Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη σπείρα πορτοφολάδων που έδρασε στην Αττική

Εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη σπείρα πορτοφολάδων που έδρασε στην Αττική

Είχαν πρόγραμμα, ωράριο, ημερομίσθιο και λεία που άγγιζε ή και υπερέβαινε τα 3.500 ευρώ την ημέρα-Μέσω μίας Γεωργιανής που δούλευε ως καθαρίστρια στο σπίτι γνωστού γλύπτη και καθηγητή καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν εντόπισαν και πλήθος αρχαίων στο σπίτι του καθηγητή τα οποία κατείχε παράνομα
Θοδωρής Παναγιωτίδης
Σεπτεμβρίου 18 2017 15:08
Adtech Ad
Εξαρθρώθηκε ίσως μία από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες σπείρες πορτοφολάδων που έδρασαν ποτέ στην Αττική, με τουλάχιστον δεκαετή δράση, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τζίρο, 4.000 κλοπές στο ενεργητικό του, ενώ όλοι τους ήταν σεσημασμένοι και μπαινόβγαιναν στις φυλακές.
Αγαπημένοι τους στόχοι οι τουρίστες στον προαστιακό που έφευγαν από το αεροδρόμιο ή πήγαιναν σε αυτό, το ΜΕΤΡΟ, ο ΗΣΑΠ, τα πανηγύρια και οι μεγάλοι αγώνες ποδοσφαίρου κλπ. Ενδεικτικό είναι ότι έθεταν και στόχους, για παράδειγμα σε πανηγύρι στους Αγίους Θεοδώρους, που ο στόχος ήταν τα 2.000 ευρώ, μεταξύ τους οι πορτοφολάδες συμφωνούσαν να μην φύγουν αν δεν μαζέψουν τουλάχιστον 10.000 ευρώ…
Τα μέλη της σπείρας, στην πλειονότητά τους Αλβανοί, μοιράζονταν την λεία ενώ περιφερειακά μέλη που «προσλαμβάνονταν» κατά περιπτώσεις είχαν και ημερομίσθιο 20-30 ευρώ ασχέτως όγκου λείας που κατάφερναν να συγκεντρώσουν, ωράριο ακόμα και ρεπό… Την ημέρα κατάφερναν να συλλέξουν κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ από κλοπές που πολλές φορές τα υπερέβαιναν κιόλας, ενώ ένας απότακτος από το 2016 αστυνομικός που υπηρέτησε σε Αστυνομικά Τμήμα του κέντρου, προμηθευόταν κινητά τηλέφωνα που μεταπωλούσε σε δύο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.
Μία Γεωργιανή μέλος της σπείρα δούλευε και ως καθαρίστρια και έμενε στο σπίτι ενός πολύ γνωστού γλύπτη και καθηγητή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν, ανιψιό επίσης πολύ γνωστής μουσικοσυνθέτριας και όταν εντόπισαν εκείνη στο σπίτι του καθηγητή εντόπισαν ταυτόχρονα και πλήθος αρχαίων αντικειμένων που κατείχε παράνομα ο καθηγητής σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι συλλέκτης και είχε αμελήσει να τα δηλώσει… Σε σχέση με την σπείρα τον πορτοφολάδων και την δράση δεν έχει καμία γνώση και εμπλοκή.

Διοικητής Ασφάλειας Αττικής: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουμε χειριστεί διαχρονικά»
«Εδώ και τρεις ημέρες που εξαρθρώθηκε η σπείρα αυτή δεν έχει υπάρξει στην Αττική ούτε μια καταγγελία κλοπής πορτοφολιού και αυτό είναι ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος αλλά και του οφέλους από την εξάρθρωση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης για την υπόθεση αυτή. Αλλά και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι αποτελεί μία τεράστια επιτυχία της Αστυνομίας ειδικά για την Αθήνα που δέχεται έναν τεράστιο όγκο τουριστών όλες τις ημέρες και τους μήνες το χρόνου, στους οποίους κυρίως επικεντρωνόταν η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος.
Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης αυτής σήμερα στην Ασφάλεια Αττικής ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης ανέφερε:
«Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και των οικείων Τμημάτων Ασφάλειας οργάνωσε και πραγματοποίησε το περασμένο Σαββάτο 16 Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά.
Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι ενδεικτικός του μεγέθους του εγκληματικού δικτύου που εξαρθρώσαμε, καθώς περιλαμβάνει 31 συλλήψεις μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) και 27 έρευνες σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.
Επιπλέον, από τη διερεύνηση της υπόθεσης, καταφέραμε να εξιχνιάσουμε 764 κλοπές πορτοφολιών, κατασχέσαμε 498 κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ ταυτοποιήσαμε και αναζητούμε άλλα 18 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Όλο το ιστορικό της υπόθεσης αποτυπώνεται στην κακουργηματική ποινική δικογραφία που σχηματίσαμε για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Για να καταλήξουμε στα σημαντικά αυτά αποτελέσματα και στην πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου, προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική και εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα.

Το δομικό χαρακτηριστικό της έρευνας αυτής είναι ότι δεν επικεντρώθηκε στην ταξινόμηση και διερεύνηση των κλοπών, με βάση αποκλειστικά την περιπτωσιολογία και τυπολογία των υποθέσεων, όπως κατά κανόνα εφαρμόζονταν διαχρονικά, αλλά επικεντρώθηκε στα επίπεδα των οργανωτικών δομών που συνέθεταν το πάζλ διασύνδεσης των μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης.
Από τα πρώιμα στάδια της έρευνας ανιχνεύσαμε ενδείξεις που μας οδηγούσαν σε οργανωμένης μορφής περιπτώσεις διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, που είχαν συνακόλουθα ομοειδή χαρακτηριστικά και συναφή μορφολογία.
Προσανατολιστήκαμε λοιπόν στην κατεύθυνση αυτή και προχωρώντας τις έρευνες μας βήμα – βήμα καταφέραμε να ιχνηλατήσουμε τη δράση της οργανωμένης αυτής εγκληματικής ομάδας, που προέβαινε συστηματικά στη διάπραξη κλοπών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αξιοποιώντας τα ίχνη αυτά και σε συνδυασμό με τεχνικά μέσα και ειδικές ερευνητικές μεθόδους και διαδικασίες, κλιμακώσαμε την πορεία των ερευνών μας και καταφέραμε να «χαρτογραφήσουμε» πλήρως τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης.
Στα τελικά στάδια της έρευνας και αναλύοντας τα στοιχεία που είχαμε συλλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρήσαμε στην ταυτοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και στο σχεδιασμό της επιχείρησης για την πλήρη αποδόμηση της.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η κλιμάκωση και η δυναμική της ερευνητικής διαδικασίας μας έδωσε τη δυνατότητα να διακριβώσουμε πλήρως όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το ιδιαίτερο «προφίλ» της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και κυρίως :
– την μεθοδολογία που είχαν αναπτύξει και την υποδομή που διέθεταν,
– τον ιδιαίτερο τρόπο που επέλεγαν τον τόπο και τον χρόνο δράσης τους,
– την ενεργοποίηση τους σε ομάδες και υποομάδες, με προκαθορισμένους ρόλους και αλληλοκάλυψη,
– τους ενδυματολογικούς κανόνες που χρησιμοποιούσαν, ώστε να εναρμονίζονται με το γενικότερο περιβάλλον και το επιβατικό κοινό,
– τους τρόπους προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων τους και τις τεχνικές αφαίρεσης και άμεσης διοχέτευσης των κλοπιμαίων στους συνεργούς τους,
– τις μεθόδους αντιπαρακολούθησης και προστασίας που ελάμβαναν και
– την -κατά περίπτωση- διάθεση των κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους».
Συνοψίζοντας και αποτιμώντας τη δράση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι διέθεταν τέτοια υποδομή και είχαν αναπτύξει τέτοιες πρακτικές που είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 €, ημερησίως.
Εκτιμούμε βάσιμα ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών με τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουμε χειριστεί διαχρονικά στο πεδίο της συγκεκριμένης αυτής εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποία πλήττει πολλούς συμπολίτες μας, που καθημερινά μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άλλα και πολλούς τουρίστες καθώς μεγάλος αριθμός υποθέσεων αφορά την κατηγορία αυτή.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της υπόθεσης αυτής θα ήθελα να σημειώσω ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε διαμέρισμα όπου διέμενε προσωρινά, ως οικιακή βοηθός, συλληφθείσα αλλοδαπή υπήκοος Γεωργίας, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα του 5ου π.Χ αιώνα, όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα.
Τα αντικείμενα αυτά κατείχε ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, χωρίς να έχουν δηλωθεί στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό σχηματίσθηκε σε βάρος του ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του Νόμου ¨Περί Αρχαιοτήτων¨ ενώ διευκρινίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε καμιά σχέση του με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.
Θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό που συμμετείχε στην εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, η αποδόμηση της οποίας αναμένεται να βελτιώσει αισθητά το περιβάλλον ασφάλειας στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος: «Με μέθοδο σκυταλοδρομίας στα βαγόνια αφαιρούσαν τα πορτοφόλια από τα θύματα»
Για την ίδια υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:
«Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων, από επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς («ΜΕΤΡΟ» και «Η.Σ.Α.Π.»).
Ύστερα από οργανωμένη και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 16 Σεπτεμβρίου 2017, με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή ανδρών των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συνελήφθησαν (31) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά και συγκεκριμένα : 30 αλλοδαποί, οι 27 υπήκοοι Αλβανίας, 30χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, 31χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, 39χρονη υπήκοος Γεωργίας και 49χρονος ημεδαπός. Παράλληλα, ταυτοποιηθήκαν και αναζητούνται επιπλέον 18 μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Όπως προέκυψε από τη προανάκριση, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον την τελευταία 10ετια και διέπρατταν, επί καθημερινής βάσεως, κλοπές σε βάρος επιβατών του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.», από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια ή άλλα αντικείμενα (π.χ. κινητά), ενώ στην συνέχεια διαμοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα παράνομα οικονομικά οφέλη.
Οι περισσότερες κλοπές πορτοφολιών έχουν διαπραχθεί σε βάρος αλλοδαπών τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων, από όλο τον κόσμο.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :
Με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.» («Ομόνοια», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Πανόρμου», «Σύνταγμα», «Μεταξουργείο», «Καλλιθέα»), ενώνονταν σε προκαθορισμένες ομάδες, συνήθως των 3-10 ατόμων και εισέρχονταν σε συρμούς, δείχνοντας «ιδιαίτερη προτίμηση» στα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κίνηση τουριστών.
Για να μην κινούν υποψίες, τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον και να εκλαμβάνονται ως τουρίστες.
Αναλυτικότερα, μέλη της οργάνωσης κατά τη διάρκεια των δρομολογίων άλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγο ανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους ή γενικότερα επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους.
Για την επίτευξη του σκοπού τους και προκειμένου να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους, χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.
Επιπλέον, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, αποσπούσαν την προσοχή του θύματος με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, από τη συμμετοχή άλλων μελών της ομάδας, έτσι ώστε ο ένας να δράσει με μεγαλύτερη ευκολία.
Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη.
Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους.
Στη συνέχεια έτερα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έσπευδαν και παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τον εντοπισμό τους με τα κλοπιμαία, σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο.
Κατόπιν, τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν τα μερίδια που αντιστοιχούσαν για κάθε μέλος της ομάδας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη δράση τους, «προσλαμβάνονταν» προσωρινά περιφερειακά μέλη με βοηθητικό ρόλο, τα οποία λάμβαναν ως «ημερομίσθιο» περίπου 20-30 ευρώ, ανεξάρτητα των κλοπιμαίων που θα αποκόμιζαν.
Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν αποφασιστικό ρόλο, καθορίζοντας την λειτουργία της οργάνωσης, ρυθμίζοντας τα επί μέρους θέματα σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα:
– Ήταν υπεύθυνοι για «τη σύνθεση» των μελών της σπείρας που θα συγκροτούσαν κατά περίπτωση την «ομάδα κρούσης»,
– αποφάσιζαν το «ωράριο δράσης», (κυρίως μεταξύ των ωρών αιχμής όπου παρατηρείται μεγαλύτερη επιβατική κίνηση),
– επέλεγαν τα δρομολόγια, όπου θα δρούσαν οι ομάδες, φροντίζοντας να καλύπτουν διαδρομές και στις δύο γραμμές του «ΜΕΤΡΟ», καθώς και την γραμμή του «Η.Σ.Α.Π.», έτσι ώστε να καλύπτεται όλο το δίκτυο και οι ομάδες να μην παραμένουν συνεχώς στο ίδιο σημείο, με κίνδυνο να επισημανθούν.
– Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο του «επιχειρησιακού σχεδιασμού», φρόντιζαν έτσι ώστε οι ομάδες να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία και να μην αλληλοκαλύπτονται, εκτός περιπτώσεων που εντόπιζαν μεγάλα «γκρουπ» τουριστών, οπότε και συνέκλιναν στο «επίμαχο» σημείο.
Έχοντας γνώση των μεθόδων της αστυνομίας, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, φροντίζοντας να παραμένουν αθέατοι σε «τυφλά» σημεία, που δεν καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας, ώστε να μην καταγράφεται η συνεχής παρουσία τους σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ η έξοδος από τους σταθμούς, γινόταν πάντα επιβλέποντας για τυχόν αστυνομική παρουσία, ώστε να απομακρυνθούν προσωρινά, ή και να αναστείλουν προσωρινά τη δράση τους.
Επίσης, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ασιατικής καταγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις, επέκτειναν την παράνομη δραστηριότητά τους, επιλέγοντας να μετακινούνται ανά την επικράτεια σε τουριστικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε σε αθλητικούς αγώνες, γιορτές και πανηγύρια, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και παρατηρείται συνωστισμός.
Για την μεγιστοποίηση των κερδών τους, διέθεταν τα κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή σε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο των Αθηνών, είτε μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου τα διοχέτευαν στην Αλβανία, ενώ εξαργύρωναν το συνάλλαγμα που αποκόμιζαν από τις κλοπές σε ανταλλακτήρια στο κέντρο των Αθηνών.
Από την υποδομή που είχαν διαμορφώσει, υπολογίζεται ότι είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν τουλάχιστον (15) κλοπές πορτοφολιών κάθε ημέρα, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο, ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 ευρώ την ημέρα.
Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών, ενώ τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όσον αφορά τον 49χρονο ημεδαπό (απότακτο αστυνομικό), έχοντας γνώση της παράνομης δράσης τους, αφού τους διαβεβαίωνε λόγω της προηγούμενης ιδιότητας του ότι διέθετε τις κατάλληλες «διασυνδέσεις» που θα τους εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο, απολάμβανε μερίδιο από τα παράνομα κέρδη.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοικία που διέμενε προσωρινά ως οικιακή βοηθός μέλος της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ. (όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα) μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων, τα οποία άνηκαν σε 54χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη της κατοικίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, καθώς ουδεμία σχέση διαπιστώθηκε με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.
Η πλειονότητα των κατηγορουμένων τυγχάνουν σεσημασμένοι από 10ετίας και πλέον, και έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη μεμονωμένα, για τα ίδια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες (17-08-2017) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης»

Δες επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2024: Σήμερα η πρώτη μεγάλη πληρωμή – Πότε είναι οι επόμενες

Σήμερα, Δεύτερα 23 Δεκεμβρίου 2024, ξεκινά η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2024-2025, ...