Όλες οι δράσεις της Καλλιστώς στην περιοχή της Καστοριάς, της οποίας μέρος υπάγεται στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000, είχαν στο επίκεντρό τους την εξομάλυνση των απόψεων του ανθρώπου για την καφέ αρκούδα, και πιο συγκεκριμένα την διάδοση του μηνύματος: «Άνθρωπος-Άγρια Ζωή, η συνύπαρξη είναι εφικτή!».
Πέρα από ηθική δικαίωση για τις δράσεις της Καλλιστώς στην Καστοριά, η βράβευση αποτελεί αλλά και μία ενίσχυση για τις τωρινές της προσπάθειες στους Δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας (LIFE AMY BEAR), αλλά και τις μελλοντικές προσπάθειες στις περιοχές Natura 2000 των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Οροσειράς Ροδόπης, Πρεσπών και Βόρειας Πίνδου (LIFE Safe Crossing). Επιπλέον, μέσω της βράβευσης αναδεικνύεται διεθνώς η πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας, αλλά και όλες οι ελληνικές προσπάθειες ήπιας εναρμόνισης της συνύπαρξης ανθρώπου και καφέ αρκούδας, χωρίς βίαιες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα ή περιορισμούς στην ανθρώπινη δραστηριότητα!
Η Καλλιστώ θέλει να δώσει θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την βράβευσή της στην κατηγορία “Cross-border cooperation and networking” (“Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση”) για το έργο LIFE The Return of the Neophron και να ευχηθεί  κάθε επιτυχία στην συνέχεια του έργου της!
Τέλος, η Καλλιστώ ευχαριστεί τους εκατοντάδες φίλους που υπερψήφισαν την υποψηφιότητά της στην κατηγορία για το βραβείο του κοινού (Citizens’ Award). Παρόλο που το βραβείο του κοινού  δεν κερδήθηκε, οι ψήφοι τους έκαναν το έργο της Καλλιστώς ευρύτερα γνωστό. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο “School of Nature ” από την Πορτογαλία για την κατάκτηση του βραβείου.

O Καλαμπακιώτης πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ με το βραβείο

Σημειώσεις:
(1) Τα ‘‘βραβεία Natura 2000’’ είναι ένας θεσμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σκοπό έχει να κάνει ευρύτερα γνωστή την σημασία των προστατευόμενων περιοχών ‘‘Natura 2000’’.  Οι περιοχές αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) η οποία συμπληρώνει την Οδηγία για τα Πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου.
(2) Πέρα από την τελική αναφορά του έργου Life Arctos Kastoria  η οποία είναι αρκετά αναλυτική, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα των δράσεων της Καλλιστώς παρουσιάζονται εδώ:
-Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι της περιοχής, στους οποίους δωρήθηκαν 28 καλά τσοπανόσκυλα. Τα σκυλιά αυτά, πέρα από το ότι προστατεύουν τα κοπάδια από πιθανή κλοπή, μειώνουν σημαντικά και τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.
-Τοποθετήθηκαν 40 κάδοι απορριμμάτων, ειδικά τροποποιημένοι ώστε να μην είναι δυνατό το άνοιγμά τους από αρκούδα που μπορεί να αναζητά τροφή.
-Δωρήθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, για την προστασία αγροικιών, λαχανόκηπων, χωραφιών, μελισσιών και μαντριών από την αρκούδα.
-Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΟΑΕ), που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας.
-Εγκαταστάθηκαν 22 πινακίδες και 5.600 ειδικοί ανακλαστήρες φωτός για την άγρια πανίδα στον Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού που σχεδόν εκμηδένισαν τα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες.
– Τοποθετήθηκε ενισχυμένη περίφραξη ύψους 3 μ. και συνολικού μήκους 130 χλμ., στο Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού, βελτιώνοντας επιπλέον την οδική ασφάλεια.