Ως «τέρας με γοητευτικό προσωπείο» περιγράφει τον δράστη η ψυχολόγος της 20χρονης στο μυθιστόρημα που έγραψε για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Τριάμισι χρόνια μετά τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, στη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά, η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο γίνεται βιβλίο. Η Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας Ελένη Μυλωνοπούλου, η οποία παρακολουθούσε το ζευγάρι μέχρι και λίγους μήνες πριν από το έγκλημα, συνέγραψε μυθιστόρημα μαζί με τον συγγραφέα Στέφανο Παπαδόπουλο, με τον τίτλο «Ψυχολογία ενός εγκλήματος». Εκείνος που θα διαβάσει το βιβλίο αμέσως αντιλαμβάνεται ότι είναι εμπνευσμένο από τη συγκεκριμένη γυναικοκτονία, ωστόσο η συγγραφέας επιχειρεί ταυτόχρονα να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά ενός επίδοξου δολοφόνου, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να τα αναγνωρίσει στην πραγματική ζωή.
Τα ονόματα των πρωταγωνιστών έχουν αλλάξει, όπως και κάποια άλλα στοιχεία της ειδεχθούς δολοφονίας. Ο δράστης δεν ονομάζεται Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αλλά «Χάρης Αναστασόπουλος», η Καρολάιν Κράουτς εμφανίζεται ως «Γκρέις Μόργκαν», ενώ η κόρη τους δεν λέγεται Λυδία, αλλά «Δανάη». Το βιβλίο αρχίζει με μια προβολή στο μέλλον. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τη δολοφονία και η κόρη της «Γκρέις» επιστρέφει από τη Βρετανία στην Ελλάδα, αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα γιατί ο πατέρας της σκότωσε τη μητέρα της. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε μάθει ότι οι γονείς της δεν πέθαναν σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όπως της είχαν πει ο παππούς και η γιαγιά της, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν φύγει από τη ζωή.
Ο ερευνητής
Η «Δανάη» αναζητεί τους γονείς του πατέρα της, όμως δεν μπορεί να πάρει απαντήσεις, καθώς η γιαγιά της νοσηλεύεται σε ίδρυμα με άνοια, ενώ ο παππούς της έχει βάλει τέλος στη ζωή του. Μια ημέρα διαβάζει στο διαδίκτυο ότι η μητέρα της επισκεπτόταν την ψυχολόγο Ελένη Μυλωνοπούλου. Η Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας πρωταγωνιστεί στο βιβλίο με το πραγματικό της όνομα, όπως και ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, που είναι επιστημονικός συνεργάτης στη συγγραφή του βιβλίου. Οι δυο τους ξεκινούν έρευνα για να εντοπίσουν τα ίχνη του «Χάρη». Μαθαίνουν ότι έχει αποφυλακιστεί λόγω καλής διαγωγής. Όμως, η Ε. Μυλωνοπούλου περιγράφει στη «Δανάη» τον πραγματικό χαρακτήρα του πατέρα της. «Κανείς μας δεν υποπτεύθηκε πως πίσω από το γοητευτικό προσωπείο του κρυβόταν ένα τέρας. Ο πατέρας σου είναι ένα τέρας. Ως προς αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία». Όπως της αποκαλύπτει, ο δράστης της δολοφονίας, ο οποίος στο μυθιστόρημα δεν είναι πιλότος, αλλά σκηνοθέτης, γνώρισε τη μητέρα της στο νησί. «Όταν ο “πρίγκιπας” έφτασε στο νησί, όλες οι ελεύθερες κοπέλες θέλησαν να τραβήξουν την προσοχή του και πρώτη απ’ όλες η μητέρα σου. Ο Χάρης, μόλις είδε τη μητέρα σου, αμέσως την ξεχώρισε και ας ήταν ανήλικη, 15 χρόνια μικρότερη». Θυμίζουμε ότι η Καρολάιν γνώρισε στην Αλόννησο σε ηλικία 14 ετών τον Μπάμπη, ο οποίος ήταν 13 χρόνια μεγαλύτερός της.
Ο «Χάρης» σκοτώνει την «Γκρέις» όπως ο Μπάμπης την Καρολάιν, μέσα στο σπίτι τους, όχι όμως στα Γλυκά Νερά, αλλά σε μεζονέτα στην Πεντέλη. Η σκηνή του εγκλήματος στο μυθιστόρημα είναι ίδια με αυτή που αντίκρισαν οι αστυνομικοί τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου του 2021. Η Ε. Μυλωνοπούλου αφηγείται στο βιβλίο της: «Πριν προλάβει να φωνάξει για βοήθεια, της αρπάζει βίαια το μωρό και τη γυρίζει μπρούμυτα, πετώντας ταυτόχρονα τη Δανάη στην άλλη άκρη του κρεβατιού. Μετά κάθεται πάνω στην πλάτη της για να μην μπορεί πια να αντισταθεί και της πιέζει το κεφάλι με δύναμη μέσα στο μαξιλάρι. Πιάνει την ανήσυχη Δανάη και την ακουμπάει απαλά δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας της, που είναι ακόμη ζεστό».
Όμως, η Ε. Μυλωνοπούλου γρήγορα ανακαλύπτει ότι δεν ψάχνει μόνο εκείνη τον «Χάρη», αλλά την αναζητεί και ο ίδιος για να τη σκοτώσει, θεωρώντας την υπεύθυνη για την αποκάλυψη της ενοχής του. Την ίδια μοίρα επιφυλάσσει και στην κολλητή φίλη του θύματος και στήνει ένα πανούργο σχέδιο για να εξοντώσει τις δύο γυναίκες: «Ο δολοφόνος επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος».
«Νάρκισσος και χειριστικός»
Ο «Χάρης Αναστασόπουλος» και ο Μπ. Αναγνωστόπουλος έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην προσωπικότητά τους. Ο «Χάρης» περιγράφεται από τη συγγραφέα ως ένα πρόσωπο με σκοτεινή, επικίνδυνη προσωπικότητα, που κυριαρχείται από έντονα εγωκεντρικά και χειριστικά χαρακτηριστικά. Εχει ναρκισσιστικό χαρακτήρα με βαθύ αίσθημα ιδιοκτησίας ακόμη και για τη γυναίκα του και την κόρη του. Σκοτώνει τη γυναίκα του διότι θεωρεί πως η ζωή της του ανήκει, τη θεωρεί αντικείμενό του. Η Ε. Μυλωνοπούλου, ως μάρτυρας στη δίκη του Μπ. Αναγνωστόπουλου, είχε σκιαγραφήσει ένα παρόμοιο ψυχολογικό προφίλ για τον δολοφόνο: «Ηταν η συμπεριφορά του κατηγορούμενου άκρως χειριστική απέναντι στην Καρολάιν. Ακρως ελεγκτική. Η ίδια η Καρολάιν πολλές φορές δεν καταλάβαινε τον εαυτό της, την έκανε να αισθάνεται ενοχές».
Τo βιβλίο επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η παρουσίαση αναβλήθηκε για μετά τις γιορτές λόγω του θανάτου του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ένα από τα πρόσωπα που θα το παρουσίαζαν.