Όπως αναφέρει το CNBC, οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Arabica παράδοσης Μαρτίου σημείωσαν νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό 348,35 σεντς ανά λίβρα την Τρίτη (13.12.2024), σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών. Από τότε το συμβόλαιο έχει μειώσει κάποια από τα κέρδη του, αλλά παραμένει αυξημένο κατά 70% από την αρχή του έτους.
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica, της πιο δημοφιλούς ποικιλίας στον κόσμο, διαπραγματεύτηκε τόσο ψηλά ήταν το 1977, όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις των φυτειών της Βραζιλίας.
Γνωστοί για την απαλή γεύση και το γλυκό τους άρωμα, οι κόκκοι arabica αποτελούν το 60% έως 70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εσπρέσο και άλλους καφέδες που παρασκευάζονται από barista.
Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, παράλληλα με την παγκόσμια εξάρτηση από τις προμήθειες από σχετικά λίγες περιοχές, θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες για την πρόσφατη αύξηση των τιμών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ robusta, εν τω μεταξύ, σκαρφάλωσαν επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ στα τέλη Νοεμβρίου. Οι κόκκοι robusta είναι γνωστοί για την έντονη και πικρή γεύση τους και χρησιμοποιούνται συνήθως σε στιγμιαία μείγματα.
Το ράλι των τιμών του καφέ, ο οποίος θεωρείται το δεύτερο σε όγκο συναλλαγών εμπόρευμα, μετά το αργό πετρέλαιο, έρχεται εν μέσω ανησυχιών για τη σοδειά του 2025 στη Βραζιλία, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.
«Η χώρα βίωσε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τους φόβους ότι η ανθοφορία της καλλιέργειας θα μπορούσε να αποτύχει», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank της Δανίας, σε ερευνητικό υπόμνημα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Για ορισμένους, οι κακές καιρικές συνθήκες καλλιέργειας στη Βραζιλία σημαίνουν ότι θα μπορούσε να χρειαστεί πολύς χρόνος για να εκτονωθούν οι τιμές του καφέ.
«Η ιστορία δείχνει ότι οι τιμές του καφέ θα χαλαρώσουν μόνο όταν βελτιωθεί η προσφορά και αναπληρωθούν τα αποθέματα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Όξλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα και τα εμπορεύματα στην Capital Economics, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου.
«Το κρίσιμο είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όχι μήνες», δήλωσε ο Όξλεϊ.
«Ιδιαίτερα ευάλωτος» ο καφές στις κακές καιρικές συνθήκες
Ένα βασικό ρόφημα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για καφέ έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια από την αυξανόμενη κατανάλωση στην Κίνα. Η παραγωγή, ωστόσο, δυσκολεύεται να συμβαδίσει.
«Όπως και το κακάο, ο καφές καλλιεργείται σε μια σχετικά στενή τροπική ζώνη, με βασικούς παραγωγούς τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Αιθιοπία», δήλωσε ο Χάνσεν της Saxo Bank.
«Αυτή η συγκέντρωση τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ιδίως στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 56% της παγκόσμιας παραγωγής», πρόσθεσε.
Πηγή: newsit