Ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης στην Ολομέλεια της Βουλής, οκ. Σκρέκαςάσκησεδριμεία κριτική στην Κυβέρνηση που στέλνει μεταξύ άλλων τις περιοχέςNatura του Ν. Τρικάλων, να εποπτεύονται από το «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων, και Μετεώρων» με έδρα τα Ιωάννινα.
Ο κ. Σκρέκας από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου,αναφέρθηκε αρχικά στο ανεπίλυτοπρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Το πρόβλημα, ανέφερε, δημιουργήθηκε αφενός επειδή ακυρώθηκε ο προγραμματισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης και αφετέρου χρονίζει διότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να φέρει σε πέρας το δικό της ανέφικτο σχέδιο.
Στη συνέχεια περιέγραψε τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί το μη βιώσιμο χρέος της, όπως πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από τον επιχειρησιακό σύμβουλο της εταιρείας. Επίσης ανέλυσε τα πλείστα οικονομικά προβλήματα, όπως απώλεια περιουσιακών στοιχείων, χρηματιστηριακή καταβαράθρωση, μεγιστοποίηση των φορολογικών οφειλών κλπ που η ΔΕΗ πρέπει να αντιμετωπίσει ενώ ουσιαστικά ξεπουλιέται.
Όσο δε αφορά την επιβολή περιβαλλοντικών προστίμων ο Τομεάρχης σημείωσε ότι η Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει πληρώσει 91,74 εκατ. ευρώ για παράνομη λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, των βιολογικών καθαρισμών και των επικίνδυνων απόβλητων, ενώ εντός του 2018, αναμένεται νέο πρόστιμο για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Θριασίου.
Αναλύοντας στη συνέχεια την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, πρότεινε συγχωνεύσεις των υφισταμένων φορέων και ίδρυση δεκατριών (13) φορέων διαχείρισης συνολικά, οι οποίοι θα έχουν τα ίδια όρια με τα διοικητικά όρια των υφιστάμενων περιφερειακών ενοτήτων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός των διοικητικών δομών που ήδη υπάρχουν και δεν θα δημιουργούνται νέες δημόσιες δομές παράλληλες με τις υπάρχουσες.
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η διαχείριση της υδατικής λεκάνης του Αχελώου θα είναι δυσχερής και στο συντονισμό και στην φύλαξη επειδή εμπλέκει δύο διαφορετικές περιφέρειες. Ο κος Σκρέκας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει μείνει πίσω στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επί 3 χρόνια καθυστερεί τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Έθεσε επίσης προβληματισμούς όσον άφορα στην αποτελεσματικότητα του προτεινομένου, από το Νομοσχέδιο, δικτύου φορέων διαχείρισης, δεδομένου ότι οι εικοσιοκτώ (28) υπάρχοντες φορείς, ταυτόχρονα με τους οκτώ (8) υπό ίδρυση νέους φορείς, καλούνται πλέον να καλύψουν το σύνολο σχεδόν των προστατευόμενων περιοχών. Οι προβληματισμοί αυτοί ενισχύονται κατά τη σύγκριση με τη σημερινή λειτουργία των φορέων που παρουσιάζει αδυναμίες, παρόλο που έχει την ευθύνη μόνο για το 30% της συνολικής έκτασης. Επιπλέον επισήμανε την αδυναμία χρηματοδότησης των φορέων διαχείρισης. Τέλος τόνισε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης το σύνολο των φορέων διαχείρισης, όπως καταγράφεται στο Νομοσχέδιο, υπολείπεται και σε εργαλεία λειτουργιάς και σε ανάλυση λειτουργιάς και σε στελέχωση και σε πόρους, δηλαδή υπολείπεται σε συνολικό σχέδιο –πλαίσιο λειτουργίας.
Δες επίσης
Συναρπαστικά μυθιστορήματα φαντασίας Ελλήνων συγγραφέων που εμβαθύνουν στις υπαρξιακές αναζητήσεις, για όσους αναζητούν μια βουτιά στα άδυτα της ψυχής
Η Μετάβαση Μετά από κάθε Πέρασμα, ακολουθεί η Μετάβαση. Και όπως είναι γνωστό, όταν ...