Από μία κλωστή κρέμεται η παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής ατόμων που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και συνολικά στη σούπερ λίστα με τα 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ.
Το διοικητικό εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση που ανοίγει την πόρτα στην παραγραφή.
Οι λόγοι που επικαλείται για να στοιχειοθετήσει την παραγραφή είναι:
Κανονικά η παραγραφή είναι πενταετής και μπορεί να δοθεί παράταση και συνεπώς η δυνατότητα κοινοποίησης συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου εντός δεκαετίας, μόνο αν υπάρχουν νέα συμπληρωματικά στοιχεία.
Το δικαστήριο στηριζόμενο στη νομολογία που υπάρχει μέχρι σήμερα έκρινε ότι δεν είναι νέα στοιχεία εκείνα που προέρχονται από τις ελληνικές τράπεζες.
Κι΄ αυτό γιατί με εισαγγελική εντολή ήταν εφικτή η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών.
Με το συλλογισμό αυτό οι χρήσεις από το 2007 έως το 2010 θεωρούνται παραγεγραμμένες και από το συλλογισμό προκύπτει ότι με το τέλος του 2016 παραγράφεται και το 2011.
Στηριζόμενο σε αυτό το σκεπτικό το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε για την υπόθεση που εκδίκαζε ότι ο ισχυρισμός του Δημοσίου ότι η παραγραφή σχετικά με καταθέσεις για λίστα Λαγκάρντ παρατάθηκε με το νόμο του 2013, διότι είχε ήδη εκδοθεί σχετική εισαγγελική παραγγελία από το 2012, είναι εσφαλμένος και δεν αποδείχθηκε, διότι τα σχετικά στοιχεία παραδόθηκαν στον έλεγχο με νεότερη, από 2014, εισαγγελική παραγγελία και όχι με αυτή του 2012, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπόθεση να μην καταλαμβάνεται από τη διάταξη του 2013 για παράταση της παραγραφής.
Επίσης, θεωρούνται άκυρες και οι εντολές ελέγχου που εκδόθηκαν μαζικά και όχι ονομαστικά και για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πράγμα που σημαίνει έκδοση 1,3 εκατομμυρίων εντολών ελέγχου.
Επιπλέον το δικαστήριο καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς της φορολογικής αρχής ότι στην επίμαχη υπόθεση ισχύει 10ετής ή και 20ετής παραγραφή του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να ασκήσει έλεγχο, θεωρώντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται η Εφορία ως «νεότερα» ή «συμπληρωματικά» και περιλαμβάνονται στο CD είναι στην πραγματικότητα «παλιά» (υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων) και άρα, αφού δεν τα αξιοποίησε τόσα χρόνια και δεν εξέδωσε ποτέ πιο πριν εντολή ατομικού ελέγχου. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι δεν θα παραγραφούν οι υποθέσεις αυτές με τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει τεράστια ποσά, ενώ θα εξασθενήσει και ο νόμος για την αποκάλυψη ¨μαύρων¨ εισοδημάτων από τους ίδιους τους πολίτες που έχει ισχύ ως τις 31 Μαίου 2017.
newsit