Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Επικίνδυνο έντομο “χτυπάει” τις καλλιέργειες καλαμποκιού σε περιοχές του νομού Τρικάλων

Επικίνδυνο έντομο “χτυπάει” τις καλλιέργειες καλαμποκιού σε περιοχές του νομού Τρικάλων

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Τρικάλων ενημερώνει τους καλλιεργητές αραβοσίτου, ότι κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο εγκατέστησε δίκτυο φερομονικών παγίδων, σε αντιπροσωπευτικούς αγρούς αραβοσίτου περιοχών των Τ.Κ. Πηνειάδας και Οξύνειας για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte.

Από τους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν από Γεωπόνους του Τμήματος Φυτοϋγεινομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου Diabrotica virgifera (Διαβρώτικα) για πρώτη φορά στην περιοχή «Μύκανη» της Τ.Κ Οξύνειας του Δήμου Καλαμπάκας.

Το έντομο Diabrotica virgifera αποτελεί εχθρό του αραβοσίτου και σε περιπτώσεις μεγάλης αύξησης του πληθυσμού του, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή του αραβοσίτου. Έχει μία γενιά ανά έτος. Τα αβγά του εντόμου τοποθετούνται στο έδαφος και παραμένουν εκεί τον Χειμώνα. Η εκκόλαψη των αυγών γίνετε την Άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο). Οι νεαρές προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης μέσα στο έδαφος και τρέφονται από τις ρίζες του αναπτυσσόμενου αραβοσίτου. Τα ενήλικα έντομα όμως μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι ζημιές προκαλούνται είτε στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του αραβοσίτου (Μάϊο – Ιούνιο) όταν οι προνύμφες του εντόμου προσβάλουν τις ρίζες των φυτών µε αποτέλεσμα αυτά να «πλαγιάζουν», είτε αργότερα όταν το τέλειο έντομο προσβάλει τα φύλλα και τους σπάδικες κατά την περίοδο της άνθησης – γονιμοποίησης προκαλώντας απώλειες στην παραγωγή. Οι προσβολές από το έντομο είναι εντονότερες σε περιοχές όπου ο αραβόσιτος αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια και καλλιεργείται συνεχώς για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα στο επόμενο διάστημα:

Η αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95-99%. Συνιστάται τριετής αμειψισπορά.
Επειδή το έντομο εναποθέτει τα αυγά του στο έδαφος και σε βάθος 15 – 20cm, βαθύ όργωμα και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας επιβάλλεται να γίνει πριν την έλευση του χειμώνα, για την προστασία της καλλιέργειας την επόμενη άνοιξη.
Η καύση της καλαμιάς αφενός μεν απαγορεύεται και αφετέρου δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στα βάθη εναπόθεσης των αβγών εντός του εδάφους.
Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τις ρίζες των φυτών αραβοσίτου. Για την προστασία των νεαρών φυτών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μπορεί να γίνει εφαρμογή ενός εγκεκριμένου για το έντομο κοκκώδους εντομοκτόνου κατά τη σπορά του αραβοσίτου.
Τα γεωργικά μηχανήματα πρέπει να καθαρίζονται από υπολείμματα εδάφους, όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια.
Η μετατόπιση της ημερομηνίας σποράς της καλλιέργειας νωρίτερα (πρώιμη σπορά με υβρίδιο ανάλογου βιολογικού κύκλου) καθιστά τα φυτά ανθεκτικά ή αποφεύγεται το κρίσιμο στάδιο της εκκόλαψης των αυγών η οποία προσδιορίζεται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 24313-51603 & 51604.

Ο Δ/ΝΤΗΣ

ΕΜΜΑΝ. ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ

Δες επίσης

Με εικόνες από τα Μετέωρα και πλάνα πάνω από τα μοναστηρια το νέο video clip του Χρήστου Μάστορα

Με εικόνες  από τα Μετέωρα και πλάνα πάνω από τις Ι. Μονές το νέο video ...