Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στη Forthnet, ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου αλλά και την ΕΕΤΤ, οι εργαζόμενοι.
Με αφορμή την επικείμενη πώληση της εταιρείας αναφέρουν ότι την Παρασκευή 16 Μαρτίου πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όσους έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον στη διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, που έχουν ξεκινήσει οι πιστώτριες τράπεζες.
Και ζητούν δεσμεύσεις για τους περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους που μαζί με αυτούς στο δίκτυο καταστημάτων φτάνουν τους 1.400 χωρίς να υπολογίζονται οι εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή:
– Δεδομένης της συρρίκνωσης που παρατηρούμε στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών (π.χ πρόσφατη εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone) αλλά και της δραματικής μείωσης των θέσεων εργασίας που συνεπάγεται σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και
– Δεδομένης της επικείμενης αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Forthnet, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας πώλησης που έχουν οργανώσει οι πιστώτριες τράπεζες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.
«Σας ζητούμε να αναλάβετε δράση, να παρέμβετε με όλα τα δυνατά μέτρα που επιβάλλουν οι νόμοι και να μας εγγυηθείτε ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μας και δεν θα γίνει καμία απόλυση, που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση των οικογενειών και των παιδιών μας».
Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής της Forthnet έχει ως εξής:
Ως εργαζόμενοι στη Forthnet, σας κοινοποιούμε την ανοιχτή επιστολή μας και σας παρακαλούμε θερμά να βοηθήσετε ώστε να δημοσιοποιηθεί το θέμα που αντιμετωπίζουμε και να στηρίξετε την προσπάθειά μας. Βρίσκεται σε κίνδυνο η εργασία μας, βρίσκονται σε κίνδυνο οι οικογένειες και τα παιδιά μας.
Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους και την κοινή γνώμη. Είμαστε σίγουροι ότι εσείς ως εργαζόμενος και ως μέλος μιας οικογένειας, μπορείτε να αντιληφθείτε, να κατανοήσετε και να νιώσετε και τη δική μας αγωνία.
Όπως μπορεί να γνωρίζετε ήδη, την Παρασκευή 16/3 πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όσους έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον στη διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, που έχουν ξεκινήσει οι πιστώτριες τράπεζες.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει διάφορα καλά, αλλά και διάφορα στραβά στο χώρο της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Καλά όπως, πολύ παλαιότερα το άνοιγμα της αγοράς, καλύτερες υπηρεσίες και τιμές προς τον τελικό καταναλωτή. Αλλά και στραβά, όπως τα τελευταία χρόνια, με τη συνεχή συρρίκνωση της αγοράς, την αργή ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, τις μειώσεις θέσεων εργασίας.
Κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό που εύκολα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει είναι τις αντίστοιχες επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας το γεγονός ότι πρόκειται για μια κλειστή αγορά, μοιρασμένη σε 3 συγκεκριμένες εταιρείες. Μια αγορά στην οποία αντί οι τιμές να μειώνονται, τα τελευταία 2 χρόνια συνεχώς αυξάνονται, ταυτόχρονα και από τις 3 εταιρείες κινητής. Σε μια τέτοια αγορά είναι λογικό να την πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.
Σε μια ίδια κατάσταση οδηγούμαστε ως χώρα και στην υπόλοιπη αγορά τηλεπικοινωνιών. Για παράδειγμα η εξαγορά της HOL και η πιο πρόσφατη συμφωνία για εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone, αφήνει ουσιαστικά τη χώρα μας με μόλις 4 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ είναι νομοτελειακή η τύχη των εργαζομένων στην Cyta Hellas.
Στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομικής αγοράς, όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και ο ανταγωνισμός είναι θεμιτός. Πρέπει όμως και να τηρούνται όλοι οι κανόνες που υπάρχουν, να υπάρχουν ίσα δικαιώματα και να γίνεται σωστή εφαρμογή των νόμων του ανταγωνισμού. Πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι με κάθε νόμιμο μέσο και να σταματήσουν το πισωγύρισμα της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, όπου η ύπαρξη μονοπωλίων καταστρέφει κάθε ελπίδα ανάπτυξης και βαραίνει τη τσέπη του Έλληνα καταναλωτή.
Ως εργαζόμενοι, αυτό που ζητάμε είναι:
Να υπάρξει παρέμβαση από τους αρμόδιους και να μας εγγυηθούν ότι δεν θα χαθούν άλλες θέσεις εργασίας και δεν θα μείνουν στο δρόμο πάνω από 2.000 οικογένειες».
in.gr