Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πάσχα: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Πάσχα: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Τα κόκκινα ή διακοσμημένα αβγά τα συναντάμε πριν από τα χρόνια του Χριστού, στην αρχαία Ρώμη, την Κίνα, την Γαλιλαία, την Περσία και την Αίγυπτο, όπου μοιράζονται σε ανοιξιάτικες γιορτές αφού -μαζί με τα κουνέλια- αποτελούσαν αρχαίο σύμβολο γονιμότητας, άξιο λατρείας και σεβασμού.

Στη χριστιανική πίστη τα αυγά βάφονται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη και για αυτόν τον λόγο πολλοί την ονομάζουν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Η Μ. Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας. Το βάψιμο των αβγών με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης. Παράλληλα, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει -στην ορθόδοξη παράδοση- την χαρά, τη γονιμότητα και την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πρώτο από τα βαμμένα αβγά είναι της Παναγίας και το φυλάνε στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο. Έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Επιπλέον, μια λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι τα αυγά οφείλουν το χρώμα τους στην εξής ιστορία «…Όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά, για να πεισθεί, φώναξε: -Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αβγά; Και πράγματι έγιναν!».

Δες επίσης

Κρήτη: Σχόλασε ο γάμος – Γιατί συνέλαβαν τον γαμπρό λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας

Αναπάντεχα άλλαξαν τα σχέδια ενός ζευγαριού στην Κρήτη λίγο πριν από την ένωσή του με τα ιερά ...