Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Τιμητική διάκριση Τρικαλινού μουσικού από το Πολεμικό Ναυτικό
????????????????????????????????????

Τιμητική διάκριση Τρικαλινού μουσικού από το Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 22/2/2018 ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Ιωάννης Γ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Αρχηγείο Στόλου του Ναυστάθμου Σαλαμίνας τον Τρικαλινό μουσικό Παναγιώτη Ντιντή για να τον τιμήσει για την σύνθεση του εμβατηρίου που αφιέρωσε στο Πολεμικό Ναυτικό με τίτλο «Υ/Β Παπανικολής» (Υποβρύχιο Παπανικολής).
Ο κ. Ντιντής συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Αρχηγό Στόλου, παρουσία του Γενικού Αρχιμουσικού της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού Πλωτάρχη κ. Γεώργιου Τσιλιμπάρη. Κατόπιν του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα με τον θυρεό του Αρχηγείου Στόλου και αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπαρχηγό Στόλου Υποναύαρχο κ. Ευθύμιο Μικρό και με τον Διοικητή Υποβρυχίων Πλοίαρχο κ. Στυλιανό Α. Δημόπουλο.
Ο Τρικαλινός μουσικός με τον Αρχιμουσικό της Μουσικής ΠΝ και δύο φίλους που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του οδηγήθηκε στο Υποβρύχιο «Παπανικολής», για το οποίο γράφτηκε το εμβατήριο. Εκεί ο Κυβερνήτης του Υποβρυχίου Πλωτάρχης κ. Δημήτριος Κ. Βογιατζής του απένειμε τιμητική πλακέτα με τον θυρεό του «Παπανικολή» και στην συνέχεια ο Ύπαρχος του υποβρυχίου Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Μπουρνής ξενάγησε τους επισκέπτες σε όλους τους χώρους του υποβρυχίου.
Ο νεαρός συνθέτης αποχωρώντας από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας δέχτηκε θερμές ευχαριστίες για την προσφορά του και ευχές για καλή συνέχεια στην μουσική του σταδιοδρομία από τον Αρχηγό Στόλου και το επιτελείο του.
Στην συνέχεια ο κ. Ντιντής ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μπάντας του ΠΝ στον Βοτανικό από τον Αρχιμουσικό Πλωτάρχη κ. Γ. Τσιλιμπάρη.

ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ «Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»
Αναφορά στο έργο, τον συνθέτη και την στιχουργό.
Με αφορμή την συναυλία που έδωσε η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού στα Τρίκαλα την 12η Ιουνίου 2017, ο Παναγιώτης Ντιντής συνέθεσε και αφιέρωσε-δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό το εμβατήριο με τίτλο «Υ/Β Παπανικολής».
Οι στίχοι του εμβατηρίου είναι της Μαριάννας Ελ. Ντέλλα. Η κα Ντέλλα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας και εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Τρικάλων. Ιδιαίτερη σχέση την συνδέει με την μπαντιστική μουσική από την ηλικία των 14 ετών, όταν άρχισε να παίζει σαξόφωνο στην Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων με μαέστρο τον Παν. Σφαέλο. Υπήρξε μάλιστα η πρώτη γυναίκα στην μπάντα μετά από χρόνια απουσίας γυναικών – μελών. Κατόπιν και κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχε σε διάφορες Φιλαρμονικές της Κέρκυρας με σημαντικότερη εμπειρία την συμμετοχή της στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά).
Ο Παναγιώτης Φ. Ντιντής γεννήθηκε το 1995 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τα πρώτα του βήματα στη μουσική τα έκανε το 2004 σε ηλικία 9 ετών μαθαίνοντας βιολί και θεωρητικά. Το 2007 έπειτα από εξετάσεις ξεκίνησε τη φοίτησή του στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων αποφοιτώντας το 2013 λαμβάνοντας γνώσεις θεωρητικών ευρωπαϊκής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακού βιολιού, πιάνου και ταμπουρά. Στα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε σε παραδοσιακής μουσικής ορχήστρες και σε χορωδίες παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής λαμβάνοντας μέρος σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες.
Το 2012 απέκτησε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας και το 2016 το Πτυχίο Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων & Διεύθυνσης Μπάντας με βαθμό «Άριστα» παμψηφεί και με καθηγητές τους Ανδρέα Τσέγα και Δημήτρη Ντάλη.
Από το 2009 είναι ενεργό μέλος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων αρχικά ως εκτελεστής Κλαρινέτου και στη συνέχεια ως εκτελεστής Ευφωνίου – Τούμπας και από το 2013 μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου και κλαρινέτου με διακεκριμένους καθηγητές.
Έχει συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια: «Ορθοσωμικής για Μουσικούς» (Χ. Νούλης), «Κρουστών Μπάντας» (Ι. Θύμης), «Πνευστών» (Λ. Καραβασίλης), «Κλαρινέτου» (Κ. Αυγερινός) κ.α. Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχε ως εισηγητής στο 2ο Συνέδριο της Ελληνικής Φιλαρμονικής Εταιρείας στα Καλάβρυτα το καλοκαίρι του 2017 με θέμα «Τα Στρατιωτικά Εμβατήρια της Παρέλασης».
Έχει συνθέσει εμβατήρια (“Μολυβένιος Στρατιώτης” – 2014, “Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών” – 2015, “Υ/Β Παπανικολής” – 2017) καθώς και διάφορα άλλα έργα για μπάντα. Μεταξύ άλλων έχει ενοργανώσει αρκετά ελληνικά έργα όπως παραδοσιακά κομμάτια, εμβατήρια, ύμνους και λαϊκά άσματα.
Ακόμη, έχει αρθρογραφήσει για τα Ελληνικά Στρατιωτικά Εμβατήρια της Παρέλασης στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (τεύχος 60, 2015), για τους Σαλπιγκτές στον Στρατό καθώς και για το έργο των Ραβδούχων στις μπάντες. Έχει επιμεληθεί το σύγγραμμα με τίτλο «Τα Όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας» που του ανατέθηκε από τη Διοίκηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων. Εργασίες του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορα συγγράμματα όπως αυτό του πρώην Γεν. Αρχιμουσικού της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού Υποπλοίαρχου ε.α. κ. Αντώνιου Ζερβού με τίτλο «Η Σάλπιγγα και ο Σαλπιγκτής στο Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό».
Από τον Οκτώβριο του 2016 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Μουζακίου Καρδίτσας και στηρίζει με τις οδηγίες του τους νέους μαθητές χάλκινων πνευστών στην Δημοτική Φιλαρμονική Μουζακίου.
Πέρα από τις μουσικές του σπουδές, είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Δασικής Προστασίας και έχει εργασθεί στο Δασαρχείο Τρικάλων. Παρακολούθησε επίσης πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντών Πυροσβεστών διάρκειας 4 μηνών και έχει υπηρετήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα για μικρό χρονικό διάστημα με τον βαθμό του Εθ. Πυροσβέστη.

Δες επίσης

Φωταγωγείται στα Τρίκαλα το υψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία (εδώ γελάμε!!!)

Θα φωταγωγήσουν, και καλά θα κάνουν, το δέντρο της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων, όπως μας ...