Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου στη Λέσβο, σε μία ιστορική συνάντηση με βαθύ συμβολισμό όσον αφορά στο προσφυγικό και με τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου στραμμένα πάνω τους.
Στις 11.20, η συνοδεία των θρησκευτικών ηγετών έφτασε στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια, όπου στην είσοδο χαιρέτισαν δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, πολλά εκ των οποίων χάρισαν ζωγραφιές στον Πάπα Φραγκίσκο.
Οι τρεις προκαθήμενοι στη συνέχεια χαιρέτισαν εκατοντάδες πρόσφυγες, συνομίλησαν μαζί τους, ενώ εξαιρετικά συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε στην αγκαλιά του ένα μωρό από μία πρόσφυγα και στη συνέχεια το έδωσε στον Πάπα, ο οποίος το φίλησε χαμογελώντας.
Οι εικόνες που συνέθεσε η παρουσία του Πάπα και του Πατριάρχη, στη διάρκεια των συνομιλιών τους με τους πρόσφυγες, ήταν απερίγραπτα συγκινητικές.
Νεαρός πρόσφυγας ξέσπασε σε λυγμούς ενώπιον του Ποντίφικα, ζητώντας του να τον ευλογήσει. Ο Πάπας κοντοστάθηκε, εμφανώς αμήχανος, τον χάιδεψε στο κεφάλι και του έδωσε την ευχή του.
Πολλοί ήταν οι πρόσφυγες που στη θέα του Πάπα ξέσπαγαν σε κλάματα και του ζητούσαν να τους βοηθήσει.
Μία γυναίκα από τη Συρία του είπε: “Έφυγα από τον πόλεμο, σας παρακαλώ βοηθήστε μας”.
Τους προκαθημένους αποχαιρέτισε στην τέντα μία ομάδα παιδιών από τη Συρία, τα οποία τραγούδησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
Έξω από το χώρο, χριστιανή πρόσφυγας έσπασε τον κλοιό ασφαλείας και πλησίασε τον Πάπα, ο οποίος επέτρεψε να τον πλησιάσει. Εκείνη έπεσε στα πόδια του, έκλαψε με λυγμούς και ζήτησε τη βοήθεια του.
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες έφτασαν στις 12.20 στο χώρο όπου έκαναν την πεντάλεπτη ομιλία τους.
Εκεί τους υποδέχθηκαν πολλοί πρόσφυγες, κρατώντας πλακάτ με μηνύματα και φωνάζοντας “ελευθερία- ελευθερία”.
Οι ομιλίες των θρησκευτικών ηγετών
“Δεν είστε μόνοι. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής”, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος και πρόσθεσε ότι είναι εκεί “απλά και μόνο να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας, για να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, να κάνουμε μία έκκληση για να βρεθεί μία λύση. Να ενωθούμε με τη φωνή σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας. Ελπίζοντας ότι ο κόσμος να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση”.
Υπογράμμισε ότι “ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, παρότι διανύει μία δύσκολη περίοδο”.
“Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να μην χάνετε την ελπίδα. Να δώσουμε αγάπη και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο”, τόνισε και επισήμανε ότι “εμείς οι χριστιανοί αναφερόμαστε συχνά στον Καλό Σαμαρείτη, για μας είναι μία παραβολή που αναφέρεται στο Θεό και απευθύνεται σε όλους. Ο Θεός είναι εκείνος που δείχνει οίκτο στους ανθρώπους και αυτό είναι μία έκκληση για να δείξουμε την αγάπη σε αυτόν που έχει αγάπη. Μακάρι οι αδερφοί μας να δείξουν το πνεύμα του Καλού Σαμαρείτη και να σας βοηθήσουν”.
“Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που καλωσόρισαν και φρόντισαν εσάς”, είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. “Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο και την πείνα, ότι αναζητάτε ένα πιο λαμπερό μέλλον. Θρηνήσαμε όταν είδαμε τη θάλασσα να γίνεται τάφος για τους προσφιλείς σας. Όταν είδαμε τη σκληρότητα των αδερφών μας να κλείνουν τα σύνορα και να κλείνουν τις πλάτες. Δεν σας κοίταξαν στα μάτια όσοι σας φοβήθηκαν. Ξεχνάνε ότι η ελευθερία υπερβαίνει το φόβο και τις διακρίσεις”, πρόσθεσε.
“Δίνουμε υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ότι δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για σας. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου. Η ειρήνη δεν είναι το τέλος της ιστορίας, είναι η αρχή της ιστορίας που είναι δεμένη με το μέλλον”, τόνισε.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χαρακτηρίζοντας “καθοριστικής σημασίας τη παρουσία του Πάπα στον τόπο μας. Μαζί υπογραμμίζουμε τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων”. Πρόσθεσε ότι από από τη Λέσβο ξεκινά ένα “παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη”.
“Θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο. Καμαρώνω για τους Έλληνες που παρά τις δυσκολίες βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος. Απευθύνω έκκληση να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση”, πρόσθεσε.
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι τρεις προκαθήμενοι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη με έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ακολούθησε γεύμα με πρόσφυγες, που περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό φαγητό: ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρουσία του Πάπα και του Πατριάρχη στη Μόρια της Λέσβου ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων, κλπ.
Στις 13.30, οι τρεις προκαθήμενοι αποχώρησαν από τη Μόρια με κατεύθυνση το λιμάνι της Μυτιλήνης.
Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε ομιλία: “Θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον ελληνικό λαό, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και ανοιχτές τις πόρτες του”, είπε.
“Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου στην Ελλάδα είναι κατανοητές και νόμιμες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι. Αποδεικνύετε ότι στη Λέσβο χτυπάει ακόμα η καρδιά μιας ανθρωπότητας που αναγνωρίζει τον αδερφό και της αδερφής και αρνείται να δεχθεί ότι οι φράκτες δείχνουν τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας”, τόνισε.
Ο Πάπας έκλεισε τη σύντομη ομιλία του, λέγοντας στα ελληνικά: “Ευχαριστώ!”.
Ακολούθησε δέηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, ενός λεπτού σιγή και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.
Εν συνεχεία, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου είχαν σύντομη συνάντηση.
Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Λέσβο, ο Ποντίφικας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το αεροσκάφος του Ποντίφικα προσγειώθηκε στη Λέσβο λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου. Η άφιξη στο νησί έγινε ένα τέταρτο πριν την προγραμματισμένη ώρα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έσπασε το πρωτόκολλο και μπήκε στο ίδιο βαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τη Μόρια όπου είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης.
Τον Ποντίφικα υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
“Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες”, τόνισε ο πρωθυπουργός, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπας Φραγκίσκο, στον αερολιμένα Μυτιλήνης.
“Και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή”, είπε και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική”.