Φουλ τις μηχανές βάζουν οι τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Με αιχμή την πώληση δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων από τον κλάδο του τουρισμού (καταλύματα, μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες) αλλά και αναδιαρθρώσεις κοινοπρακτικών δανείων μεγαλύτερων επιχειρήσεων θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να ενεργοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να απομειώσουν το χαρτοφυλάκιο των περίπου 43 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τακτική που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα συντηρητική, έχοντας επικεντρωθεί κυρίως σε ρυθμίσεις στα δάνεια των νοικοκυριών και σε διαγραφές για να επιτύχουν τους στόχους τους, έχει στενέψει τα περιθώρια. Ο SSM σε κάθε ευκαιρία θέτει πλέον το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και ζητά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να δράσουν.
Η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι πλέον μονόδρομος για τις τράπεζες. Η απροθυμία μεγάλης μερίδα επιχειρηματιών να βρουν από κοινού με τις τράπεζες λύσεις που θα οδηγούσαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, φέρνει όλο και πιο κοντά την επιλογή της πώλησης σε ξένα επενδυτικά κεφαλαία.
Άλλωστε ο Σεπτέμβριος οπότε οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να παρουσιάσουν στις εποπτικές Αρχές σχέδια για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε.
Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες επιταχύνουν τις πωλήσεις πακέτων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων τους με στόχο να πετύχουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί από τον SSM και οι οποίοι δεν αποκλείεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Στόχος είναι να επιτύχουν την πώληση των δανείων αυτών τουλάχιστον στο 25% -30% καθώς πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις.
Έτσι στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση πακέτου δανείων της Alpha Bank. Συγκεκριμένα τα δάνεια αυτά είναι συνολικού ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Το πακέτο θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 500 εταιρικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων.
Ανάλογα πακέτα δανείων περίπου 1,5 δισ. ευρώ προετοιμάζει για πώληση και η διοίκηση της Εθνικής και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μετά το φθινόπωρο. Η πώληση θα αφορά δυο πακέτα δανείων. Το πρώτο θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (σε επαγγελματικά ακίνητα, βιομηχανικά οικόπεδα κ.τ.λ.) ενώ το δεύτερο δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.). Ταυτόχρονα και οι άλλες δυο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς κινούνται στην ίδια κατεύθυνση εντός του 2018.
Παράλληλα από κοινού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να διευθετούν μέσω αναδιαρθρώσεων αλλά και ειδικής διαχείρισης δεκάδες δάνεια που χορήγησαν στο παρελθόν σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στο κόκκινο. Η αναδιάρθρωση των δανείων αυτών γίνεται μέσω του διατραπεζικού Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων,που έχει δημιουργηθεί υπό την ομπρέλα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία των δανείων αυτών υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ και ήδη έχει ρυθμιστεί το 1/3 αυτών.
Το στοίχημα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι να καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα επιχειρηματικά από τα 43 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 34 δισ. έως το 2019. Αν και μέχρι σήμερα η συνεργασία μεταξύ των τραπεζών δείχνει να φέρνει αποτελέσματα, δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία καθώς η διαφορετική έκθεση που έχουν οι τράπεζες στον δανεισμό των επιχειρήσεων κάνει πολλές φορές τα συμφέροντά τους αντικρουόμενα. Ταυτόχρονα εμπόδιο αποτελούν και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη για προστασία από τους πιστωτές των επιχειρήσεων που κερδίζουν χρόνο εις βάρος εργαζομένων και πιστωτών.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν στο τέλος του 2017 σε 135,1 δισ. ευρώ και αποτελούσαν το 60,8% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Από αυτά τα περισσότερα από 4 στα 10 είναι κόκκινα. Σχετικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενα να κυμαίνεται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων (56,5% έναντι 41,8%), ενώ προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό 42,4% παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική πορεία του.
in.gr