Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες με ψήφους 14 υπέρ και 11 κατά.
Το άρθρο 2 παράγραφος α του προσβαλλόμενου νόμου ήταν αυτό που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του ΣτΕ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Με την απόφαση αυτή ανατρέπονται πλήρως τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών από την κυβέρνηση.
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά σκληρή, με την Όλγα Γεροβασίλη να ασκεί αυστηρή κριτική στο ΣτΕ, προαναγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία με την υποβολή σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Αίσθηση προκάλεσε η σαφώς επιθετική αναφορά της απέναντι στο ΣτΕ: “Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: – έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, – έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, – έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία”.
Η ίδια είπε ότι “οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής”.
Η κ. Γεροβασίλη, στη συνέχεια, είπε ότι “η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί” και αρίθμησε μία σειρά εξ αυτών λόγω της επιστροφής της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης.
“Η απόφαση οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς”, τόνισε, για να σημειώσει: “Αυτό όμως δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί”. Διαβάστε αναλυτικά
Η δήλωση Γεροβασίλη
“Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση “είναι προετοιμασμένη”, προαναγγέλλοντας την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή ρύθμισης – γέφυρα, μέχρι να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Τόνισε ότι “τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις”, συμπληρώνοντας ότι “η αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί”.
Επί πληρωμή οι προσωρινές άδειες
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωση της, επί της ουσίας, όπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας.
“Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η απόφαση του ΣτΕ
Κατά τη διάσκεψη του ΣτΕ επικράτησε η “σκληρή γραμμή” και η απόφαση δεν περιέχει αστερίσκους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί “εν λειτουργία” ο νόμος Παππά.
Κατόπιν τούτου, ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Μετά από 5,5 ώρες σκληρής αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, το ΣτΕ απεφάνθη ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει το διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του Νίκου Παππά.
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Δεν πέφτει “μαύρο” στα κανάλια
Η απόφαση συνεπάγεται ότι τα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, οι άδειες που έχουν δοθεί είναι στον «αέρα» και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους υπερθεματιστές.
Πλέον, το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Αντιδράσεις
http://admin.noz.gr/Uploads/sumvouliothsepikrateias2610162.jpg
Εκλογές ζητάει η ΝΔ
“Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας”, αναφέρει η ΝΔ, που προσθέτει: “Η αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη”.
Η ΝΔ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την “ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου”.
Δημοκρατική Συμπαράταξη
“Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ”, δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ζητώντας παραίτηση Παππά.
Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.
Ποτάμι
Το Ποτάμι ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί.
“Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και “λαγούς” που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν SIRIZATV”, ανακοίνωσε το Ποτάμι.
“Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε “Το Ποτάμι” στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ένωση Κεντρώων
“Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή”, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων. Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.