Στο επόμενο στάδιο της ανακύκλωσης είναι έτοιμη να περάσει η δυτική Θεσσαλία. Η ΠΑΔΥΘ, η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή της εταιρία (με μετόχους τους ΟΤΑ των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας) ήδη οργανώνει τα βήματα για τα «Πράσινα Σημεία». Και, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, «είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται και η οποία αποδίδει με την πρωτιά στη διαχείριση απορριμμάτων, σε πανελλήνιο επίπεδο».
Σήμερα το πρωί, σε ημερίδα στο Δημαρχείο Τρικκαίων, η ΠΑΔΥΘ εξήγησε σε κατοίκους, εκπροσώπους φορέων και στελέχη ΟΤΑ, το μέλλον της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων. Η ΠΑΔΥΘ, πλέον, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, μπορεί να προωθήσει τα επόμενα βήματα στην περιβαλλοντική συνείδησης, εκπονώντας τις σχετικές μελέτες. Ο δε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε την ετοιμότητα και τη συνεργασία στα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση την εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης και τη συνολική προετοιμασία, χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλία ως «Πράσινη Περιφέρεια». Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλία και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στη σημασία της συνεργασίας και της προσφοράς της Αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτόν.
«Πράσινα Σημεία»
Τι είναι, όμως, αυτά τα «Πράσινα Σημεία» (Green Spots), που θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια;
Οπως παρουσίασαν οι μελετητές – συνεργάτες της ΠΑΔΥΘ, πρόκειται ουσιαστικά για το πιο «ανεβασμένο» επίπεδο ανακύκλωσης. Όλα τα υλικά που μέχρι τώρα αδυνατούσε ο πολίτης της δυτικής Θεσσαλίας να ανακυκλώσει, θα μπορούν να οδεύουν προς κάδους και προς επεξεργασία: μέταλλα, ξύλινες συσκευασίες, μικτές συσκευασίες (π.χ. tetra pack), ρούχα, υφάσματα, υποδήματα, αξεσουάρ, λαμπτήρες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, βρώσιμα λίπη και λάδια, φορητές μπαταρίες, κλαδέματα, φάρμακα (ληγμένα ή μη), μικρές ποσότητες αποβλήτων οικιακής χρήσης που ενδεχομένως εμπεριέχουν επικίνδυνα υπολείμματα (όπως συσκευασίες υγρών καθαρισμού, χρωμάτων, διαλυτών κ.λπ.). θερμόμετρα. ογκώδη (όπως στρώματα, έπιπλα) κ.α.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την πλήρη ανακύκλωση. Και αυτή θα γίνεται σε σημεία που επελέγησαν βάσει έρευνας και μελέτης, σε όλη τη δυτική Θεσσαλία: στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, στους ΣΜΑ Πύλης, Καλαμπάκας Σοφάδων και σε τρία άλλα σημεία. Τα «Πράσιινα Σημεία» ακολουθούν μια διαβάθμιση, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετούν, οπότε διαβαθμισμένα θα είναι και τα είδη των απορριμμάτων που θα δέχονται.
Τα Σημεία αυτά ουσιαστικά θα λειτουργούν ως σταθμοί για την απόρριψη υλικών προς ανακύκλωση, αυξάνοντας κατά πολύ την περιβαλλοντική συνείδηση σε ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλία.
Ολο αυτό το έργο, μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση των σχετικών μελετών, θα υποβληθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μετά την έγκρισή του, θα αρχίσει η κατασκευή των διαφόρων τύπων «Πράσινων Σημείων» (υπάρχουν ακόμη και αυτόματοι σταθμοί), προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να τα χρησιμοποιεί.
Παρέστησαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρ. Σινάνης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι ΠΕ Τρικάλων κ. Γακόπουλος και Τσίγκας και ο δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων κ. Γ. Στουρνάρας.