Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Δείτε ποιο νέο τμήμα προτείνεται με έδρα τα Τρίκαλα

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Δείτε ποιο νέο τμήμα προτείνεται με έδρα τα Τρίκαλα

Το Σχέδιο Νόμου για την νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά τη συνένωση του με τα ΤΕΙ Στ. Ελλάδας και Θεσσαλίας, παραδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στην Πρυτανική Αρχή χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Αυγούστου και το σχέδιο να μπορέσει να εφαρμοστεί από 1η Σεπτεμβρίου οπότε και στο ίδρυμα αλλάζει «σκυτάλη» στο πρυτανικό σχήμα.

Με βάση τα παραπάνω:

Ι. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τρεις νέες Σχολές, μία από μετονομασία στα Τρίκαλα και δύο νέες στη Λάρισα.

Σχολή Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ)

Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (ΛΑΡΙΣΑ)

Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας (ΤΡΙΚΑΛΑ)

ΙΙ. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα εξής νέα δεκαέξι (16) Τμήματα:

Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, ΒΟΛΟΣ

Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, ΒΟΛΟΣ

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Διαιτολογίας, ΤΡΙΚΑΛΑ

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ

Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ

Τμήμα Μαθηματικών,ΛΑΜΙΑ

Tα νέα Τμήματα θα αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς αυτά ανάλογα με την ειδικότητα του.

Πίνακας 1. Τμήματα ανά Σχολές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΒΟΛΟΣ 6 Τμήματα))

Έδρα

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (4ετές)
Βόλος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (4ετές)
Βόλος

Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Eκπαίδευσης (4ετές)
Βόλος

Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (4ετές)
Βόλος

Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών (4ετές)
Βόλος

Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων (4ετές)
Βόλος

Τα 4 πρώτα Τμήματα υφίστανται
Τα άλλα δύο Τμήματα είναι νέα
Πολυτεχνική Σχολή (ΒΟΛΟΣ 5 Τμήματα 5ετούς φοίτησης)

Έδρα

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Βόλος

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Βόλος

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Βόλος

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Βόλος

Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Βόλος

Και τα πέντε (5) πενταετή Τμήματα λειτουργούν ήδη στο Βόλο
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (Βόλος 4 Τμήματα 5ετούς φοίτησης)

Έδρα

Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Βόλος

Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Βόλος

Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας
Λάρισα

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής
Λάρισα

Το πρώτα δύο Τμήματα λειτουργούν ήδη στο Βόλο.
Τα Τμήματα τρία και τέσσερα είναι νέα.
Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (Λάρισα 3 Τμήματα)

Έδρα

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Βόλος

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Λάρισα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Λάρισα

Το πρώτο Τμήμα λειτουργεί ήδη στο Παν. Θεσσαλίας (στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών)
Το δεύτερο και τρίτο Τμήμα λειτουργούν ήδη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Σχολή Επιστημών Υγείας (ΛΑΡΙΣΑ έξι Τμήματα)

Έδρα

Τμήμα Ιατρικής
Λάρισα

Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (4ετές)
Λάρισα

Τμήμα Νοσηλευτικής
Λάρισα

Τμήμα Κτηνιατρικής
Καρδίτσα

Τμήμα Δημόσιας Υγείας
Καρδίτσα

Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Λαμία

Σχολή Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ τέσσερα τμήματα)

Έδρα

Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών (4ετές – πρόνοια για άμεση λειτουργία υφιστάμενου επιτυχημένου μεταπτυχιακού)
Λάρισα

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων
Λάρισα

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Καρδίτσα

Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων
Καρδίτσα

Το πρώτο Τμήμα, τετραετούς φοίτησης, συνοδεύεται από υφιστάμενο μεταπτυχιακό στη ΣΤΕΦ που έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα πετυχημένο.
Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας (ΤΡΙΚΑΛΑ δύο Τμήματα)

Έδρα

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Τρίκαλα

2. Τμήμα Διαιτολογίας

Τρίκαλα

Σχολή Θετικών Επιστημών (ΛΑΜΙΑ)

Έδρα

Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική
Λαμία

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Λαμία

Τμήμα Φυσικής
Λαμία

Τμήμα Μαθηματικών
Λαμία

Το 2 πρώτα Τμήματα λειτουργούν ήδη στη Λαμία.
Τα Τμήματα τρία και τέσσερα είναι νέα.

Δ. Ερευνητικές και άλλες υποδομές

Ι. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ», το οποίο διαθέτει τα παρακάτω έξι Ινστιτούτα τα οποία αναπτύσσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στις υποδομές του ΠΘ[2]:

Ινστιτούτο Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής και Πόλεων

Ινστιτούτο Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης

Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων

Ινστιτούτο Κινησιολογίας

Ινστιτούτο Ασφάλειας Συστημάτων και Επιστήμης Δεδομένων

Το Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης (ΚΕΚΑ) ΙΑΣΩΝ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ως σκοπό την προώθηση της έρευνας και της σύνδεσης της με το παραγωγικό σύστημα της περιφέρειας. Στο Κέντρο εντάσσονται υφιστάμενα Ερευνητικά Ινστιτούτα τα οποία λειτουργούν στη Θεσσαλία ή δημιουργούνται νέα. Τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων του ΠΘ δύνανται να συμμετέχουν στα Ινστιτούτα του ΚΕΚΑ ως Ερευνητές (dual appointment). Οι όροι συμμετοχής ορίζονται με Υπουργική Απόφαση. Το Κέντρο επιχορηγείται για τις λειτουργικές του ανάγκες από το ΥΠΠΕΘ το οποία ορίζει και τα μέλη της Διοίκησης του σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες. Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΠΘ συμμετέχει ex-officio στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου. Η διαχείριση των πάσης φύσεως ερευνητικών έργων ή υπηρεσιών του Κέντρου γίνεται μέσω του ΕΛΚΕ του ΠΘ. Το Κέντρο λειτουργεί «θερμοκοιτίδες» για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων από ομάδες νέων, φοιτητών και αποφοίτων σε όλες τις πόλεις στις οποίες λειτουργεί το ΠΘ.

Οι υποδομές, ο εξοπλισμός και τα πάσης φύσεως υλικά των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (για τα Τμήματα της Λαμίας) μεταβιβάζονται στην ιδιοκτησία του ΠΘ ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας των νέων Τμημάτων και την ένταξη του Επιστημονικού και Διοικητικού Προσωπικού στις δομές του ΠΘ. Με Πράξη του Πρύτανη δύναται να παραχωρείται η χρήση τους όπου απαιτείται και για όσο διάστημα απαιτείται για τις ανάγκες διδασκαλίας των φοιτητών των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τους. Με νομοθετική διάταξη ρυθμίζονται θέματα διοίκησης και εποπτείας των εκπαιδευτικών λειτουργιών των δύο ΤΕΙ.

Η διαχείριση και παρακολούθηση του πάσης φύσεως ερευνητικού έργου, ή υπηρεσιών των ΕΛΚΕ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (στο μέρος που αφορούν τα Τμήματα της Λαμίας) περνά στον ΕΛΚΕ του ΠΘ ταυτόχρονα με την μετακίνηση των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στο ΠΘ. Υπό αυτή την έννοια, οι ΕΛΚΕ ενοποιούνται με τον ΕΛΚΕ του ΠΘ και το προσωπικό τους τοποθετείται σε αυτόν. Παραρτήματα του ΕΛΚΕ λειτουργούν και σε άλλες πόλεις πλην της έδρας του ΠΘ.

II. Ιδρύεται στη Λάρισα το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.ΘΕ.), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Υπό το Πάρκο θα λειτουργεί Θερμοκοιτίδα Νέων Αγροτικών Επιχειρήσεων, με στόχο την παροχή υποστήριξης κατά την εισαγωγή στο επιχειρηματικό οικοσύστημα spin-off εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον αγροτικό χώρο. Η Θερμοκοιτίδα θα υποστηρίζεται τόσο από το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα ιδρυθεί στη Λάρισα όσο και από τα Τμήματα του ΠΘ.

IΙI. Ιδρύεται στη Λάρισα Ολοκληρωμένο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου. Το Κέντρο συνιστά σημαντικότατη αναπτυξιακή επένδυση και για το ιατρικό Τμήμα και για την περιοχή. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Αντικείμενο του Κέντρου είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και η μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που η καινοτόμος τεχνολογία δύναται να προσφέρει σήμερα στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, καθώς επίσης και η προσφορά ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς, της Θεσσαλίας, της υπόλοιπης Ελλάδος και των γειτονικών χωρών. Το Κέντρο αναμένεται να συμβάλλει θετικά σε βασικές παραμέτρους του τομέα της υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας σε καρκινοπαθείς.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου τεχνολογικά Ογκολογικού Κέντρου, το οποίο θα λειτουργεί ως Center of Excellence για την έρευνα και εκπαίδευση του καρκίνου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η απαιτούμενη υποδομή περιλαμβάνει πλήρη διαγνωστικό τεχνολογικό εξοπλισμό, καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό εξωτερικής ακτινοθεραπείας με σύγχρονες μονάδες ακτινοβόλησης φωτονίων και επιταχυντή πρωτονίων με ένα θάλαμο θεραπείας, καθώς και ογκολογική κλινική ημέρας. Η καινοτόμος υποδομή εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα οι οποίες δεν παρέχονται πουθενά αλλού στην χώρα. Νέες θέσεις εργασίας (150 άμεσες και άνω των 1000 έμμεσες) δημιουργούνται για επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης που σήμερα αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Το Κέντρο θα είναι μοναδικό για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα εντείνει τον ιατρικό τουρισμό στην περιοχή και τη χώρα.

ΙV. Το Κέντρο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Center for International Studies) του ΠΘ ιδρύει και λειτουργεί στους Δελφούς και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα Παράρτημα το οποίο υποστηρίζει Αγγλόφωνα Προγράμματα για την Αρχαία, Μέση και Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, το Θέατρο και τον Πολιτισμό. Τα Προγράμματα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, είναι εντατικά και επαναλαμβανόμενα, διεξάγονται και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και συνδυάζονται με επισκέψεις στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο διερευνά τη δυνατότητα να ιδρύσει στους Δελφούς μαζί με άλλους φορείς και να υποστηρίξει επιστημονικά ένα Διεθνές Κέντρο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Ισόρροπης Ανάπτυξης το οποίο θα αναπτύσσει ετήσιες δραστηριότητες που προάγουν την επικοινωνία και την αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων μείζονος σημασίας και κρίσεων.

V. Το ΠΘ ιδρύει στη Λαμία Πανεπιστημιακό Κέντρο Αποκατάστασης και Ευεξίας το οποίο θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης, θα υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και την εφαρμογή νέων μεθόδων αποκατάστασης, καθώς και την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας.

VΙ. Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τίθεται σε λειτουργία το Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο προσφέρει σε αποφοίτους ΕΠΑΛ κατ’ αρχήν και μετά σε ΓΕΛ Διετή Προγράμματα Εκπαίδευσης δωρεάν με απευθείας εισαγωγή, χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) του ΠΘ ιδρύεται σύμφωνα με το Ν.4485/2017. Στο πλαίσιό του λειτουργούν Διετή Προγράμματα Σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία αντιστοιχούν σε επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει τεκμηριωμένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, καλύπτουν ανάγκες του παραγωγικού συστήματος της Περιφέρειας και υπάρχει η δυνατότητα του ΠΘ να τα προσφέρει. Τα Διπλώματα τα οποία παρέχονται στους αποφοίτους των Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι επιπέδου πέντε (5) με βάση την κλίμακα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Είναι πιστοποιημένα και αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε κάθε πόλη στην οποία υπάρχουν δομές του ΠΘ προσφέρονται Προγράμματα. Τα αντικείμενα των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και θα αντιστοιχούν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες της. Στα ΚΕΕ του ΠΘ διδάσκουν μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ή και συμβασιούχοι με κατάλληλη επαγγελματική εμπειρία οι οποίοι προσλαμβάνονται για αυτό το σκοπό.

Στον επόμενο πίνακα αναφέρονται ανά πόλη ενδεικτικά Προγράμματα που μπορούν να δημιουργηθούν μετά από έρευνα και συζητήσεις των μελών της Επιτροπής με τοπικούς φορείς, συνδέσμους και Επιμελητήρια.[3]

Συμπερασματικά, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν παραπάνω τα Τμήματα, Σχολές, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και ΚΕΕ κατανέμονται ως εξής ανά πόλη. Δεκατέσσερα (14) Τμήματα στο Βόλο εκ των οποίων δύο (2) νέα, εννέα (9) στη Λάρισα εκ των οποίων εφτά (7) νέα, τέσσερα (4) στην Καρδίτσα εκ των οποίων τρία (3) νέα, δύο (2) στα Τρίκαλα εκ των οποίων ένα (1) νέο και πέντε (5) στη Λαμία εκ των οποίων τρία (3) νέα. Ταυτόχρονα θεσπίζονται σειρά από ερευνητικές δομές. Η εικόνα ανά πόλεις εμφαίνεται στον πίνακα 2.

Πίνακας 2. Κατανομή σε Πόλεις

Τμημάτων, Ινστιτούτων, Πανεπιστημιακών Κέντρων και 2ετών Προγραμμάτων του ΚΕΕ

Βόλος

Τμήματα

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων

Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Τα τμήματα 2 και 3 είναι νέα Πανεπιστημιακά Κέντρα

Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας «Ιάσων» (με 6 Ινστιτούτα)

Ινστιτούτα

Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής και Πόλεων

2. Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίαςκαι Εκπαίδευσης

Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ενδεικτικά)

Τουριστικών Επαγγελμάτων

Σχεδιαστών και Γραφιστικής

Εργοδηγών Τεχνικών Έργων

Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας

Τεχνικών Πληροφορικής

Λάρισα

Τμήματα

Τμήμα Ιατρικής

Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας

Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Τμήμα Νοσηλευτικής

Τμήμα Επιστημών Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Τα τμήματα 3 έως και 9 είναι νέα

Πανεπιστημιακά Κέντρα

Ολοκληρωμένο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου

Τεχνολογικά Πάρκα

Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας

Ινστιτούτα

Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης

Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ενδεικτικά)

Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας,

Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας

Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων

Βοηθών Νοσηλευτών

Καρδίτσα

Τμήματα

Τμήμα Κτηνιατρικής

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων

Τμήμα Δημόσιας Υγείας

Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων

Τα τμήματα 2, 3 και 4 είναι νέα

Ινστιτούτα

Γενετικής Βελτίωσης Ζώων

Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ενδεικτικά)

Τεχνικών κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου

Ζωοτεχνίας

Τρίκαλα

Τμήματα

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,

Τμήμα Διαιτολογίας

Το δεύτερο Τμήμα είναι νέο

Ινστιτούτο

Κινησιολογίας

Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ενδεικτικά)

Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

Τεχνικών Πληροφορικής

Οινοποιίας και Ζυθοποιίας

Λαμία

Τμήματα

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική

Τμήμα Μαθηματικών

Τμήμα Φυσικής

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Τα Τμήματα 3, 4 και 5 είναι νέα

Πανεπιστημιακό Κέντρο

Κέντρο Αποκατάστασης και Ευεξίας

Ινστιτούτο

Ινστιτούτο Ασφάλειας Συστημάτων και Επιστήμης Δεδομένων

Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ενδεικτικά)

Ιαματικού Τουρισμού

Οινοποιίας και Ζυθοποιίας

Τεχνικών Πληροφορικής

Άμφισσα

Πανεπιστημιακό Κέντρο

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Δελφών

Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Τεχνικών Μηχανολόγων – Μεταλλειολόγων

Ξεναγών

Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας

Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων

Ε. Θεσμικές ρυθμίσεις

Ι. Φοιτητές

Τ

Δες επίσης

Φωταγωγείται στα Τρίκαλα το υψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία (εδώ γελάμε!!!)

Θα φωταγωγήσουν, και καλά θα κάνουν, το δέντρο της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων, όπως μας ...