Ανακοίνωση για τον αδικοχαμένο 32χρονο Λαρισαίο Γιάννη Ζυγοροδήμο, εξέδωσε η “Generation400”, η “κίνηση εργαζομένων και ανέργων ενάντια στην υπο-αμειβόμενη εργασία, την ανεργία και την υποαπασχόληση”.
Αναλυτικά: “Ο 32χρονος αδικοχαμένος εργάτης Γιάννης Ζυγοροδήμος, έχασε τελικά τη ζωή του, μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του την ώρα της δουλειάς στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΡΜΟΣ, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, της χρησιμοποίησης ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες εργασίες και της εντατικοποίησης της δουλειάς, προσθέτοντας άλλο ένα τραγικό περιστατικό θανάτου εν ώρα εργασίας.
Κακιά ώρα και κακιά στιγμή;
Άποψή μας είναι ότι ενώ τα περιστατικά τραυματισμού (θανατηφόρου ή μη) σε χώρο εργασίας μπορεί να διαφέρουν σαν περιπτώσεις μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Και αυτή είναι η όλο και αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας που παρατηρείται στους εργασιακούς χώρους και συνίσταται στην πίεση για περισσότερη δουλειά, σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερα μέσα, χωρίς την τήρηση συνήθως των απαιτούμενων κάθε φορά κανόνων ασφαλείας και υγείας χωρίς την μέριμνα για την τοποθέτηση εξειδικευμένων εργαζομένων όπου η θέση εργασίας απαιτεί μια ορισμένη ειδίκευση.
Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά την εργασιακή ένταση (συνάρτηση απαιτήσεων εργοδοσίας, χρόνου εκτέλεσης, μέσων εκτέλεσης και κινδύνου κατά την εκτέλεση της εργασίας) στις χώρες της ΕΕ και δεύτερη στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
40.000 εργατικά ατυχήματα το χρόνο
είναι μόνο όσα καταγράφονται στην Ελλάδα (καθώς οι ειδικοί μιλούν για δυσχέρειες στην καταγραφή τους) και από αυτά τα 130 περίπου θανατηφόρα (κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό «ατύχημα» και κάθε 3 ημέρες ένα θανατηφόρο «δυστύχημα»).
Παρά την λέξη “ατύχημα” είναι σαφές ότι το πράγμα ξεπερνά την τύχη. Είναι και αυτό ένας υπολογισμός από πλευράς των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Στην προσπάθεια των πρώτων να τζιράρουν με τις πλάτες των δεύτερων, οι μόνοι πραγματικά αναλώσιμοι είναι οι εργαζόμενοι. Ειδικά στην Λάρισα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, σε δύο μόλις χρόνια έχουν καταγραφεί 222 εργατικά ατυχήματα τα μισά από τα οποία (111) πραγματοποιήθηκαν την περίοδο μεταξύ Γενάρη και Νοέμβρη 2017 με τα 4 από αυτά να είναι θανατηφόρα.
Άλλωστε, λίγες μέρες έχουν περάσει από το θάνατο του 28χρονου διανομέα που δούλευε σε γνωστή αλυσίδα καφέ της πόλης και τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο εν ώρα εργασίας.
Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν’ λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας
Nα μην χρησιμοποιούνται σε καμία θέση ειδικευμένων εργαζομένων ανειδίκευτοι εργάτες-εργάτριες.
Για εμάς είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα είμαστε πραγματικά ασφαλείς στις δουλειές μας μόνο αν διεκδικήσουμε συνολικά στο σήμερα όσα δικαιούμαστε. Μόνο αν κατοχυρώσουμε συνολικά αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες και όχι χαρτζιλίκια για να τρέχουμε να συμπληρώσουμε το εισόδημα από την μία ψευτοδουλειά στην άλλη
Με επαναφορά των ΣΣΕ, τήρηση των ωραρίων, μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση του εισοδήματος
Με αύξηση των ελέγχων των αρμόδιων φορέων για παραβάσεις στις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας και σκληρές ποινές στην εργοδοσία σε ενδεχόμενη παραβίασή τους.”
onlarissa.gr