Με μια νέα, «έκτακτη» εισφορά σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό του 2016, που αποτελεί το νέο μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% από 8% σήμερα, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων, ως ελληνική πρόταση. Τα κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.
Με δεδομένο όμως ότι μόνη της αυτή η πρόταση δεν φτάνει, στο τραπέζι πέφτει εκ νέου και η αναδρομική φορολόγηση του 2015, παρά την κατηγορηματική – έως πρόσφατα τουλάχιστον – άρνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος είναι να προκύψουν έσοδα όχι μόνο 290 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, αλλά το ποσό να διπλασιαστεί σχεδόν και να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό.
Οι δανειστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%. Αντίθετα, οι θεσμοί προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό όμως, το αφορολόγητο εάν δεν καταργηθεί εντελώς, θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο «mega» διέψευσε τα σενάρια για αναδρομική έκτακτη εισφορά, ανέφερε όμως ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς.
«Το αναδρομικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.