Στην εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στα Τρίκαλα, με την φροντίδα της γαλακτοβιομηχανίας ΤΥΡΑΣ και την αιγίδα του Δήμου Τρικάλων, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, ο Έλληνας ερευνητής αναφέρθηκε στην πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης την οποία ήδη συναντάμε σε πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών.
“Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη δεν μιλάμε για επανάσταση στην επιστήμη, μιλάμε για ένα ακόμα συστατικό που επιταχύνει τις εξελίξεις, μιλάμε, στην σημερινή μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, ότι ο κυρίαρχος μηχανισμός είναι η μηχανική μάθηση”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τον κ. Μπλέτσα προσφώνησαν και ευχαρίστησαν, με σύντομους χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΤΥΡΑΣ Τάκης Σαράντηςκαι ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μιχάλης Σαράντης, ενώ δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα τόσο από τον Δήμο όσο και από την εταιρεία.
Ο καθηγητής έλκει τη καταγωγή του από το Παλαιομονάστηρο Τρικάλων όπου έζησε και μεγάλωσε ο παππούς του Μιχάλης Μπλέτσας. Μάλιστα το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφτηκε το χωριό, συνοδευόμενος από τον κ. Παπαστεργίου, όπου του επιφυλάχτηκε συγκινητική υποδοχή.
(*) Ολόκληρη η διάλεξη του κ. Μπλέτσα είναι διαθέσιμη στο κανάλι της ΤΥΡΑΣ στο Youtube: https://youtu.be/0q2PTq3o8wg
Ο χαιρετισμός του κ. Παπαστεργίου
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσορίζοντας τον κ. Μπλέτσα τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό να προλογίζει έναν ερευνητή – διευθυντή του ΜΙΤ, την κορωνίδα των ανακαλύψεων σε τεχνολογικό επίπεδο που αφορούν στην καθημερινότητά μας. Και συνέχισε, λέγοντας ότι είναι μεγάλη τιμή και για έναν Δήμαρχο επίσης, λόγω της υφιστάμενης καινοτομίας στην πόλη των Τρικάλων, σε τεχνολογικό επίπεδο.
Με την παρουσία του κ. Μπλέτσα στα Τρίκαλα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ενισχύεται η άποψη ότι «κάτι συμβαίνει» σε αυτήν την πόλη. Και είναι η τεχνολογία αυτή, που συναρπάζει, εξιτάρει, ενθουσιάζει, αλλά και ενίοτε μας φοβίζει.
Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντική η ομιλία του κ. Μπλέτσα: επειδή δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και γενικότερα στην τεχνολογία.
Ως προς το τιμητικό – αντιπροσωπευτικό δώρο που επέδωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στον κ. Μπλέτσα, αυτό ήταν μια καλλιτεχνική απεικόνιση του USB, «του πιο δημοφιλούς πρωτοκόλλου επικοινωνίας των υπολογιστών, που ενισχύουν με τη σειρά τους την επικοινωνία των ανθρώπων».
Η ομιλία του κ. Τάκη Σαράντη
Εκπρόσωπε του σεβασμιότατου σεβαστές αρχές, κυρίες και κύριοι,
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας την εκδήλωση της εταιρείας μας και σας ευχαριστούμε για αυτό.
Ειδικά εσάς κύριε Μπλέτσα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξεχωριστά για την τιμή που μας κάνετε αλλά και για την ευγένεια με την οποία ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της ΤΥΡΑΣ.
Η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη αξία γιατί σχετίζεται με τη γνώση. Αποκτά όμως και ιδιαίτερη σημασία γιατί ομιλητής είναι ένας διακεκριμένος συμπατριώτης καθηγητής, που με την επιστημοσύνη του τιμά τον Ελληνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο.
Στη γνώση επενδύει και η δική μας επιχείρηση. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη του Ομίλου μας. Αυτή είναι που μας ανοίγει το δρόμο στην ποιότητα και στην καινοτομία.
Αναπτύσσουμε την εταιρεία μας χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, αλλά και επιβράβευσης εκείνων που με την αξιοσύνη τους και την προσπάθεια που καταβάλουν μας δείχνουν ότι θέλουν να πάνε μπροστά.
Τα ίδια πιστεύουμε και για την πατρίδα μας. Θέλουμε μια Ελλάδα της δημιουργίας η οποία με γνώση και αξιοκρατία αλλά – το κυριότερο- με πολλή δουλειά, να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Η παραγωγή πλούτου από τις επιχειρήσεις δεν σημαίνει μόνο κερδοφορία. Σημαίνει θέσεις απασχόλησης και ευημερία για την κοινωνία στην οποία διαχέεται εν τέλει ο παραγόμενος πλούτος.
Δεν θα ήθελα όμως να επεκταθώ περισσότερο και να στερήσω πολύτιμο χρόνο από την παρουσίαση του κ. Μπλέτσα.
Κύριε καθηγητά περιμένουμε με ενδιαφέρον το “μάθημά” σας.
Σας ευχαριστώ.
Η ομιλία του κ. Μιχάλη Σαράντη
Εκπρόσωπε του σεβασμιότατου, σεβαστές αρχές, κυρίες και κύριοι καλησπέρα και από μένα.
Αγαπητέ κ.καθηγητά είναι πολύ ωραίο πράγμα να μαθαίνει κανείς – και εσείς το ξέρετε καλύτερα από όλους μας.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είχαμε την τύχη να σας ακούσουμε σήμερα. Μας δώσατε ένα στίγμα από το μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα είναι κυρίαρχη στις ζωές των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.
Ανάπτυξη χωρίς τεχνολογία δεν πρόκειται να υπάρξει σε κανέναν παραγωγικό τομέα. Πόσο μάλλον για την ίδια μας την πατρίδα που ταλανίζεται ακόμα από ένα κρατικό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο μοντέλο διοίκησης.
Ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι στρεβλώσεις της οικονομίας καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό. Αναφέρω ένα απλό ενδεικτικό παράδειγμα που δείχνει το μέγεθος της στρέβλωσης. Ένας κτηνοτρόφος για να πιει έναν εσπρέσο πρέπει να πουλήσει πέντε κιλά γάλα!
Δεν μπορούμε να πάμε έτσι. Και η μοναδική διέξοδος σωτηρίας είναι η παιδεία, η αξιοκρατία και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του σπάταλου Ελληνικού κράτους.
Εμείς ως επιχείρηση είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που κάναμε ήδη επενδύσεις οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι τα συστήματα logistics στην Όλυμπος, ενώ ακολουθεί και η ΤΥΡΑΣ σε ένα περίπου χρόνο. Πρόκειται επενδύσεις που έρχονται από το μέλλον και είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό.
Κύριε Μπλέτσα, σας ευχαριστώ και πάλι για την εξαιρετική σας ομιλία και επιτρέψτε μου να σας απονείμω εκ μέρους της ΤΥΡΑΣ ένα συμβολικό αναμνηστικό ενθύμιο για την επίσκεψή σας στα Τρίκαλα.
Είναι το ομοίωμα ενός ελληνικού αμφορέα, του 570 Προ Χριστού, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.
Σας ευχαριστώ.