα, ειδικά ρόδια, μούρα και σκούρα φυλλώδη πράσινα. Τα φρέσκα βότανα, τα μπαχαρικά και τα καρύδια πεκάν είναι επίσης εξαιρετικά για αυτό.

«Τα μικρόβια του εντέρου μας βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των ορμονών στο σώμα», λέει η Μουρ. Είναι πεπεισμένη ότι η διατήρηση ενός υγειούς, ισορροπημένου εντέρου θα μπορούσε να προσφέρει νέους τρόπους για την πρόληψη ή τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. «Αποτελούν μέρος του ενδοκρινικού μας συστήματος. Και το μικροβίωμα του εντέρου εμπλέκεται ιδιαίτερα στον έλεγχο των επιπέδων των ανδρογόνων –ένα από τα οποία είναι η τεστοστερόνη– επομένως, εάν το μικροβίωμα του εντέρου σας διακυβεύεται, η ικανότητά σας να διαχειρίζεστε αυτές τις ορμόνες τίθεται επίσης σε κίνδυνο».

Στην ουσία, η μικροχλωρίδα του εντέρου μας ασχολείται συνεχώς με την αίσθηση του τι συμβαίνει γύρω από το σώμα. Και ενώ μπορεί στην πραγματικότητα να μην παράγουν ορμόνες, διευκολύνουν την παραγωγή τους. Όπως το θέτει ο Μουρ: «Αποτελούν μέρος της οδού παραγωγής ορμονών καθώς και της κάθαρσης των υπερβολικών ορμονών. Η μικροχλωρίδα του εντέρου συνδέει μια σύνθετη σειρά ελέγχων και ισορροπιών που είτε αυξάνουν είτε μειώνουν την παραγωγή ορμονών από τους όρχεις, από τα επινεφρίδια ή μέσω του εγκεφάλου».

Επισημαίνει επίσης ότι «ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί επίσης να παράγει πάρα πολύ B-γλυκουρονιδάση. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα να αποβάλει τις υπερβολικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, στα οποία οι άνδρες εκτίθενται με διάφορους τρόπους. Η περίσσεια οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λίμπιντο και της στυτικής δυσλειτουργίας».

Πέρα από τις σεξουαλικές ορμόνες, ένα υγιές έντερο απορροφά επίσης θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά, όπως ψευδάργυρο και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή μας ευεξία. Η κακή υγεία του εντέρου σχετίζεται επίσης με καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να αποδυναμώσει τη λίμπιντο. Οι πάσχοντες από Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης – γνωστής ως «ορμόνη του στρες του σώματος» – που μπορεί επίσης να δυσκολέψει τη διατήρηση της στύσης. «Γνωρίζουμε ότι το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει δυσανάλογα τους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη», λέει ο δρ. Τζαγιέσενα, «και φυσικά η ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για στυτική δυσλειτουργία».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...