Σε συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κατέληξε η ΕΕ, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Μαρτίου.
Οι ηγέτες των “28” ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον τούρκο πρωθυπουργό. Ακολούθησε η τελική συνάντηση των “28” με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας.
Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή (20/3) και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter: Υπάρχει ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες και τον τούρκο πρωθυπουργό.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι η επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών θα αρχίσει στις 20 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι το σχήμα “ένας προς έναν” θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά.
“Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη θα έχει προσωπική αντιμετώπιση”, πρόσθεσε.
Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα, καθώς “επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον”.
“Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δίκαια και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ”, είπε και αποσαφήνισε ότι “δεν θα δοθούν στην Τουρκία αυτά τα χρήματα, θα δοθούν για το καλό των Σύρων προσφύγων”.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “αποφασίστηκε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 και επίσης συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και αντίστροφα”. Και τόνισε ότι “θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά και η συνεργασία της Τουρκίας είναι σημαντική για την ΕΕ”.
Υπογράμμισε ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στους ηγέτες της ΕΕ, καθώς “δεν θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις στα θύματα της τρομοκρατίας, είτε είναι Χριστιανοί είτε είναι μουσουλμάνοι”.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας αποτελεί “μία τεράστια διοικητική πρόκληση για την Ελλάδα. Θα υπάρξει υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα”. Χαρακτήρισε τη συμφωνία “νόμιμη και λειτουργική”, η οποία “σέβεται τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς νόμους”.
Αναφερόμενος στην Ειδομένη, εξέφρασε την ελπίδα “να υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες στην Ευρώπη”. “Η Ειδομένη δεν είναι η Ευρώπη που θέλω. Δεν είναι η δική μου Ευρώπη”, πρόσθεσε.
“Θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε τον αριθμό των 6.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα”, είπε.
Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι “με αυτά που συμφωνήσαμε, πιστεύουμε ότι πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών”.
Σημείωσε ότι “θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων” και πως “όλοι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία”.
“Δεν πρέπει όμως ότι θα έχουμε ουτοπίες, να πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά, διότι υπάρχουν λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι θα συμβάλει σε σημαντική μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.
“Στόχος είναι να αποσυνδεθεί η παράτυπη είσοδος στην Ευρώπη με βάρκες από τη χορήγηση δικαιώματος παραμονής στην Ε.Ε., ώστε να χτυπηθεί το δίκτυο των διακινητών. Για πρώτη φορά έχουμε ένα σχέδιο που μπορεί να κάνει τη διαφορά”, είπε.
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω Twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θετική ήταν η ανταπόκριση όλων των ηγετών.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, έγραψε στο Twitter: “Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή”.
Την ικανοποίηση Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εξέφρασε στο Twitter ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης. “Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος.
“Η προτεινόμενη συμφωνία έγινε αποδεκτή από τους Ευρωπαίους ηγέτες”, αναφέρει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και ζητά τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Τα σημεία της συμφωνίας
Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία θα πάρει πίσω όλους τους Σύρους που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα μετά την Κυριακή, 20 Μαρτίου. Σε αντάλλαγμα θα επανεγκαθίστανται σε χώρες της ΕΕ σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.
Οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα μας έως ότου αρχίσει η μετεγκατάστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη.
Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
Τα ανταλλάγματα προς την Τουρκία:
Επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων. Το ποσό θα αυξηθεί στα 6 δισ. ευρώ.
Πρόωρη άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.
Πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Θα ανοίξει ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία (κεφάλαιο 33 – προϋπολογισμός) πριν από τον Ιούνιο, όχι όμως ένα από τα πέντε που μπλοκάρει η Κύπρος.
Η συμφωνία προβλέπει την προσφορά ενισχυτικού προσωπικού προς την Ελλάδα -συνοριοφύλακες, ειδικούς στα περί του ασύλου και διερμηνείς- από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συμφωνία υπάρχει και ένα νέο στοιχείο: Αν ο αριθμός των μεταναστών που επιστρέφουν πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε θα πρέπει να σταματήσει, καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.
Το κόστος της επιστροφής των προσφύγων θα ανέλθει στα 20 εκ. ευρώ μηνιαίως.
Στη συμφωνία υπάρχει και η πρόβλεψη ότι τούρκοι αξιωματικοί θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.
Από το πρωί, η θεσμική ηγεσία της ΕΕ, με τον Ντ. Τουσκ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, στον οποίο παρουσίασαν την κοινή θέση των ηγετών της ΕΕ.
Οι πρωινές δηλώσεις Νταβούτογλου
“Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών”, δήλωσε ο Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη συνάντηση.
“Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα”, είπε.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκ. πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. “Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική”, δήλωσε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι στις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι “καλά νέα για την ήπειρό μας”.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, και τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.
Δήλωσε ότι η Ευρώπη “χορεύει σε ναρκοπέδιο”, υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα “τρομοκρατικές” οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. Χαρακτήρισε “ανέντιμη και ανειλικρινή” τη στάση της Ευρώπης έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων. (Αναλυτικά)
Στο μεσοδιάστημα, υπήρξε συνάντηση της Μέρκελ, του Ολάντ, του Κάμερον, του Ρέντσι και του Ραχόι για το θέμα της Λιβύης.
Οι ηγέτες έξι ευρωπαϊκών χωρών συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη η οποία έχει χαρακτηριστεί “ανησυχητική”. Εδώ και μερικές ημέρες η διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο χιλιάδων μεταναστών που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη επανέφερε το φάσμα αυτού του δεύτερου μετώπου προς αντιμετώπιση στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης.
Nooz.gr