Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η εικόνα του κέντρου της Αθήνας, μετά τα εκτεταμένα που έγιναν χθες στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια στο περιθώριο των συγκεντρώσεων για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Παράλληλα, δύο εδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ρίψεις νερού στα Εξάρχεια, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.
Η αστυνομία προχώρησε σε 66 προσαγωγές που αργότερα οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Με το πρώτο φως της ημέρας 65 εργάτες καθαριότητας του δήμου Αθηναίων βγήκαν στους δρόμους για να καθαρίσουν την περιοχή. Μπουλντόζα του δήμου απομακρύνει πεσμένους και καμένους κορμούς δέντρων, ενώ φορτηγά έχουν μεταφέρει έως τώρα 25 τόνους από μπάζα, πέτρες και καμένα αντικείμενα. Οχήματα καθαριότητας πλένουν από το πρωί τους δρόμους, ενώ καμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα θα απομακρυνθούν αργότερα, μετά τις απαραίτητες ασφαλιστικές διαδικασίες.
Σοβαρές ζημιές και στη Θεσσαλονίκη
Σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια έγιναν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τις αρχές να προχωρούν σε 15 συλλήψεις. Όπως έγινε γνωστό, προσήχθησαν συνολικά 52 ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια, από τους οποίους οι 37 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, προκαλώντας ζημιές σε ένα προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης, ενώ στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική. Από τη φωτιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του ‘Ασυλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας.
Το παρήγορο είναι ότι η φωτιά στο εργοτάξιο δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του Σταθμού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” Γιάννης Μυλόπουλος. «Ευτυχώς έμεινε άθικτος ο υπόγειος σταθμός στην Εγνατία. Δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά η υπόγεια υποδομή. Αναμένεται τις επόμενες ώρες μία ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό του εργοταξίου που βρίσκονται στην επιφάνεια» ανέφερε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα σπασμένες τζαμαρίες, ξηλωμένες καρέκλες, κατεστραμμένα γραφεία και υπολογιστές, διαλυμένες κλειδαριές και πόρτες είναι ο πρώτος απολογισμός στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπου, λόγω των ζημιών, δεν θα γίνουν σήμερα μαθήματα. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται επίσης στο κυλικείο της ίδιας Σχολής.
Δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης. Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά τα βράδυ και αμέσως ανέλαβαν δράση συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τα μεσάνυχτα.
Οι προσαγωγές ήταν δεκάδες, σε όλη την επικράτεια, ενώ υπήρξαν και κάποιες συλλήψεις. Τραυματίες, κυρίως αστυνομικοί, και μεγάλες καταστροφές ιδίως σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές περιουσίες, είναι ο πρώτος απολογισμός.