Φόβοι για Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο καθώς μια τρομακτική δύναμη πυρός και μάλιστα από χώρες με πυρηνικό οπλοστάσιο συγκεντρώθηκε στην Κορεατική χερσόνησο
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ
«…Αν θέλουν έναν πυρηνικό πόλεμο, θα ανταποκριθούμε στον πυρηνικό πόλεμο, αν θέλουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι για τον ολοκληρωτικό πόλεμο”! Αυτό ανέφερε μέλος της κυβέρνησης της Πιονγκγιάνγκ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αρχηγό του ρωσικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική της ανησυχητικής κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Απριλίου, ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων και πυρηνικές δοκιμές, που αντιτίθενται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια άρχισε μια επιθετική ρητορική των Αμερικανών κατά της βόρειας Κορέας, με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους για να ασκήσουν πίεση στην Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα! Την ίδια στιγμή, που Ρωσία και ΗΠΑ αυξάνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, καθώς δεν στάθηκε δυνατό το μορατόριουμ. Ακόμη πιο σκληρή γραμμή κράτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος απέρριψε τις πιέσεις και τις παραινέσεις των δυτικών και συνέχισε το πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Μεγάλη δύναμη πυρός
Στις 8 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό ανακοίνωνε ότι το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Carl-Vinson κατευθύνονταν από την Σιγκαπούρη προς την κορεατική χερσόνησο «για προληπτικούς λόγους», μετά τις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας. Μετά την επίθεση στη Συρία, η Ουάσιγκτον την Κυριακή, 9 Απριλίου αποφάσισε να στείλει στα ύδατα της Κορεατικής χερσονήσου, επικεφαλής ναυτικής δύναμης το αεροπλανοφόρο «Arleigh Burke». «Κάνει μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία της πίεσης που οι Αμερικανοί προσπαθούν να ασκήσουν στη Βόρεια Κορέα», σχολίασε ο Hugh White, Αυστραλός, ειδικός σε θέματα άμυνας. Όμως εκτός από το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» ο αμερικανικός στόλος περιλαμβάνει και ομάδα πλοίων με επικεφαλής το «USS Michael Murphy» κατηγορίας «Α», τα οποία είναι εξοπλισμένα με συστήματα «AEGIS» και εκτοξευτές «ΜΚ-41», οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τους πυραύλους «Tomahawk».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας, η Κίνα στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, έχει στείλει περίπου 150.000 στρατιώτες, ενώ ο κινεζικός στρατός έχει λάβει εντολή να είναι σε πλήρη ετοιμότητα μάχης. Όπως αναφέρουν μη κυβερνητικές οργανώσεις από το Χονγκ Κονγκ, ειδικές εντολές έλαβε μια τεθωρακισμένη και μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού να κινηθεί στις επαρχίες Shandong, Zhejiang και Ginan. Επίσης, περίπου 25.000 Κινέζοι στρατιώτες από την 47η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, έχουν λάβει εντολή ετοιμότητας να βρεθούν στα σύνορα με την βόρεια Κορέα. Τέλος, η Κίνα στην ευρύτερη περιοχή έχει οργανώσει αντιπυραυλική άμυνα, αναπτύσσοντας 12 βαλλιστικούς πυραύλους «Dongfeng-03» και 24 πυραύλους «Dongfeng-21». Όπως αναφέρουν οι World Times, το Πεκίνο ανησυχεί για την κατάσταση και ότι αν υπάρξει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, σίγουρα στείλει στρατεύματα.
Και βεβαίως, υπάρχει και ο τρίτος παίχτης που είναι η Ρωσία με αξιοσημείωτη στρατιωτική – ναυτική παρουσία στην περιοχή. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το ρωσικό καταδρομικό «Varjag» έφτασε στα ύδατα της κορεατικής χερσονήσου πριν την έλευση του αμερικανικού στόλου. Το εν λόγω καταδρομικό ονομάζεται και “δολοφόνος των αεροπλανοφόρων”, για τον προφανή λόγο. Το ίδιο το Πεντάγωνο αναφέρει ότι δεν είναι τυχαία η παρουσία του καταδρομικού εκεί, ενώ αναλυτές του σημειώνουν ότι οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης δεν θα μείνουν αμέτοχοι. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι η Ρωσία δεν θα παρέμβει εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ένα χτύπημα όπως της Συρίας.
Να προστεθεί επίσης ότι το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, όπου οι Ρωσία διαθέτει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, απέχει λιγότερο από 160 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα.
Περί ηλιθιότητας
Κόντρα στο κλίμα πολέμου και ενάντια στην επιθετική ρητορική των ΗΠΑ, η Ρωσία διατύπωσε τις έντονες αντιρρήσεις της με την φρασεολογία της πρότασης του ψηφίσματος που προωθούσαν οι Αμερικανοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζήτησε να περιληφθεί διατύπωση προηγούμενης απόφασης, που υπογράμμιζε την ανάγκη επίτευξης της λύσης μέσω του διαλόγου. Επίσης ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να επιλυθούν δια της διπλωματικής οδού και σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν μια ειρηνική λύση. Πιο απαισιόδοξος ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε: «Δυστυχώς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το κίνδυνος σοβαρής σύρραξης σ’ αυτή την περιοχή έχει αυξηθεί πολύ», και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα αποφεύγοντας την κλιμάκωση. Το παγκόσμιο κλίμα ανησυχίας ωστόσο εντείνεται με την «Daily Pakistan» να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όλο το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή ερμηνεύεται ως «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».
Λίγα 24ωρα πριν η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει μεταξύ άλλων ότι η πλειοψηφία των πυρηνικών κεφαλών του κόσμου είναι υπό τον έλεγχο των ανθρώπων για τους οποίους η ιδέα της χρήσης τέτοιων όπλων δεν μπορεί να αποκλειστεί! Βεβαίως, αρχής γενομένης από τα γεράκια του Πενταγώνου και τον Λευκό Οίκο. Το παραπάνω αποτελεί και την μέγιστη ανησυχία, αν αναλογιστούμε το γνωστό “ο ηλίθιος, ηλίθιες πράξεις κάνει”. Άλλωστε το επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης, όταν είπε “θα ήταν βλακώδες οι Αμερικανοί να επιτεθούν οποιαδήποτε στιγμή στην Βόρεια Κορέα”! Και είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί, διότι η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, με το οποίο θα μπορούσε να διαλύσει τον αμερικανικό στόλο! Για πιο λόγο λοιπόν, προκαλεί και πιέζει η αμερικανική πλευρά για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Αν δεν πρόκειται για ηλιθιότητα τότε τι; Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση χρόνια τώρα (χρέος, κινεζική διείσδυση), με τους δείκτες να επιδεινώνονται συνεχώς, παρά τα όσα παραπλανητικά και προπαγανδιστικά διαδίδουν τα ελεγχόμενα διεθνή ΜΜΕ. Και ποια είναι η ενδεδειγμένη και προσφιλής λύση; Η εξαγωγή της κρίσης μέσω του γενικευμένου πολέμου.
Ειρήσθω εν παρόδω, η Βόρεια Κορέα δεν ενοχλεί κανέναν. Και το πυρηνικό της πρόγραμμα μόνο ως πρόσχημα μπορεί να εκληφθεί. Γιατί λοιπόν αυτή η στρατηγική εναντίον της από τις ΗΠΑ; Ίσως τα γεράκια του Πενταγώνου, αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα της αναμέτρησης και με την Κίνα! Ήδη με την Ρωσία βρίσκονται, λόγω Συρίας, ένα βήμα πριν την πολεμική σύγκρουση. Είναι σαφής η εντολή της Μόσχας στις ρωσικές δυνάμεις, να καταρρίπτουν κάθε αεροσκάφος ή ρουκέτα που μπαίνει σε εναέριο χώρο της Συρίας. Αν όμως, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ίδια εξέλιξη και με την Κίνα, τότε θα έχουν πετύχει κάτι πολύ αρνητικό και δυσάρεστο για εκείνες: να ενώσουν στρατιωτικά την Ρωσία και την Κίνα. Και σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί αν υπάρξει χτύπημα κατά των Κινέζων; Προφανώς θα υπάρξουν αντίποινα και αυτά θα είναι η ισοπέδωση της δυτικής ακτής των ΗΠΑ αλλά και ίσως ολόκληρης της βόρειας Αμερικής. Διότι πρόκειται για πυρηνικές δυνάμεις και όταν προκαλείς με την αλαζονική σου συμπεριφορά τέτοιες δυνάμεις, και πολλώ μάλλον να θέλεις να τις υποτάξεις, θα υποστείς τις συνέπειες. Προς τι λοιπόν αυτή η ηλίθια υπεροψία και οι απειλές; Ίσως να ισχύει αυτό που έγραψε ο Πωλ Ρόμπερτς, γνωστός Αμερικανός αναλυτής: “Η Ουάσιγκτον είναι μια σύναξη από ηλίθιους ανθρώπους που είναι πιο ανόητοι από ότι σημαίνει η λέξη ηλίθιος. Οι άνθρωποι που είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα που φαντάζονται ότι η αλαζονεία και υπεροψία τους υψώνεται πάνω από την πραγματικότητα. Όταν ο πρώτος ρωσικός «Satan 2» χτυπήσει την Ουάσιγκτον, η μεγαλύτερη σύναξη ηλιθίων στον κόσμο θα πάψει να υπάρχει. Ο κόσμος θα νιώσει έναν τεράστιο αναστεναγμό ανακούφισης”. Διαφωνεί κανείς;