Η λεηλασία των Τρικάλων το 1897 8 Μαΐου 1897
Τα Τρίκαλα γνώρισαν ακόμη μια μεγάλη καταστροφή μετά την κατάρρευση του Μετώπου κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897.
Οι στρατιωτικές και οι πολιτικές αρχές, όπως και στην περίπτωση της Μικρασιατικής καταστροφής και της Σμύρνης, εγκατέλειψαν τη πόλη των Τρικάλων στο έλεος των Τούρκων.
Αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε από τους κατάδικους των φυλακών Τρικάλων, οι οποίοι απελευθερώθηκαν με εντολή της κυβέρνησης ή του Βασιλιά Κωνσταντίνου και οι κατάδικοι αφού άνοιξαν τις αποθήκες των Τρικάλων που ήταν γεμάτες με στρατιωτικό υλικό οπλίστηκαν και επιδόθηκαν σε κάθε είδους λεηλασίες και φόνους μέσα στα Τρίκαλα και στους γύρω οικισμούς.
Οι κάτοικοι των Τρικάλων πανικόβλητοι έτρεχαν αλλόφρονες να σωθούν από τους Τούρκους , ακούγοντας ότι σε λίγο θα έμπαιναν στην πόλη και από τους κακοποιούς που άνοιγαν τα εγκαταλειμμένα σπίτια και τα καταστήματα και άρπαζαν ότι ήθελαν.
Τα Τρίκαλα ερήμωσαν τελείως ανυπεράσπιστα από κάθε αρχή και έλεγχο.
Σκηνές μικρασιατικής καταστροφής εκτυλίχθησαν τις επόμενες μέρες στα Τρίκαλα καθώς έτρεχαν άλλοι προς τον Βόλο για να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοιάριο για να σωθούν και άλλοι προς τον Δομοκό.
Οι λεηλασίες, οι φόνοι και οι καταστροφές δεν περιγράφονται από την άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την εγκατάλειψη του πληθυσμού της περιοχής Τρικάλων, αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλίας.
Αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, της καταστροφής των Τρικάλων και της ταπεινωτικής ήττας της Ελλάδος ήταν η κυβέρνηση του Δ Ράλλη να πληρώσει τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις και για πληρώσει αυτό το ποσό το δανείστηκε από την Επιτροπή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου –ΔΝΤ της εποχής- και για την αποπληρωμή των δανεικών εκχώρησε στην ΕΔΟΕ τα μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, τσιγαρόχαρτου, ναξίας σμύριδος, τον φόρος κατανάλωσης καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιώς.
Βασίλης Πάνος