Μια παγκόσμιας εμβέλειας καινοτομία φέρει την υπογραφή ενός Τρικαλινού μηχανικού.
Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καρακίτσιο, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και o διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης Geomiso, η οποία δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό «δύο σε ένα» σχεδιασμού και προσομοίωσης έργων μηχανικού.
Η επιστημονική του πρωτοπορία προήλθε μετά από συστηματική και πολύχρονη έρευνα του παν. Καρακίτσιου ο οποίος τιμά το νομό μας με αυτή του τη δημιουργία
Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος (βέρος Τρικαλινός) γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στα Φάρσαλα. Είναι γιος του εργολάβου Λεωνίδα Καρακίτσιου, ο οποίος κατάγεται από τη Μεσοχώρα Τρικάλων και της θεολόγου Μαρίας Πάτρα με καταγωγή από τη Νέα Πεύκη Τρικάλων. Ο Παναγιώτης πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια στη Μεσοχώρα και στη Νέα Πεύκη Τρικάλων, ενώ επισκέπτεται συχνά τα Τρίκαλα.
Υπήρξε διακεκριμένος μαθητής, φοιτητής τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ερευνητής και πλέον νέος επιχειρηματίας. Αποφοίτησε πρώτος από το Πρώτο Ενιαίο Λύκειο Φαρσάλων και εισήλθε το 2004 με την πρώτη (γενικός βαθμός πρόσβασης: 19.40) στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (πρώτη προτίμηση). Από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών αποφοίτησε το 2009 πρώτος μεταξύ 242 μηχανικών με βαθμό πτυχίου 9.47. Έγινε δεκτός πρώτος (μεταξύ 42 μηχανικών) από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2009, από το οποίο αποφοίτησε με τον υψηλότερο βαθμό 9.87 μεταξύ 55 μηχανικών το 2011. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών του Τομέα Δομοστατικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Μανόλη Παπαδρακάκη. Έχει τιμηθεί με τρία πρώτα βραβεία (2007, 2008, 2009), μία υποτροφία (2007) και μία τιμητική υποτροφία (2008) από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Θωμαΐδειο Βραβείο 2008, Χρυσοβέργειο Βραβείο 2009, Πρώτο Βραβείο Βογιατζόπουλου 2009, Πρώτο Μετάλλιο 2009 Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τιμητικό Έπαινο και Τιμητική Πλακέτα 2012 από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Θωμαΐδειο Βραβείο 2013, ενώ εξασφάλισε υποτροφία από το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Από την έρευνα στην καινοτομία
Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος είναι ο ιδρυτής και o διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης Geomiso, η οποία δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό «δύο σε ένα» σχεδιασμού και προσομοίωσης έργων μηχανικού.
Όλα ξεκίνησαν, όπως ο ίδιος θυμάται, ένα απόγευμα Πέμπτης τον Ιούλιο του 2010, όταν μελετούσε με τον Καθηγητή του, Μανόλη Παπαδρακάκη και συνειδητοποίησε το τεράστιο κενό που υπάρχει στη διεθνή αγορά λογισμικού για ένα πρόγραμμα με διττή φύση, το οποίο θα ενοποιεί πλήρως τον σχεδιασμό με την ανάλυση έργων μηχανικού. Εκείνο το απόγευμα, προγραμμάτισε τις πρώτες γραμμές κώδικα. Ακολούθησε βαθιά μελέτη, σύσταση ομάδας με ικανότατους μηχανικούς και πολλές ώρες ομαδικής έρευνας. Έπειτα από έξι χρόνια εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της υπολογιστικής μηχανικής, η πρώτη έκδοση του πρωτοποριακού λογισμικού Geomiso είναι πλέον γεγονός.
Τι είναι το Geomiso;
Το Geomiso είναι το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό CAD (Computer-Aided Design)/ CAE (Computer-Aided Engineering) δύο σε ένα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σχεδιαστικό πρόγραμμα όσο και ως λογισμικό προσομοίωσης έργων μηχανικού. Το Geomiso σχεδιάζει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα έργα μηχανικού με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία (ενδεικτικά αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) σε σύγκριση με τα υφιστάμενα εμπορικά λογισμικά, ενώ μελετά πιο αποδοτικά και με δραστικά αυξημένη ακρίβεια τη συμπεριφορά τους (παραμορφωμένη κατάσταση, έλεγχος αντοχής). Απευθύνεται τόσο σε μηχανολόγους, ναυπηγούς, πολιτικούς μηχανικούς όσο και σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, γραφίστες.
Δεν αποτελεί μία ακόμη διαδικτυακή εφαρμογή, αλλά συνιστά τόσο ένα ισχυρό ερευνητικό εργαλείο για την ακαδημαϊκή κοινότητα (υπολογιστική γεωμετρία, υπολογιστική μηχανική) όσο και ένα ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο για την επαγγελματική κοινότητα μηχανικών, ενώ καλύπτει ευρύ φάσμα εφαρμογών (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική & άμυνα, βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων, εμβιομηχανική).